Nowe Przepisy

sobota, 12 kwietnia 2014

Babka Czekoladowa

Babka Czekoladowa
Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na przepyszną babkę czekoladową w polewie również czekoladowej . Ciasto przed pieczeniem jest tak dobre że można je jeść na surowo jak mus czekoladowy :)

Będziemy potrzebować :

400 g mąki pszennej ( poznańskiej )
400 g śmietany ( użyłam 18 %)
80 g kakao ciemnego (bez cukru )
200 g cukru pudru
80 ml oleju
5 jajek ( rozdzielone białka od żółtek )
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia

na polewę :
60 g masła
45 g cukru pudru
30 g kakao ciemnego ( bez cukru )
2 łyżki mleka

płatki migdałowe do ozdoby

Foremka z kominkiem o średnicy 22 cm i wysokości 10 cm

Link do filmu z przygotowaniem : Babki czekoladowej 


Przygotowanie :

Babkę czekoladową można przygotować w makutrze , mikserem lub robotem w każdym przypadku kolejność przygotowania jest taka sama , Ja tym razem przygotuję babkę za pomocą robota .
  1. Do miski wlewam żółtka dodaję cukier puder i miksuję na puszystą masę. Następnie do masy dodaję śmietanę i nadal ubijam tak żeby śmietana połączyła się z masą.
  2. Gdy się połączy dodaję olej i nadal ubijam do połączenia składników
  3. Do takiej masy dodaję stopniowo mąkę z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia ( do mąki dodałam cukier waniliowy i proszek do pieczenia ), następnie dodaję kakao i ubijam (miksuję , ucieram ) ciasto tak długo aż powstanie jednolita gładka masa , wyłączam robota i odstawiam ciasto na czas ubijania białek na sztywną pianę .
  4. Białka ubijam na sztywną pianę i dodaję do ciasta
  5. Całość delikatnie mieszam łyżką ( łopatką ) od dołu do góry aż piana się wchłonie w ciasto i powstanie jednolita masa .
  6. Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem i wyrównuję górę


Pieczenie babki czekoladowej
  1. Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę – piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu
  2. Babkę piekłam około 60 minut
  3. jeżeli babka podczas pieczenia bardzo zbrązowieje od góry to można ją przykryć folią aluminiową pod sam koniec pieczenia - po około 45 minutach – i nadal piec dzięki temu bardziej nie zbrązowieje .
  4. Aby sprawdzić czy babka jest upieczona wbijam patyczek od szaszłyka i jeżeli po wyjęciu jest suchy to znaczy że jest upieczona
  5. Po przestudzeniu babkę czekoladową wybijam z foremki i odstawiam do wystudzenia . Gdy będzie zimna udekoruje polewą czekoladową i płatkami migdałów
Przygotowanie polewy czekoladowej :
  1. Do rondelka daję wszystkie składniki polewy : mleko , masło , kakao , cukier puder .
  2. Rondelek stawiam na gazie i cały czas mieszam żeby składniki się rozpuściły i połączyły
  3. polewę podgrzewam ale nie doprowadzam do wrzenia
  4. Tak przygotowaną polewą udekoruję babkę , można ją oblać całą polewą lub tylko górę nakładając polewę łyżeczką tak żeby swobodnie spływała po bokach
  5. dodatkowo górę posypuję płatkami migdałów
  6. Babkę czekoladową odstawiam do zastygnięcia polewy .
Babka czekoladowa jest gotowa można podawać życzę udanych wypieków i smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa 










10 komentarzy :

  1. Ewcia daj troszkę do kawy, nie bądź taka. Mnie nigdy takie ładne nie wychodzą. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak byłaś grzeczna to dostaniesz nawet dwa kawałki :) co ty opowiadasz Twoje też są piękne .

      Usuń
  2. Uwielbiam wszystkie babki na świecie, tak mi zostało z dzieciństwa. Przepis wypróbuję na pewno, bo takiego nie mam. Jednak dopiero po świętach, bo u mnie zażyczyli sobie babki gotowanej. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Baby górą:) piękna i jak czekoladowa to i pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio same baby na blogach. Chyba w końcu sam taką upiekę! Wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  5. skusiłam się na tą babkę ale niestety wyszedł mi zakalec

    OdpowiedzUsuń
  6. jest tu chyba za dużo mąki bo ciasto strasznie się ciężko kręci, lepi się do pałki ( robiłam ręcznie ), a kakao ledwo udało mi się dodać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam tą babkę kilka razy i za każdym razem mi wyszła , z takimi proporcjami jak napisałam w składzie . Przepraszam że nie wyszła i zmarnowała Pani składniki i czas .

      Usuń
  7. nie ma Pani mnie za co przepraszać po prostu nie wyszła i już, może popełniłam jakiś błąd :-), ale cieszę się że mi Pani odpisała pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.