Nowe Przepisy

wtorek, 18 marca 2014

Kasza Jaglana zapiekana z Cukinią


Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na zdrową i dobrą zapiekankę z kaszy jaglanej i cukinii , jest prosta w przygotowaniu i bardzo syta .


Będziemy potrzebować :

300 g kaszy jaglanej
2 średniej wielkości cukinie
150 g żółtego sera
400 g pomidorów krojonych z puszki razem z zalewą
4 łyżeczki oregano
sól , pieprz
olej do podsmażenia cukinii

Naczynie do zapiekania
użyłam o wymiarach 22 cm x 22 cm

Link do filmu z przygotowaniem : Kaszy jaglanej zapiekanej z cukinią 


Przygotowanie :

  1. Kaszę jaglaną gotuję według przepisu na opakowaniu – po ugotowaniu wsypuję ją do dużej miski w której będę mieszała wszystkie składniki zapiekanki
  2. Żółty ser ścieram na tarce o grubych oczkach
  3. Umytą cukinię kroję razem ze skórką w nie za dużą kostkę – najpierw wzdłuż na pół potem w paseczki i następnie w kostkę tak chyba jest najłatwiej ją pokroić w kostkę :)
  4. Pokrojoną cukinię podsmażam na rozgrzanym oleju przez około 15 minut
  5. Pomidorów użyłam z własnych przetworów które przygotowałam w jesieni :) link do przepisu   http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2013/09/cae-pomidory-w-zalewie-na-zime.html
  6. Moje były całe w zalewie więc je pokroiłam na mniejsze kawałki , zalewy nie odlewam tylko dodaję do zapiekanki
  7. Jeżeli używamy ze sklepu to też nie odlewamy zalewy tylko dodajemy do zapiekanki

Końcowe przygotowanie zapiekanki z kaszy jaglanej
  1. Do miski z ugotowaną kaszą jaglaną dodaję podsmażoną cukinię (cukinię dodaję bez oleju i soku który zgromadził się podczas smażenia )
  2. dodaję pomidory razem z zalewą , dodaję oregano i doprawiam solą i pieprzem
  3. Wszystko razem dokładnie mieszam .
  4. Naczynie do zapiekania smaruję olejem
  5. i przekładam do naczynia przygotowaną masę – lekko ugniatając
  6. Górę zapiekanki posypuje żółtym serem

Pieczenie zapiekanki
  1. Naczynie z zapiekanką wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na środkową półkę – piekarnik mam włączony na ogrzewanie góra dół bez termoobiegu
  2. Zapiekankę zapiekam około 20 minut

Kasza jaglana zapiekana z cukinią jest gotowa można podawać Życzę smacznego


Pozdrawiam Babcia Ewa  







12 komentarzy :

  1. uwielbiam takiego typu zapiekanki, a ta wygląda bardzo smacznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasza jaglana u mnie prawie codziennie a z cukinią pychota. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajny pomysł na szybkie letnie danie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Babciu, pysznie zapowiada się Twoja zapiekanka.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmmmm aż od samego patrzenia ślinka cieknie <3
    lubieessc.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolejny przepis, który prezentuje się smakowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi osobiście bardzo smakuje ta zapiekanka :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  7. Wygląda przepysznie :) Chyba jutro zrobię, ale chciałabym do niej dodać mielone mięso wieprzowe, podsmażone, a następnie uduszone w pomidorach w zalewie. Myśli Pani, że to dobry pomysł? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się że będzie smaczne i bardziej treściwe bo z dodatkiem mięsa.
      Życzę smacznego i pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  8. Czegoś mi brakuje w tej zapiekance ale nie wiem czego właśnie i chyba za dużo oregano tak czuć było same oregano przepis fajny tylko coś jeszcze brakuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno mi powiedzieć czego brakuje :) mnie to danie smakowało ale każdy ma swoje gusta
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.