Nowe Przepisy

poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Zupa Pieczarkowa z Ziemniakami


Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszną zupę pieczarkową , może komuś się przyda przepis na taką prostą zupkę :)


Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 2,5 litra zupy

500 g pieczarek
500 g obranych ziemniaków
500 ml mleka
750 ml wody
1 cebula
50 g masła
5 łyżek śmietany ( użyłam 12 %)
1 pęczek natki pietruszki
przyprawy :
sól , pieprz ,majeranek , tymianek

Link do filmu z przygotowaniem : Zupy pieczarkowej z ziemniakami


Przygotowanie :

Najpierw przygotuję składniki na zupę pieczarkową
  1. Ziemniaki obieram i płuczę
  2. Pieczarki płuczę, osączam na durszlaku i kroję w pół plasterki
  3. Cebulę kroję w drobną kostkę
  4. Natkę pietruszki płuczę osączam i drobno siekam

Składniki mam przygotowane :
  1. Ziemniaki gotuję w lekko osolonej wodzie do miękkości , po ugotowaniu odcedzam

W czasie gdy gotuję ziemniaki przygotuję pozostałe składniki zupy
  1. Na patelni z rozgrzewam masło dodaję pokrojoną cebulę i podsmażam przez około 5 minut tak żeby się zeszkliła
  2. do zeszklonej cebuli dodaję pokrojone pieczarki i podsmażam wszystko razem około 10 minut i zakręcam gaz .

Końcowe przygotowanie zupy pieczarkowej .
  1. Ugotowane i odcedzone ziemniaki rozgniatam tłuczkiem
  2. dodaję do ziemniaków mleko i dokładnie mieszam tak żeby ziemniaki rozpuściły się w mleku
  3. Teraz do garnka dodaję wodę , podsmażone pieczarki z cebulą
  4. doprawiam solą pieprzem i ziołami i wszystko mieszam
  5. Garnek z zupą stawiam na gazie i od momentu zagotowania gotuję ją około 10 minut
  6. Po 10 minutach gotowania gaz zakręcam
  7. i dodaję śmietanę , połowę natki pietruszki ( pozostałą posypię zupę na talerzu ) doprawiam jeżeli trzeba solą i pieprzem i dodaję jeszcze dwie duże szczypty suszonego majeranku ( można użyć świeżego jeżeli mamy ) wszystko dokładnie mieszam zupa pieczarkowa jest gotowa .

Zupę pieczarkową podaję z pieczywem na talerzu posypuję natką pietruszki . Życzę smacznego


Pozdrawiam Babcia Ewa  







17 komentarzy :

  1. No wiesz Ewo, nie przyszłoby mi do głowy , aby zupę pieczarkową zagęścić tłuczonymi ziemniakami,podoba mi się Twój pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  2. proste zupki są najlepsze:) a pieczarkową bardzo lubię i bardzo chętnie się poczęstuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosta zupka a smaku co niemiara. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna zupka !

    OdpowiedzUsuń
  5. Wypróbowałam....i jest wyśmienita:-) dzis robię ją po raz kolejny :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło że zupa smakuje a przepis się przydał.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  6. Kochana Babciu zupa zrobiła furorę. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  7. Rewelacja. Ja zblendowalam na krem bo dzieci w kawałkach pieczarek nie zjedzą. Do tego grzanki i zniknęła w mig😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis się przydał i zupa smakowała.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  8. Witam,
    jak przyprawiałam to byłam przerażona smakiem. Na następny dzień okazała się super. To co zawekowałam do słoików w ciągu tygodnia zniknęło. Także zupka/krem okazała się hiciorem, bo to był pierwszy słoik po jaki wszyscy sięgali. Dziękuje serdecznie za przepis.
    A zapomniałabym fajny pomysł by zagęszczać ziemniaczkami a nie mąką :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy może byc jogurt naturalny zamiast śmietany? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, może być jogurt. Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku 😘

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.