Nowe Przepisy

poniedziałek, 18 stycznia 2016

Przygotowanie Makaronu na Lazanie

Witam serdecznie
Podzielę się przepisem w jaki sposób przygotowuję makaron na lazanię, zawsze można kupić gotowy w sklepie ale jak ktoś ma czas i chęci to proponuję zrobić taki makaron samej/samemu w domu. Wydaje mi się że taki domowy makaron na lazanie jest smaczniejszy a i mamy większą satysfakcję z przygotowania całego dania własnymi rączkami :).

Będziemy potrzebować:
Z podanych proporcji przygotowałam lazanie w naczyniu o wymiarach
33 cm x 22 cm (4 płaty makaronu)

500 g maki pszennej (użyłam poznańskiej)
– 3 szklanki o pojemności 250 ml
5 jajek (waga jednego jajka około 70 g)
2 łyżki oleju lub oliwy
szczypta soli

folia spożywcza lub woreczek


Link do filmu z przygotowania: Makaron na lazanie 


oraz link do przepisu na przygotowanie lazanii z mięsem:
http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2016/01/lazania-z-miesem-prosta-i-pyszna.html

Przygotowanie :
  1. Do miski daję wszystkie składniki na ciasto: mąkę, jajka, olej, sól.
  2. Składniki łącze ze sobą mieszając je w misce łyżką.
  3. Gdy wstępnie się połączą ciasto wykładam na blat i wyrabiam około 4 – 5 minut aż stanie się gładkie i lśniące.
  4. Następnie ciasto zawijam w folie spożywczą (można włożyć do woreczka) i odkładam na około 30 minut aby odpoczęło.


Po około 30 minutach wałkowanie ciasta na lazanie:
  1. Ciasto dzielę na 4 równe części.
  2. Ciasto możemy rozwałkować wałkiem lub za pomocą maszynki do makaronu.
  3. Każdy kawałek ciasta rozwałkowuję na grubość około 2 milimetrów i na wielkość naczynia w którym będę przygotowywała lazanie.

  4. Żeby łatwiej było mi je rozwałkować wałek smaruję od czasu do czasu mąką i delikatnie podsypuję blat mąką.

  5. Rozwałkowane ciasto układam na deseczce lub pozostawiam na blacie lekko podsypany mąką . Jeżeli mamy mało miejsca to możemy rozwałkowany płat ciasta nakryć ściereczką i położyć drugi płat ciasta na górę.
  6. Tak przygotowane ciasto odkładam aby lekko przeschło na czas przygotowania pozostałych składników na lazanie na około 1 godzinę.
Ciasto na lazanie jest gotowe, możemy zacząć przygotowywać pozostałe składniki. Życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa  




8 komentarzy :

  1. Jak zwykle super! Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje za słowa uznania.
      Pozdrawiam ciepło i serdecznie :)

      Usuń
  2. Jeszcze nie robiłam, ale czy w przepisie nie ma błędu z ilością wody. Wydaje się być jej za dużo.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy w przepisie jest prawidłowa ilość wody, wydaje mi się,że jest jej za dużo.

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.