Witam serdecznie
Propozycja na puszyste i bardzo smaczne
racuchy jabłkowe . można je podać same lub z jogurtem , śmietaną
, dżemem albo oprószone cukrem pudrem .
Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 24
racuszków
500 g mąki pszennej
500 ml mleka (letniego)
100 g masła ( roztopionego)
4 jajka
50 g cukru
30 g drożdży świeżych
około 450 g jabłek winnych
50 g cukru
olej do smażenia
Link do filmu z przygotowania : Racuchy drożdżowe z jabłkami
Przygotowanie :
Najpierw
przygotuję rozczyn :
- Do miski rozkruszam drożdże , dodaję łyżeczkę cukru , około 50 ml letniego mleka i jedną dużą łyżkę mąki .
- Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut
- rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka.
W tym czasie gdy mam odstawiony rozczyn
przygotuję jabłka :
- Jabłka obieram ze skórki i ścieram na tarce o grubych oczkach .
- Następnie jabłka daję do garnka dodaję 50 g cukru i garnek stawiam na gazie .
- Jabłka prażę około 10 minut tak żeby się rozpadły ( podobnie jak na szarlotkę ) i odstawiam do wystudzenia .
Dalsza część przygotowania ciasta :
- Do gotowego rozczynu dodaję pozostały cukier , mleko , mąkę , jajka , roztopione i przestudzone masło całość dokładnie mieszam łyżką ( można do wymieszania użyć miksera , będzie szybciej ) . Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany ( bez grudek ) .
- Miskę z dokładnie wymieszanym ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut .
Po 30 minutach , końcowe przygotowanie
racuchów :
- Do ciasta dodaję zimne jabłka i całość dokładnie mieszam .
- Ciasto mam gotowe teraz będę smażyła racuszki , na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju i nakładam ciasto . Racuszki smażę nie za duże (wielkości placków ziemniaczanych ) na złoty kolor z obydwu stron .
Racuchy drożdżowe z jabłkami są
gotowe , można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńoj racuchy to zawsze jest dobry pomysł!
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis zrobiłam i wyszły rewelacyjne a na zimno jeszcze lepsze
OdpowiedzUsuńDziękować jeszcze raz :*
Bardzo mi miło że smakowały i przepis się przydał .
UsuńPozdrawiam serdecznie
Pycha racuszki
OdpowiedzUsuńsuper że smakowały
UsuńPozdrawiam serdecznie
Dużo robiłam przepisów na racuszki z innych stron i powiem szczerze że mi nie smakowały, szukałam czegoś takiego jak tu..znalazłam pyszne są,ciasta wychodzi dużo! ;)aa pycha i na zimno i na drugi dzień, mięciutkie,pulchniutkie marzenie dla podniebienia!! ;)(
OdpowiedzUsuńBardzo się ciesze że przepis się przydał a jeszcze bardziej że racuszki smakowały :)
UsuńPozdrawiam serdecznie
próbowałam już wiele przepisów na racuszki drożdżowe z jabłkami ale te wykonane z Pani przepisu okazały się rewelacyjne jeśli jeszcze ktoś się waha żeby je zrobić to niech tego nie robi bo gwarantuje że każdemu się udadzą i każdemu będą smakować pozdrawiam Dominika :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miły komentarz i cieszę się że racuszki się udały i smakował.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Cos niesamowitego!! Przepis rewelacja ! Racuszki przepyszne i delikatne !! Dziekuje za przepis i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo proszę, cieszę się że racuszki smakowały.
UsuńPozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥
Rewelacja!!! Dziękuję za udostępniony przepis.Pani jest SUPER! A racuchy pycha. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i cieszę się, że przepis się przydał i racuszki smakowały.
UsuńPozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥
Bardzo dziękuję za przepis. Jest doskonały! To nasze ulubione racuchy!
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i cieszę się, że racuchy smakują. Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku 😘
UsuńTo nasze ulubione racuchy drożdżowe z jabłkami. Bardzo dziękuję za przepyszny przepis. Racuszki zawsze się udają.
OdpowiedzUsuń