Nowe Przepisy

czwartek, 11 września 2014

Duszone Udka z Kurczaka z Warzywami


Witam serdecznie
Propozycja na pyszne udka z kurczaka z warzywami , są proste w przygotowaniu i idealnie nadają się do podania na obiad z ziemniakami , ryżem lub pieczywem .

Będziemy potrzebować :

3 ćwiartki kurczaka
500 g pomidorów
200 g marchewki
100 g selera naciowego
150 ml wina czerwonego pół wytrawnego
1 cebula
50 ml oleju
1 ząbek czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
1 łyżeczka tymianku
do smaku sól , pieprz

duża patelnia lub rondel

Link do filmu z przygotowaniem : Udek z kurczaka z warzywami 



Przygotowanie:

Najpierw przygotuję warzywa :
  1. Umytego selera naciowego kroję w cienkie plasterki .
  2. Cebulę kroję w drobną kostkę i dodaję do pokrojonego selera .
  3. Czosnek kroję w drobniutką kostkę i dodaję do selera i cebuli .
  4. Oczyszczoną i umytą marchew ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do pozostałych składników .
  5. Umytą natkę pietruszki drobno siekam i wkładam do osobnej miseczki – użyję ją dopiero na końcu przygotowania udek .
  6. Pomidory obieram ze skórki , przekrawam na pół , wycinam zgrubienia od łodyżek , kroję w nie za dużą kostkę i wkładam do osobnej miseczki ( aby łatwiej było obrać pomidory ze skórki wcześniej sparzyłam je wrzącą wodą).
Warzywa mam przygotowane , czas przygotować potrawę :
  1. Ćwiartki kurczaka dokładnie myję pod bieżącą wodą , osuszam papierowym ręcznikiem (ściereczką ) i dzielę na dwa mniejsze kawałki – odcinam pałkę od reszty ćwiartki .
  2. Teraz na patelni (rondlu) rozgrzewam olej i układam kurczaka obsmażam z każdej strony po 5 minut ( w sumie 10 minut)
  3. Następnie na patelnię dodaję warzywa ( seler , cebulę , czosnek , marchew) oraz doprawiam tymiankiem i delikatnie mieszam . Całość duszę przez 5 minut .
  4. Po 5 minutach udka z warzywami polewam winem i duszę całość kolejne 10 minut – w trakcie duszenia udka przewracam aby się dusiły z obydwu stron .
  5. Po 10 minutach dodaję pomidory , mieszam , teraz patelnię (rondel) przykrywam i duszę pod przykryciem do miękkości mięsa około 20 – 25 minut .
  6. Przed samym końcem duszenia doprawiam niewielką ilością soli i pieprzu do smaku i zakręcam gaz . Po zakręceniu gazu górę posypuję natką pietruszki .
Udka z kurczaka z warzywami są gotowe , najlepiej smakują na gorąco . Życzę smacznego .

Pozdrawiam Babcia Ewa  








1 komentarz :

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.