Witam serdecznie
Propozycja na pyszną
paprykę faszerowaną białym serem i tuńczykiem, papryka jest
bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu, idealnie nadaje się do
podania na obiad jako drugie danie lub na kolacje.
Będziemy potrzebować:
2
duże strąki papryki czerwonej
300 g białego sera
1 puszka tuńczyka duże
kawałki
100 g chleba bez skórki
1 jajko - rozdzielone
żółtko od białka
50 ml mleka
sól , pieprz
olej lub oliwa do
posmarowania papryki i naczynia przed pieczeniem
Link do filmu z
przygotowania: Papryka faszerowana
Przygotowanie:
Przygotowanie papryki:
- Umytą i osuszoną paprykę przekrawam wzdłuż na pół, usuwam gniazda nasienne i białe błonki. Z papryki nie wycinam zgrubienia od łodyżki aby farsz po nałożeniu się nie wysypywał.
- W misce rozkruszam widelcem biały ser
- Z chleba odkrawam skórki i sam miąższ kroję (lub rwę ) na mniejsze kawałki i dodaję do sera.
- Dodaję odsączonego tuńczyka, żółtko, mleko, doprawiam solą, pieprzem i całość dokładnie mieszam.
- Teraz ubijam białko na sztywną pianę, ubite białko dodaję do farszu i całość dokładnie mieszam – farsz jest gotowy.
Końcowe przygotowanie
papryki faszerowanej:
- Naczynie w którym będę zapiekała paprykę smaruję olejem.
- Paprykę od środka również smaruję olejem.
- Następnie nakładam farsz delikatnie ugniatając.
- Tak przygotowaną paprykę układam w naczyniu żaroodpornym.
- I pędzelkiem maluję górę olejem.
Zapiekanie papryki:
- Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekam około 35 – 40 minut. Naczynia nie nakrywam.
- Paprykę najlepiej podawać na ciepło ale na zimno również dobrze smakuje:).
Faszerowana papryka z
białym serem i tuńczykiem jest gotowa, można podawać. Życzę
smacznego.
Paprykę już faszerowałam, ale mam w domu dość duże pieczarki. Chyba użyję farszu z pani przepisu i zapiekę właśnie z pieczarkami :)
OdpowiedzUsuń