Witam
serdecznie
Propozycja
na pyszny domowy syrop z czarnej porzeczki, jest prosty w
przygotowaniu a naprawdę bardzo dobry i aromatyczny. Tak
przygotowany syrop możemy użyć do przygotowania napojów, dodać
do mleka , jako dodatek do jogurtu naturalnego, do herbaty lub po
prostu wody.
Będziemy potrzebować:
z
podanych proporcji wyjdzie około 1200 ml syropu porzeczkowego
1
kg czarnych porzeczek
400
ml wody
500
g cukru
Link do filmu z przygotowania: Domowy syrop z czarnej porzeczki
Przygotowanie:
- Wypłukane porzeczki przekładam do garnka dodaję wodę i gotuję. Od momentu zagotowania porzeczki gotuję około 10 minut od czasu do czasu mieszając.
- Następnie porzeczki przecedzam przez sito, porzeczki delikatnie mieszam na sicie aby szybciej i dokładniej odsączyć sok.
- Resztki porzeczek z sita wyrzucam.
Po
przecedzeniu soku – końcowe przygotowanie syropu porzeczkowego :
- Do garnka z sokiem dodaję cukier, mieszam i garnek ponownie stawiam na gazie.
- Syrop gotuję jeszcze około 5 minut.
- Tak przygotowany gorący syrop rozlewam do słoiczków lub buteleczek.
Rozlewanie
syropu z czarnych porzeczek:
- Syrop można rozlać do butelek lub słoików, które należy wcześniej wyparzyć.
- Gorący syrop rozlewam do pełna, do słoików, brzeg dokładnie wycieram papierowym ręcznikiem lub ściereczką i mocno zakręcam.
- Słoiczki odstawiam do góry dnem na ściereczkę i pozostawiam do wystudzenia. Jeżeli napełniam butelki i nie mogę postawić do góry dnem to stawiam bez odwracania.
- Jeżeli jakiś słoiczek lub butelka nie złapała odskakuje wieczko, przecieka lub nie jestem pewna czy złapały to je pasteryzuję.
- Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiczki i oddzielam je od siebie drugą ściereczką tak żeby się nie stykały .
- Zalewam letnią wodą do wysokości około 3/4 słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie ruszać zmniejszam gaz i pasteryzuję w zależności od wielkości słoika - 15 minut małe słoiczki , większe (1 litrowe) do 30 minut.
- Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała.
- Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia.
Syrop
z czarnych porzeczek jest gotowy, jeżeli słoiczki dobrze złapały
to możemy go przechowywać latami. Życzę udanych przetworów i
smacznego.
Smak mojego dzieciństwa. Kiedyś nie przepadałam, teraz uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńTeż jak byłam mała to nie lubiłam czarnych porzeczek :) chyba każde dziecko tak ma.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Szybko i skutecznie :)
OdpowiedzUsuńPolecamy nasze artykuły do przetworów: https://www.ranohome.pl/przetwory-c-234_248.html
czy przezx gotowanie syrop nie traci witamin? Prościej przepuścić porzeczkę przez sokownik.
OdpowiedzUsuńDobry wieczór poszukuję przepisu na syrop z żurawiny czy posiada może Pani taki?
OdpowiedzUsuńPrzykro mi ale nie mam przepisu na sok z żurawiny
UsuńPyszny syrop.Moja rodzina uwielbia go w okresie zimowym
OdpowiedzUsuńRównież bardzo go lubię, pozdrawiam serdecznie ♥
UsuńJutro robię ciekawie czy przetrwa zimę?
OdpowiedzUsuńWitam, Dziekuję za ciekawy i smaczny przepis.
OdpowiedzUsuńJednak jak doszło do punktu wyrzucenia porzeczek to było mi ich tak szkoda że postanowiłam zrobić z nich kofiturę.
Do porzeczek dodałam odrobinę soku (który nie zmieścił mi się do słoiczka) i tyle samo cukru co do soku. Zagotowałam ok. 15 minut (jak zgęstniało) i przełożyłam do słoiczka. Będzie w sam raz do ciast :)
Pozdrawiam :)
Bardzo fajny pomysł na zagospodarowanie pozostałości po wyciśnięciu soku, cieszę się że przepis się przydał.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Pierwszy raz korzystam z pani przepisu na ten syrop :) na świeżo pyszny, pewnie jak odstoi będzie jeszcze lepszy ;) Natomiast przeglądając pani bloga, wiem że na nie przestanę tylko na tym przepisie robiąc zapasy na zimę :) Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńMiło mi, że przepis się przydał i mam nadzieję, że z innych przepisów również będzie Pan zadowolony.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
To już będzie drugi rok jak robię z tego przepisu sok dla dzieci głowie. Pycha 👍
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepis się przydaje. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz 💕💖💕
UsuńDzień dobry poszukuję przepisu, ale na czerwoną porzeczkę, czy mogę użyć tego?
OdpowiedzUsuń