Witam serdecznie
Propozycja na pyszną
sałatkę z ryżem i warzywami do słoików. Taką sałatkę możemy
podać samą na zimno lub na ciepło. Możemy również do niej dodać
wcześniej przygotowane mięso i podać razem z sałatką. Z takiej
sałatki możemy przygotować bardzo szybki i pyszny obiad gdy nie mamy czasu.
Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 5 litrów sałatki
2 kg pomidorów
1 kg papryki czerwonej
1 kg marchwi
1 kg cebuli
400 g ryżu
1/2 szklanki oleju (125
ml)
1/2 szklani octu jabłkowego 6% (125 ml)
1 łyżka soli (zwykłej soli)
1 łyżka cukru
Link do filmu z
przygotowania: Sałatka z ryżem i warzywami do słoików
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję
warzywa i ryż:
- Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany ryż dodam pod koniec do warzyw.
- Oczyszczoną marchew ścieram na tarce o grubych oczkach.
- Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych i białych błonek paprykę kroję w cienkie paseczki – o długości około 3-4 cm.
- Cebulę kroję w cienkie półplasterki.
- Pomidory obieram ze skórki (aby łatwiej było obrać pomidory ze skórki, wcześniej włożyłam je do miski i zalałam wrzątkiem na około 2 minuty), wycinam zgrubienie od łodyżki i kroję na mniejsze kawałki.
Końcowe przygotowanie
sałatki:
- Do garnka przekładam pokrojone pomidory dodaję olej, ocet, sól, cukier i mieszam. Garnek stawiam na gazie i gotuję około 10 minut, tak aby pomidory się rozpadły.
- Następnie do gotujących się pomidorów dodaję marchew, cebulę, paprykę i gotuję całość na małym ogniu przez około 60 minut, od czasu do czasu mieszając – garnka nie przykrywam.
- Po godzinie dodaję do warzyw ugotowany ryż, mieszam i gotuję jeszcze około 5 minut i nakładam do słoików.
- Jeżeli chcielibyśmy podać ryż z warzywami od razu po przygotowaniu, to najlepiej jest go odstawić na kilka godzin, aby przeszedł smakiem.
Nakładanie i pasteryzacja sałatki ryżowej z warzywami:
- Mocno gorącą sałatkę (od razu po zdjęciu z gazu), nakładam do wcześniej wyparzonych słoików, pozostawiając około 2 centymetrów wolnego miejsca od wieczka. Sałatkę nakładam razem z sosem (zalewą).
- Brzeg słoika dokładnie wycieram ręcznikiem papierowym lub ściereczką i mocno zakręcam wieczko.
- Słoiki ustawiam do góry dnem na ściereczce (kocyku, ręczniku), nakrywam drugą ściereczką (kocykiem, ręcznikiem) i pozostawiam do wystudzenia.
- Jeżeli słoiki złapią, wieczka nie są wypukłe, nie ciekną, to możemy ich nie pasteryzować.
Ale jeżeli jakiś słoik by nie złapał lub nie jesteśmy pewni czy złapały, to należy je za pasteryzować.
Pasteryzacja :
- Garnek wykładam ściereczką (ręcznikiem papierowym lub specjalną wkładką silikonową), wstawiam słoiczki i oddzielam je od siebie drugą ściereczką lub papierowym ręcznikiem, tak żeby się nie stykały.
- Zalewam wodą do wysokości około 3/4 słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie gotować zmniejszam gaz i pasteryzuję około 20 minut.
- Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia.
Sałatka
z ryżem i warzywami na zimę jest gotowa, możemy słoiki odstawić
do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego.
super salatka ;jadlam taka na ukrainie
OdpowiedzUsuńPrzyznam się że właśnie ten przepis otrzymałam od Pani z Ukrainy która mieszka na moim osiedlu. Więc na Ukrainie ta sałatka musi być bardzo popularna i dodam że jest bardzo smaczna.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
zrobilam salatke obdarowalam bliskich sa zachwyceni ;
UsuńBardzo się cieszę że sałatka smakuje
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
A jaki ryż??
OdpowiedzUsuńUżyłam zwykłego białego ryżu
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Właśnie zamierzam sałatkę zrobić,jestem ciekawa smaku.Bardzo lubię Pani przepisy i filmiki
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
Właśnie robię sałatkę. Po jakim czasie mogę otworzyć pierwszy słoik?
OdpowiedzUsuńNawet od razu :), mam nadzieję że sałatka będzie smakowała
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
dziękuję za przepis,bardzo dobra sałatka
OdpowiedzUsuńcieszę się że sałatka smakuje
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
bardzo dobra sałatka,zrobiłam i spróbowałam tego samego dnia co zrobiłam
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis
Bardzo proszę i cieszę się, że sałatka smakuje
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Witam ;) czy sałatkę można przechowywać w temperaturze pokojowej ?
OdpowiedzUsuńSałatka jest bombowa-można zjeść na zimno, na ciepło albo dodać rosołku i wychodzi super zupa
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz i cieszę się, że sałatka smakuje.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Pani przepisy są rewelacyjne����
OdpowiedzUsuńPrzepis brzmi ciekawie, na pewno w tym roku wypróbuje ale zastanawiam się czy można dodać do sałatki troszkę cukinii? Jak Pani myśli? Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńCukinii nie dodawałam, ale można spróbować, smakowo będzie pasować. Pozdrawiam serdecznie 💖
UsuńJuż wiem jak warzywa z ogródka wykorzystam 😍🌶️🥕🍆🍅ma pani świetne przepisy 🙂
OdpowiedzUsuń