Nowe Przepisy

piątek, 9 maja 2014

Łazanki z kapustą kiszoną


Witam serdecznie
Jak przygotować łazanki chyba każdy wie Ja pokażę w jaki sposób przygotowuję najprostsze łazanki z kapustą kiszoną, może komuś się przyda przepis i spróbuje zrobić jeżeli jeszcze ich nie robił :)


Będziemy potrzebować :

500 g makaronu łazanki (lub innego jaki lubimy)
1 kg kapusty kiszonej
150 g słoniny
około 1 1/2 łyżeczki czarnego pieprzy ( lubię pikantniejsze , można użyć mniej )
duża szczypta soli

naczynie do zapiekania


Przygotowanie:

Najpierw przygotowuję kapustę kiszoną :
  1. Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna to płuczę ją pod bieżącą wodą na durszlaku
  2. następnie wkładam do garnka zalewam wodą tak żeby była przykryta i gotuję do miękkości - od momentu zagotowania około 30 minut.
  3. Po ugotowaniu odcedzam

Gdy kapusta się gotuje przygotowuję pozostałe składniki :
  1. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu
  2. Słoninę kroję w drobną kosteczkę i topię na patelni – przed pokrojeniem nie myję słoniny tylko dokładnie zeskrobuję nożem górną warstwę z każdej strony żeby pozbyć się brudu itp..

Końcowe przygotowanie łazanek :
  1. Do naczynia w którym będę zapiekała daję ugotowaną i odsączoną kapustę kiszoną dodaję ugotowany i odcedzony makaron i stopioną słoninę skwarki razem z tłuszczem
  2. doprawiam solą i pieprzem – pieprzu daję około 1 1/2 łyżeczki łazanki są wtedy dość pikantne .
  3. Wszystko razem dokładnie mieszam , naczynie nakrywam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
  4. łazanki zapiekam około 30 minut

Łazanki są gotowe można podawać życzę smacznego


Pozdrawiam Babcia Ewa  





7 komentarzy :

  1. Nie wiem dlaczego ale to już drugi blog na którym widzę ten przepis i za każdym razem ślinka mi cieknie na jego widok :P No musze to koniecznie zrobić!! Pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkich wzięło na łazanki :)
      pozdrawiam serdecznie .

      Usuń
  2. Bardzo lubię łazanki, ale ze słoninką nie mogę. Narobiłaś mi Babciu ochoty, mam w zamrażarce jakieś tam plasterki szynki więc zrobię któregoś zimnego dnia.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie w domu lubią ze słoninką :)
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Dziękuję za przepis.Własnie łazanki teraz zrobiłam są pyszne,zmieniłam tylko słoninkę zamiast niej dodałam szyneczkę.Palce lizać.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi że przepis się przydał :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. ochydne ze słoniną!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.