Nowe Przepisy

czwartek, 8 października 2015

Sałatka z Ryżem i Warzywami do Słoików na Zimę

Witam serdecznie
Propozycja na pyszną sałatkę z ryżem i warzywami do słoików. Taką sałatkę możemy jeść samą na zimno lub na ciepło. Możemy również do niej dodać wcześniej przygotowane mięso i podać razem z sałatką. Z takiej sałatki możemy przygotować bardzo szybki obiad gdy nie mamy czasu a na pewno będzie pyszny.

Będziemy potrzebować:
na podane proporcje będziemy potrzebować słoików o pojemności około 5 litrów

2 kg pomidorów
1 kg papryki czerwonej
1 kg marchwi
1 kg cebuli
400 g ryżu

1/2 szklanki oleju (125 ml)
1/2 szklani octu winnego (125 ml)
1 łyżka soli
1 łyżka cukru

Link do filmu z przygotowania: Sałatka z ryżem i warzywami do słoików



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję warzywa i ryż:
  1. Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany ryż dodam pod koniec przygotowywania sałatki do warzyw.
  2. Oczyszczoną marchew ścieram na tarce o grubych oczkach.
  3. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych i białych błonek paprykę kroję w cienkie paseczki – o długości około 3 cm.
  4. Cebulę kroję w cienkie półplasterki.
  5. Pomidory obieram ze skórki (aby łatwiej było mi je obrać ze skórki wcześniej je sparzyłam wrzącą wodą), wycinam zgrubienie od łodyżki i kroję na mniejsze kawałki.
Końcowe przygotowanie sałatki:
  1. Do garnka daję pokrojone pomidory dodaję olej, ocet, sól, cukier i mieszam. Garnek stawiam na gazie i gotuję pomidory około 10 minut aby się rozpadły.
  2. Następnie do gotujących się pomidorów dodaję pozostałe warzywa: paprykę, marchew, cebulę.

  3. Od czasu do czasu mieszając gotuję całość około 60 minut – garnka nie przykrywam.
  4. Po godzinie gotowania dodaję do warzyw ugotowany ryż, miesza i gotuję jeszcze około 5 minut.
  5. Następnie po zakręceniu gazu odstawiam sałatkę w garnku do przestudzenia, dzięki temu ryż wchłonie nadmiar soku i sałatka będzie bardziej sucha.



Nakładanie i pasteryzacja sałatki ryżowej z warzywami:
  1. Sałatę nakładam do wcześniej wyparzonych i osuszonych słoików, pozostawiając około 2 centymetrów wolnego miejsca od wieczka.
  2. Brzeg słoika dokładnie wycieram ręcznikiem papierowym lub ściereczką i mocno zakręcam wieczko.
  3. Tak przygotowane słoiki z sałatką będę pasteryzowała.
Pasteryzacja :
  1. Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiczki i oddzielam je od siebie drugą ściereczką tak żeby się nie stykały .
  2. Zalewam wodą do wysokości około 3/4 słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie gotować zmniejszam gaz i pasteryzuję około 20 minut.
  3. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia.
Sałatka z ryżem i warzywami na zimę jest gotowa, możemy słoiki odstawić do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 






13 komentarzy :

  1. super salatka ;jadlam taka na ukrainie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam się że właśnie ten przepis otrzymałam od Pani z Ukrainy która mieszka na moim osiedlu. Więc na Ukrainie ta sałatka musi być bardzo popularna i dodam że jest bardzo smaczna.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
    2. zrobilam salatke obdarowalam bliskich sa zachwyceni ;

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę że sałatka smakuje
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Użyłam zwykłego białego ryżu
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  3. Właśnie zamierzam sałatkę zrobić,jestem ciekawa smaku.Bardzo lubię Pani przepisy i filmiki
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie robię sałatkę. Po jakim czasie mogę otworzyć pierwszy słoik?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet od razu :), mam nadzieję że sałatka będzie smakowała
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  5. dziękuję za przepis,bardzo dobra sałatka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się że sałatka smakuje
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  6. bardzo dobra sałatka,zrobiłam i spróbowałam tego samego dnia co zrobiłam
    Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i cieszę się, że sałatka smakuje
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.