Witam serdecznie
Tym razem podzielę się
przepisem na lazanie z mięsem, pokażę krok po kroku w jaki sposób
przygotowuję lazanie. Lazania jest prosta w wykonaniu i bardzo
smaczna więc polecam wypróbować przepis. Makaron do lazanii
zrobiłam sama ale można kupić gotowy w sklepie.
Będziemy potrzebować:
lazanie zrobiłam w
naczyniu żaroodpornym o wymiarach 33 cm x 22 cm
na sos mięsny:
500 g mięsa mielonego
500 g pieczarek
3 średnie cebule (około
200 g)
3 – 4 ząbki czosnku
700 g przecieru
pomidorowego – passata pomidorowa
około 150 ml soku
pomidorowego – ilość soku zależy od gęstości sosu
olej do smażenia
przyprawy:
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
sól, pieprz
na sos beszamel:
1 litr mleka
100 g masła
100 g mąki pszennej
duża szczypta gałki
muszkatołowej
szczypta soli
około 200 g sera żółtego
startego na tarce o średnich oczkach
Link do filmu z
przygotowania: Lazania z mięsem
Przygotowanie:
Makaron można zrobić
między innymi według tego przepisu (makaron robię przed
przygotowaniem sosów i odkładam na czas przygotowania sosów):
http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2016/01/przygotowanie-makaronu-na-lazanie.html
lub kupić gotowy w
sklepie i przygotować według przepisu na opakowaniu.
Najpierw przygotuję sos
mięsny:
- Cebulę kroję w drobną kostkę.
- Czosnek drobniutko kroję i dodaję do cebuli.
- Umyte pieczarki kroję w cienkie półplasterki.
- Teraz na rozgrzanym oleju podsmażam cebulę z czosnkiem przez około 5 minut tak aby cebula się zeszkliła – sos możemy przygotować na dużej patelni lub rondlu.
- Do zeszklonej cebuli dodaję mięso i smażę jeszcze około 10 minut. Do mięsa z cebulą dodaję pieczarki i całość jeszcze smażę około 15 minut.
- Następnie dodaję przecier pomidorowy, mieszam i jeżeli sos jest za gęsty dodaję sok pomidorowy ( w moim przypadku dodałam około 150 ml soku pomidorowego).
- Doprawiam przyprawami, mieszam i całość duszę jeszcze około 5 minut.
- Sos mięsny do lazanii jest gotowy.
Teraz przygotuję sos
beszamel:
- W garnku roztapiam masło.
- Do roztopionego masła dodaję mąkę i energicznie mieszając rózga robię białą zasmażkę, mąki z masłem długo nie podgrzewam tylko do momentu gdy mąka z masłem się połączą – ważne aby zasmażka się nie zrumieniła (dokładnie pokazałam to na filmiku).
- Do gotowej zasmażki dodaję zimne mleko cały czas energicznie mieszając i całość zagotowuję od czasu do czasu mieszając.
- Gdy sos zacznie „pyrkać” doprawiam gałką muszkatołową i solą, dokładnie mieszam i zakręcam gaz sos jest gotowy.
- Na dno naczynia żaroodpornego nakładam kilka łyżek sosu beszamel i go rozsmarowuję.
- Na sos kładę pierwszy płat makaronu, na makron nakładam 1/3 sosu mięsnego i równo go rozsmarowuję.
- Na mięso nakładam kilka łyżek sosu beszamel i posypuję odrobiną żółtego sera.
- Teraz ponownie kładę płat makronu, sos mięsny, sos beszamel i odrobinę sera.
- Ponownie płat makaronu, pozostały sos mięsny, sos beszamel i odrobinę sera.
- Na górę kładę ostatni płat makaronu i polewam obficie sosem beszamel.
- Pozostałym żółtym serem posypię górę lazanii pod koniec pieczenia.
Pieczenie lazanii:
- Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i zapiekam około 40 minut – piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
- Pod koniec pieczenia górę lazanii posypuję serem i wstawiam jeszcze na chwilę naczynie do piekarnika aby ser się roztopił – lazania jest gotowa.
Lazania z mięsem jest
gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Najlepsze przepisy!
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam serdecznie
UsuńFajny przepis, pysznie wygląda a i zrobienie samego makaronu do lasagne to mistrzostwo.Tylko brak mi w opisie co Pani zrobiła z pieczarkami?Nie zaglądałam do filmiku.
OdpowiedzUsuńNo faktycznie zjadłam pieczarki w opisie :) zaraz uzupełnię opis, przepraszam za niedopatrzenie i dziękuję za miłe słowa.
UsuńPozdrawiam serdecznie
PS. co zrobiłam z pieczarkami dopisze w punkcie 5 :)
Czy jeśli makaron jest surowy to on się w piekarniku ugotuje?
OdpowiedzUsuńJeżeli zrobimy domowy makaron na lazanie to się upiecze i jest miękki , a sklepowy to trzeba zrobić według przepisu na opakowaniu.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Właśnie robię całość z przepisu czekam aż się upiecze :D pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że lazania smakowała
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥