Nowe Przepisy

piątek, 5 września 2014

Racuchy Drożdżowe z Jabłkami – Bliny


Witam serdecznie
Propozycja na puszyste i bardzo smaczne racuchy jabłkowe . można je podać same lub z jogurtem , śmietaną , dżemem albo oprószone cukrem pudrem .
Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 24 racuszków

500 g mąki pszennej
500 ml mleka (letniego)
100 g masła ( roztopionego)
4 jajka
50 g cukru
30 g drożdży świeżych

około 450 g jabłek winnych
50 g cukru

olej do smażenia

Link do filmu z przygotowania : Racuchy drożdżowe z jabłkami 



Przygotowanie :

Najpierw przygotuję rozczyn :
  1. Do miski rozkruszam drożdże , dodaję łyżeczkę cukru , około 50 ml letniego mleka i jedną dużą łyżkę mąki .
  2. Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut
  3. rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka.

W tym czasie gdy mam odstawiony rozczyn przygotuję jabłka :
  1. Jabłka obieram ze skórki i ścieram na tarce o grubych oczkach .
  2. Następnie jabłka daję do garnka dodaję 50 g cukru i garnek stawiam na gazie .
  3. Jabłka prażę około 10 minut tak żeby się rozpadły ( podobnie jak na szarlotkę ) i odstawiam do wystudzenia .

Dalsza część przygotowania ciasta :
  1. Do gotowego rozczynu dodaję pozostały cukier , mleko , mąkę , jajka , roztopione i przestudzone masło całość dokładnie mieszam łyżką ( można do wymieszania użyć miksera , będzie szybciej ) . Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany ( bez grudek ) .
  2. Miskę z dokładnie wymieszanym ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut .

Po 30 minutach , końcowe przygotowanie racuchów :
  1. Do ciasta dodaję zimne jabłka i całość dokładnie mieszam .
  2. Ciasto mam gotowe teraz będę smażyła racuszki , na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju i nakładam ciasto . Racuszki smażę nie za duże (wielkości placków ziemniaczanych ) na złoty kolor z obydwu stron .
Racuchy drożdżowe z jabłkami są gotowe , można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa






10 komentarzy :

  1. oj racuchy to zawsze jest dobry pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za przepis zrobiłam i wyszły rewelacyjne a na zimno jeszcze lepsze
    Dziękować jeszcze raz :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło że smakowały i przepis się przydał .
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Dużo robiłam przepisów na racuszki z innych stron i powiem szczerze że mi nie smakowały, szukałam czegoś takiego jak tu..znalazłam pyszne są,ciasta wychodzi dużo! ;)aa pycha i na zimno i na drugi dzień, mięciutkie,pulchniutkie marzenie dla podniebienia!! ;)(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się ciesze że przepis się przydał a jeszcze bardziej że racuszki smakowały :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. próbowałam już wiele przepisów na racuszki drożdżowe z jabłkami ale te wykonane z Pani przepisu okazały się rewelacyjne jeśli jeszcze ktoś się waha żeby je zrobić to niech tego nie robi bo gwarantuje że każdemu się udadzą i każdemu będą smakować pozdrawiam Dominika :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miły komentarz i cieszę się że racuszki się udały i smakował.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.