Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na
pyszną wieprzowinę w sosie słodko-kwaśnym, tak przygotowana
wieprzowina idealnie nadaje się do podania z ryżem, kaszą gryczaną
lub inną kaszą oraz z ziemniakami. Polecam wypróbować przepis bo
danie jest bardzo smaczne.
Do przygotowania wieprzowiny będziemy
potrzebować:
około 800 g wieprzowiny (użyłam
surowej szynki)
2 kolorowe papryki (około 600 g)
1 puszka ananasa ( po odsączeniu około
350 g)
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki startego korzenia imbiru
olej do smażenia
na sos:
4 łyżki miodu
1/2 szklanki ketchupu pikantnego (około
180 g)
1 szklanka bulionu (250 ml)
3 łyżeczki mąki kukurydzianej
5 łyżek sosu sojowego (około 70 ml)
2 łyżki octu winnego
Link do filmu z przygotowania :
Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym
Przygotowanie:
Mięso dokładnie myję i osuszam,
następnie kroję w nie za dużą kostkę.
Umytą i oczyszczoną z gniazd
nasiennych paprykę, kroję w cienkie kilku centymetrowe paseczki.
Czosnek drobniutko kroję, czosnek
możemy również przecisnąć przez praskę.
Ananasa odsączam z zalewy i kroję w
kostkę.
Sos:
Do miseczki przekładam wszystkie
składniki na sos i dokładnie mieszam.
Składniki oraz sos mam już
przygotowane, teraz przygotuję danie. Wieprzowinę możemy
przygotować na dużej patelni lub rondlu.
Na patelni rozgrzewam niewielką ilość
oleju i na mocno gorący olej daję pokrojoną wieprzowinę. Mięso
smażę około 8 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie
mięso zdejmuję z patelni.
Na patelnię dolewam odrobinę oleju i
smażę paprykę z czosnkiem i imbirem przez około 5 minut.
Do podsmażonej papryki dodaję mięso,
ananasa i sos, dokładnie mieszam i pod przykryciem duszę około 25
minut do miękkości mięsa. Podczas duszenia od czasu do czasu
mieszam. Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym, jest gotowa.
Tak przygotowaną wieprzowinę możemy
podać z ryżem, kaszą lub ziemniakami, jest bardzo smaczna. Życzę
smacznego.
Coś dla mnie! Ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńPolecam, danie jest bardzo smaczne
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥