Nowe Przepisy

wtorek, 13 października 2015

Papryka Faszerowana Twarogiem i Tuńczykiem

Witam serdecznie
Propozycja na pyszną paprykę faszerowaną białym serem i tuńczykiem, papryka jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu, idealnie nadaje się do podania na obiad jako drugie danie lub na kolacje.


Będziemy potrzebować:

2 duże strąki papryki czerwonej
300 g białego sera
1 puszka tuńczyka duże kawałki
100 g chleba bez skórki
1 jajko - rozdzielone żółtko od białka
50 ml mleka
sól , pieprz
olej lub oliwa do posmarowania papryki i naczynia przed pieczeniem



Link do filmu z przygotowania: Papryka faszerowana


Przygotowanie:
Przygotowanie papryki:
  1. Umytą i osuszoną paprykę przekrawam wzdłuż na pół, usuwam gniazda nasienne i białe błonki. Z papryki nie wycinam zgrubienia od łodyżki aby farsz po nałożeniu się nie wysypywał.
Przygotowanie farszu:
  1. W misce rozkruszam widelcem biały ser
  2. Z chleba odkrawam skórki i sam miąższ kroję (lub rwę ) na mniejsze kawałki i dodaję do sera.
  3. Dodaję odsączonego tuńczyka, żółtko, mleko, doprawiam solą, pieprzem i całość dokładnie mieszam.
  4. Teraz ubijam białko na sztywną pianę, ubite białko dodaję do farszu i całość dokładnie mieszam – farsz jest gotowy.
Końcowe przygotowanie papryki faszerowanej:
  1. Naczynie w którym będę zapiekała paprykę smaruję olejem.
  2. Paprykę od środka również smaruję olejem.
  3. Następnie nakładam farsz delikatnie ugniatając.
  4. Tak przygotowaną paprykę układam w naczyniu żaroodpornym.
  5. I pędzelkiem maluję górę olejem.



Zapiekanie papryki:
  1. Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekam około 35 – 40 minut. Naczynia nie nakrywam.
  2. Paprykę najlepiej podawać na ciepło ale na zimno również dobrze smakuje:).
Faszerowana papryka z białym serem i tuńczykiem jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 





1 komentarz :

  1. Paprykę już faszerowałam, ale mam w domu dość duże pieczarki. Chyba użyję farszu z pani przepisu i zapiekę właśnie z pieczarkami :)

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.