Nowe Przepisy

czwartek, 16 lipca 2015

Przepis na Domowy Syrop z Czarnej Porzeczki

Witam serdecznie
Propozycja na pyszny domowy syrop z czarnej porzeczki, jest prosty w przygotowaniu a naprawdę bardzo dobry i aromatyczny. Tak przygotowany syrop możemy użyć do przygotowania napojów, dodać do mleka , jako dodatek do jogurtu naturalnego, do herbaty lub po prostu wody.

Będziemy potrzebować:

z podanych proporcji wyjdzie około 1200 ml syropu porzeczkowego

1 kg czarnych porzeczek
400 ml wody
500 g cukru


Link do filmu z przygotowania: Domowy syrop z czarnej porzeczki



Przygotowanie:
  1. Wypłukane porzeczki przekładam do garnka dodaję wodę i gotuję. Od momentu zagotowania porzeczki gotuję około 10 minut od czasu do czasu mieszając.
  2. Następnie porzeczki przecedzam przez sito, porzeczki delikatnie mieszam na sicie aby szybciej i dokładniej odsączyć sok.
  3. Resztki porzeczek z sita wyrzucam.
Po przecedzeniu soku – końcowe przygotowanie syropu porzeczkowego :
  1. Do garnka z sokiem dodaję cukier, mieszam i garnek ponownie stawiam na gazie.
  2. Syrop gotuję jeszcze około 5 minut.
  3. Tak przygotowany gorący syrop rozlewam do słoiczków lub buteleczek.
Rozlewanie syropu z czarnych porzeczek:
  1. Syrop można rozlać do butelek lub słoików, które należy wcześniej wyparzyć.
  2. Gorący syrop rozlewam do pełna, do słoików, brzeg dokładnie wycieram papierowym ręcznikiem lub ściereczką i mocno zakręcam.
  3. Słoiczki odstawiam do góry dnem na ściereczkę i pozostawiam do wystudzenia. Jeżeli napełniam butelki i nie mogę postawić do góry dnem to stawiam bez odwracania.
  4. Jeżeli jakiś słoiczek lub butelka nie złapała odskakuje wieczko, przecieka lub nie jestem pewna czy złapały to je pasteryzuję.


Pasteryzacja:
  1. Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiczki i oddzielam je od siebie drugą ściereczką tak żeby się nie stykały .
  2. Zalewam letnią wodą do wysokości około 3/4 słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie ruszać zmniejszam gaz i pasteryzuję w zależności od wielkości słoika - 15 minut małe słoiczki , większe (1 litrowe) do 30 minut.
  3. Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała.
  4. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia.
Syrop z czarnych porzeczek jest gotowy, jeżeli słoiczki dobrze złapały to możemy go przechowywać latami. Życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 






6 komentarzy :

  1. Smak mojego dzieciństwa. Kiedyś nie przepadałam, teraz uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też jak byłam mała to nie lubiłam czarnych porzeczek :) chyba każde dziecko tak ma.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Szybko i skutecznie :)
    Polecamy nasze artykuły do przetworów: https://www.ranohome.pl/przetwory-c-234_248.html

    OdpowiedzUsuń
  3. czy przezx gotowanie syrop nie traci witamin? Prościej przepuścić porzeczkę przez sokownik.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobry wieczór poszukuję przepisu na syrop z żurawiny czy posiada może Pani taki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi ale nie mam przepisu na sok z żurawiny

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.