Witam serdecznie, tym
razem chciałabym zaproponować przepis na lżejszą wersję
faworków, bo nie smażonych, a pieczonych w piekarniku. Faworki są
bardzo smaczne, puszyste, proste i szybkie w przygotowaniu. Polecam
wypróbować przepis.
Do przygotowania faworków
będziemy potrzebowali:
z podanej porcji wyjdzie 2
blachy faworków
450 mąki pszennej (typ od
400 do 550)
1 szklanka (250 ml) kefiru
60 g cukru
2 żółtka (jajka rozmiar
L)
50 g masła roztopionego i
przestudzonego (może być margaryna)
1 łyżeczka sody (około
gramów)
szczypta soli
otarta skórka z jednej
cytryny (około 1 łyżeczki)
cukier puder do posypania
faworków
Link do filmu z przepisem:
Faworki z piekarnika
Przygotowanie:
Do miski wybijam żółtka,
dodaję kefir, cukier, sól, otartą skórkę z cytryny, masło i
dokładnie mieszam (mieszałam rózgą).
Następnie dodaję mąkę,
sodę i mieszam łyżką tak aby składniki wstępnie się
połączyły. Następnie ciasto wykładam na blat i wyrabiam przez
około 2-3 minuty.
Tak przygotowane ciasto
rozwałkowuję na grubość około 3 milimetrów, blat przed
wałkowaniem podsypuję mąką.
Z rozwałkowanego ciasta
wykrawam faworki, każdy faworek nacinam wzdłuż na środku i
przekładam przez nacięcie jeden z końców ciasta. Tak
przygotowane faworki układam na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia. Faworki piekę na dwie tury.
Pieczenie:
Blachę z faworkami
wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i
piekę około 12 minut na złoty kolor. Piekarnik mam ustawiony na
grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.
Upieczone faworki oprószam
cukrem pudrem, faworki są gotowe, życzę udanego wypieku i
smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Dzień dobry,
OdpowiedzUsuńChciałam wypróbować Pani przepis. W związku z tym mam pytanie. Posiadam piekarnik tylko z termoobiegiem czy też mogę je upiec tylko zmniejszyć nieco temperaturę?
Dziękuję za odpowiedź,
Pozdrawiam, Ewa
Można zmniejszyć temperaturę o 20°C lub piec krócej.
UsuńPozdrawiam serdecznie i życzę udanego wypieku i smacznego ♥
Dziś zrobiłam, pyszne mogę z ręką na sercu powiedzieć że będą to moje ulubione. Pycha pycha
OdpowiedzUsuńCieszę się, że faworki smakowały.
UsuńPozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥
Przepis tani, łatwy (nawet dla kompletnego nieudacznika kuchennego, serio), w porównaniu z innymi zdrowy i przede wszystkim pyszny :-) Lubię cieniutkie faworki, więc z tych proporcji wyszły mi 4 brytfanny ;-) Polecam!
OdpowiedzUsuńJest mi bardzo miło, że przepis się przydał i faworki smakowały. Bardzo dziękuję za tak miły komentarz i serdecznie pozdrawiam ♥ ♥ ♥
UsuńCzy te faworki moga dlugo leżeć ?
OdpowiedzUsuńMogą leżeć kilka dni, podobnie jak ciastka.
Usuń