Nowe Przepisy

czwartek, 8 października 2015

Ryż z warzywami do słoików na zimę - sałatka ryżowa do słoików


Witam serdecznie
Propozycja na pyszną sałatkę z ryżem i warzywami do słoików. Taką sałatkę możemy podać samą na zimno lub na ciepło. Możemy również do niej dodać wcześniej przygotowane mięso i podać razem z sałatką. Z takiej sałatki możemy przygotować bardzo szybki i pyszny obiad gdy nie mamy czasu.

Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 5 litrów sałatki

2 kg pomidorów
1 kg papryki czerwonej
1 kg marchwi
1 kg cebuli
400 g ryżu

1/2 szklanki oleju (125 ml)
1/2 szklani octu jabłkowego 6% (125 ml)
1 łyżka soli (zwykłej soli)
1 łyżka cukru


Link do filmu z przygotowaniaSałatka z ryżem i warzywami do słoików 


Przygotowanie:
Najpierw przygotuję warzywa i ryż:
  1. Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany ryż dodam pod koniec do warzyw.
  2. Oczyszczoną marchew ścieram na tarce o grubych oczkach.
  3. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych i białych błonek paprykę kroję w cienkie paseczki – o długości około 3-4 cm.
  4. Cebulę kroję w cienkie półplasterki.
  5. Pomidory obieram ze skórki (aby łatwiej było obrać pomidory ze skórki, wcześniej włożyłam je do miski i zalałam wrzątkiem na około 2 minuty), wycinam zgrubienie od łodyżki i kroję na mniejsze kawałki.

Końcowe przygotowanie sałatki:
  1. Do garnka przekładam pokrojone pomidory dodaję olej, ocet, sól, cukier i mieszam. Garnek stawiam na gazie i gotuję około 10 minut, tak aby pomidory się rozpadły.

  1. Następnie do gotujących się pomidorów dodaję marchew, cebulę, paprykę i gotuję całość na małym ogniu przez około 60 minut, od czasu do czasu mieszając – garnka nie przykrywam.

  1. Po godzinie dodaję do warzyw ugotowany ryż, mieszam i gotuję jeszcze około 5 minut i nakładam do słoików.
  2. Jeżeli chcielibyśmy podać ryż z warzywami od razu po przygotowaniu, to najlepiej jest go odstawić na kilka godzin, aby przeszedł smakiem.  



Nakładanie i pasteryzacja sałatki ryżowej z warzywami:
  1. Mocno gorącą sałatkę (od razu po zdjęciu z gazu), nakładam do wcześniej wyparzonych słoików, pozostawiając około 2 centymetrów wolnego miejsca od wieczka. Sałatkę nakładam razem z sosem (zalewą).

  1. Brzeg słoika dokładnie wycieram ręcznikiem papierowym lub ściereczką i mocno zakręcam wieczko. 
  2. Słoiki ustawiam do góry dnem na ściereczce (kocyku, ręczniku), nakrywam drugą ściereczką (kocykiem, ręcznikiem) i pozostawiam do wystudzenia.

  3. Jeżeli słoiki złapią, wieczka nie są wypukłe, nie ciekną, to możemy ich nie pasteryzować.

  4. Ale jeżeli jakiś słoik by nie złapał lub nie jesteśmy pewni czy złapały, to należy je za pasteryzować.

Pasteryzacja :
  1. Garnek wykładam ściereczką (ręcznikiem papierowym lub specjalną wkładką silikonową), wstawiam słoiczki i oddzielam je od siebie drugą ściereczką lub papierowym ręcznikiem, tak żeby się nie stykały.

  2. Zalewam wodą do wysokości około 3/4 słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie gotować zmniejszam gaz i pasteryzuję około 20 minut.
  3. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia.
Sałatka z ryżem i warzywami na zimę jest gotowa, możemy słoiki odstawić do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 

20 komentarzy :

  1. super salatka ;jadlam taka na ukrainie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam się że właśnie ten przepis otrzymałam od Pani z Ukrainy która mieszka na moim osiedlu. Więc na Ukrainie ta sałatka musi być bardzo popularna i dodam że jest bardzo smaczna.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
    2. zrobilam salatke obdarowalam bliskich sa zachwyceni ;

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę że sałatka smakuje
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Użyłam zwykłego białego ryżu
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  3. Właśnie zamierzam sałatkę zrobić,jestem ciekawa smaku.Bardzo lubię Pani przepisy i filmiki
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie robię sałatkę. Po jakim czasie mogę otworzyć pierwszy słoik?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet od razu :), mam nadzieję że sałatka będzie smakowała
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  5. dziękuję za przepis,bardzo dobra sałatka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się że sałatka smakuje
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  6. bardzo dobra sałatka,zrobiłam i spróbowałam tego samego dnia co zrobiłam
    Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i cieszę się, że sałatka smakuje
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  7. Witam ;) czy sałatkę można przechowywać w temperaturze pokojowej ?

    OdpowiedzUsuń
  8. Sałatka jest bombowa-można zjeść na zimno, na ciepło albo dodać rosołku i wychodzi super zupa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz i cieszę się, że sałatka smakuje.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  9. Pani przepisy są rewelacyjne����

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepis brzmi ciekawie, na pewno w tym roku wypróbuje ale zastanawiam się czy można dodać do sałatki troszkę cukinii? Jak Pani myśli? Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukinii nie dodawałam, ale można spróbować, smakowo będzie pasować. Pozdrawiam serdecznie 💖

      Usuń
  11. Już wiem jak warzywa z ogródka wykorzystam 😍🌶️🥕🍆🍅ma pani świetne przepisy 🙂

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.