Nowe Przepisy

środa, 16 lipca 2014

Ciasto Drożdżowe z Wiśniami


Witam serdecznie
Przepis na pyszne ciasto drożdżowe z wiśniami , jest proste w wykonaniu , puszyste i bardzo smaczne .

Będziemy potrzebować :

na ciasto:
400 g mąki pszennej
200 ml letniego mleka
80 g cukru kryształ
80 g roztopionego i przestudzonego masła
25 g drożdży świeżych
2 żółtka
skórka otarta z małej cytryny
szczypta soli
oraz :
około 800 g wiśni z pestkami

na kruszonkę :
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru kryształ
2 łyżki masła

Użyłam foremki o wymiarach 24cm x 24 cm

Link do filmu z przygotowania : Ciasta drożdżowego z wiśniami 



Przygotowanie:

Wiśnie dokładnie myję pod bieżącą wodą na durszlaku i odstawiam do osączenia . Następnie usuwam pestki można drylownicą lub za pomocą noża usunąć pestki .

Teraz przygotuję rozczyn :
  1. Do miski rozkruszam drożdże , dodaję około 1 łyżeczki cukru ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki
  2. wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut
  3. rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka.
Po 15 minutach :
  1. Do rozczynu dodaję : żółtka , mąkę , cukier , otartą skórkę z cytryny , pozostałe mleko , sól i wszystko dokładnie mieszam
  2. gdy składniki ładnie się połączą dodaję rozpuszczone masło i tak długo wyrabiam łyżką aż powstanie jednolita masa ( można do tego użyć robota ja robiłam ręcznie )
  3. następnie miskę z ciastem przykrywam ściereczką i dostawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 do 40 minut , tak żeby podwoiło swoją objętość .
Jeżeli w kuchni jest chłodno to ciasto możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia .
  1. Wyrośnięte ciasto przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (można blaszkę wysmarować tłuszczem ) i równo rozprowadzam dłonią w blaszce .
  2. Teraz blaszkę nakrywam ściereczką i dostawiam jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia , w tym czasie przygotuję kruszonkę .
Przygotowanie kruszonki :
  1. Na blat wysypuję mąkę , cukier i masło , składniki ze sobą łączę pocierając je dłońmi tak żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa.
Końcowe przygotowanie ciasta drożdżowego z wiśniami :
  1. Na wyrośnięte ciasto w blaszce układam wiśnie jedną koło drugiej
  2. Wiśnie posypuję kruszonką .
Pieczenie ciasta drożdżowego z wiśniami :
  1. Blaszkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na druga od dołu półkę i piekę około 50 minut . w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu .
  2. Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia.
Ciasto drożdżowe z wiśniami jest gotowe życzę udanych wypieków i smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa 







5 komentarzy :

  1. Takie nafaszerowana owocami, najlepsze !!! Pozdrawiam serdecznie i zabieram kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znowu pokazujesz nieograniczone możliwości na ciasto z owocami i perfekcyjne wykonanie.Cóż z tego,że znam te przepisy ? Z przyjemnością skorzystam z podpowiedzi.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto drożdżowe i wiśnie kocham.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy mogę użyć wiśni z kompotu?

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.