Nowe Przepisy

wtorek, 15 grudnia 2020

Przepyszna ryba po japońsku na święta Bożego Narodzenia i nie tylko

Witam serdecznie, tym razem chciałbym zaproponować przepis na pyszną rybę po japońsku. Tak przygotowaną rybę możemy podać na ciepło jak i na zimno. Sos jest słodko-kwaśny i idealnie pasuje do smażonej ryby. Jeżeli ktoś jeszcze nie robił ryby po japońsku, to polecam wypróbować przepis.

Składniki potrzebne do przygotowania ryby po japońsku:

około 800 g filetów rybnych – może być miruna, morszczuk, dorsz…

1 jajko

½ szklanki mleka

¾ szklanki mąki pszennej

sól, pieprz

olej do smażenia

użyłam szklanki o pojemności 250 ml

na sos:

1 papryka żółta lub czerwona

2-3 cebule (około 250 g)

około 150 g ogórków konserwowych

do 200 g papryki marynowanej

4 łyżki z górką dobrego ketchupu pikantnego (użyłam kotlin)

8 łyżeczek koncentratu pomidorowego (około ½ słoiczka 200 g)

2 łyżeczki ksylitolu – można dodać cukier

około 2 łyżek soku z cytryny – można dodać ocet jabłkowy

5 ziarenek ziela angielskiego

większy listek laurowy

około 100 ml wody

około 5 łyżek oleju do smażenia

sól, pieprz


Link do filmiku z przepisem na: Ryba po japońsku


Przygotowanie:

Rozmrożony filet rybny, dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym, oprószam solą i pieprzem z obu stron i kroję na mniejsze kawałki o szerokości kilku centymetrów.

Do miseczki wybijam jajko, dodaję mleko, mąkę, doprawiam solą i pieprzem, i dokładnie mieszam rózgą tak żeby nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Rybę mam pokrojoną, ciasto przygotowane, więc zaczynam smażenie:

Kawałek ryby zanurzam w cieście i smażę na rozgrzanym oleju na patelni, z obu stron na jasno brązowy kolor, usmażoną układam na ręczniku papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Przygotowanie sosu:

Cebulę kroję w cienkie półplasterki, umytą i oczyszczoną paprykę kroję w cienkie kilkucentymetrowe paseczki. Paprykę marynowaną również kroję w cienkie paseczki, a ogórki w cienkie kilkucentymetrowe słupki.

Następnie na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam cebulę przez kilka minut, tak żeby się zeszkliła ale nie zrumieniła. Do podsmażonej cebuli dodaję świeżą paprykę i smażę pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając, tak żeby papryka była miękka ale i delikatnie chrupka.


Gdy papryka jest już gotowa, to dodaję pozostałe składniki sosu: ketchup, koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, listek laurowy, ogórki, paprykę marynowaną i doprawiam solą, pieprzem, ksylitolem, sokiem z cytryny, i dodaję około 100 ml wody – ilość wody zależy od tego jak gęsty chcemy uzyskać sos.

Całość dokładnie mieszam i jeszcze duszę około 4 minut, pod koniec sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – sos jest gotowy. Sos odstawiam do przestudzenia.

Końcowe przygotowanie ryby po japońsku:

Teraz w misce na przemian układam warstwami sos i rybę, ostatnią warstwą powinien być sos. Miskę nakrywam szczelnie folią spożywczą i odstawiam na kilka godzin do zamarynowania, można wstawić do lodówki.

Tak przygotowaną rybę po japońsku możemy podać na ciepło lub na zimno. Jeżeli chcemy podać na ciepło, to możemy ją odgrzać na patelni.

Ryba po japońsku jest gotowa, życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa


1 komentarz :

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.