Nowe Przepisy

poniedziałek, 12 października 2015

Leczo z Dyni – bez mięsa

Witam serdecznie
Propozycja na smaczne leczo z dyni, obecnie jest sezon dyniowy to polecam wypróbować przepis. Jeżeli lubimy leczo z mięsem to możemy dodać dodatkowo do lecza dwie laski dobrej kiełbasy cienkiej a danie będzie równie smaczne.

Będziemy potrzebować:

danie jest dość pikantne, jeżeli chcemy aby było łagodniejsze
to dodajemy tylko jedną papryczkę chili

500 g obranej dyni
400 g pomidorów
300 g fasolki szparagowej
1 puszka 400 g kukurydzy
350 ml wywaru warzywnego
1 duży strąk zielonej papryki
1 średnia cebula (około 120 g)
1 ząbek czosnku
1 - 2 papryczki chili
sól, pieprz
olej do smażenia


Link do filmu z przygotowania: Leczo z dyni


Przygotowanie:

Wywar przygotowałam z marchewki, selera, pietruszki, cebuli, czosnku i kawałka pora. Wywar gotowałam około 30 minut.

Najpierw przygotuję składniki na leczo:
  1. Dynię obieram ze skórki i oczyszczam z pestek i gniazd nasiennych i kroję na mniejsze kawałki.
  2. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych i białych błonek paprykę kroję w kostkę.

  3. Pomidory obieram ze skórki (aby łatwiej było mi je obrać ze skórki wcześniej je sparzyłam wrzącą wodą), wycinam zgrubienie od łodyżki i kroję na mniejsze kawałki.

  4. Kukurydzę odsączam z zalewy na durszlaku.
  5. Cebulę kroję w drobną kostkę.
  6. Czosnek drobniutko kroję i dodaję do cebuli.

  7. Z fasolki szparagowej odcinam końcówki, dokładnie płuczę i kroję na mniejsze kawałki (około 3 centymetrowe).
  8. Papryczkę chili oczyszczam z nasion i drobniutko kroję.


Końcowe przygotowanie leczo z dyni:
  1. W garnku na rozgrzanym oleju podsmażam cebulę z czosnkiem przez około 5 minut tak aby cebula się zeszkliła ale nie zrumieniła.
  2. Następnie dodaję wywar warzywny, fasolkę szparagową, papryczkę chili, paprykę mieszam i dusze pod przykryciem około 15 minut.

  3. Na koniec dodaję dynię, kukurydzę, pomidory, doprawiam solą i pierzem całość dokładnie mieszam i duszę jeszcze około 10 minut do miękkości dyni – danie jest gotowe (jeżeli robimy z kiełbasą to dodajemy również kiełbasę do lecza).
Leczo z dyni jest gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa   




2 komentarze :

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.