Witam Serdecznie
To już chyba ostatnia propozycja na
przygotowanie pomidorów na zimę tym razem podzielę się przepisem
na Pomidory w zalewie z przecieru pomidorowego . Można je użyć do
przygotowania wielu pysznych potraw :)
Będziemy potrzebować :
1 kg małych twardych pomidorów
1 kg większych pomidorów na zalewę
Przygotowanie :
Przykładowy przepis do wykorzystania z Pomidorami w zalewie Ostre Chili – Chili Con Carne
Słoiki i wieczka mam wyparzone .
- Najpierw obiorę pomidory ze skórki
- najlepiej wcześniej przelać (lub zalać na chwilę ) wrzącą wodą wtedy łatwiej schodzi skórka podczas obierania.
- Pomidory które mam przeznaczone na zrobienie zalewy przekrawam na pół wycina białe zgrubienie od łodyżki
- i kroję na mniejsze kawałki
- następnie rozdrabniam je blenderem ( jeżeli nie mamy blendera-miksera można użyć do rozdrobnienia maszynki do mięsa )
- tak rozdrobnione pomidory przelewam do garnka i stawiam na gaz
- od momentu zagotowania się pomidorów gotuję je przez 15 minut
- następnie przecedzam zalewę z pomidorów przez sito aby pozbyć się pestek z pomidorów
- do przecierania pomidorów na sicie używam łyżki i tak długo przecieram aż zostaną prawie same pestki
- Pomidory które będę układała całe do słoików również obieram
- i układam je w słoikach ( wcześniej wyparzonych )
- zalewam całe pomidory przetartymi pomidorami na sicie tak żeby były przykryte
- wycieram brzeg słoiczka ręcznikiem papierowym lub ściereczką i mocno zakręcam wieczkiem
Całe pomidory w zalewie są gotowe do
pasteryzacji :)
- Garnek wykładam ściereczką żeby słoiki nie dotykały
bezpośrednio dna garnka wkładam słoiki i oddzielam każdy słoik
ściereczką żeby się nie stykał.
- Zalewam słoiki letnią wodą do ¾ ich wysokości , garnek
stawiam na gaz i od momentu zagotowania pasteryzuję przez 20 minut
- Następnie słoiki wyjmuję z garnka ustawiam do góry dnem ,
nakrywam ściereczką i odstawiam do wystygnięcia
Pozdrawiam Babcia Ewa
lato zamkniete w sloikach :)
OdpowiedzUsuńA tego się nie soli??
OdpowiedzUsuńbez , ja nie używam soli
Usuńhmm po leżakowaniu w tych słoiczkach jakie one są ?? ... robi sie z nich taka "papka" czy mają taka sama strukture i wygląd?
OdpowiedzUsuńTakie jak ze sklepu , można normalnie je kroić . W linku do przepisu na Ostre Chili – Chili Con Carne , użyłam tych pomidorów po 5 miesiącach w słoiku , można zobaczyć zdjęcia że są całe .
UsuńJaka mogła byc przyczyna ze mi sie popsuły po 3 dniach :(
OdpowiedzUsuńNajprawdopodobniej słoiki nie złapały i dostawało się do środka słoika powietrze co wywołało rozwój bakterii i pleśń . Inną przyczyną mogły być nadpsute pomidory ale wątpię żeby Pani tego nie zauważyła przy wybieraniu pomidorów .
UsuńMówię ze swojego doświadczenia jak złapie słoik to może stać i stać :)
Przetwory zaczynaja sie psuć.Od razu dodam ,ze nie korzystałam z przepisu zamieszczonego na tej stronie,ale bylabym bardzo wdziedzczna,gdyby ktoś mi cos mądrego poradził proszę o radę,co moge zrobic w tej sytuacji ???Motoda ,ktora robilam byla dosyc prosta.Obrane pomidory ze skorki ,ukladac w skoikach ,na wierzch polozyc kilka listkow swiezej bazylii.pasteryzacja 20min od momentu gotowania sie wody.Nastepnie przetwory mialy stac przez 10 godz w garnku po uplywie zalecanego czasu prosto do spizaki.Przetwory robilam partiami i zauwazylam ,ze sloik z pierwszej parti ma mala plamke plesni.Obawiam sie ,ze reszta moich przetworow moze tak skonczyc.Czy gdybym otworzyla te sloiki i dosypala po lyzeczce soli i ponownie zapasteryzowala pomogloby to zapobiec psuciu sie przetworow???Bardzo prosze o porady
OdpowiedzUsuńOdnośnie przepisu się nie wypowiem bo tak nie robiłam pomidorów.
UsuńSama robię przecier pomidorowy z bazylią do słoików i nie dodaję soli, w tym przepisie powyżej również nie dodaję soli i przetwory się nie psują.
Mogą być różne przyczyny: słoiki mogły nie złapać ja zawsze po pasteryzacji słoiki wyjmuję gorące i układam do góry dnem i jeżeli jakiś cieknie to mocno dokręcam i pozostawiam do wystygnięcia.
Jeżeli po wystudzeniu nadal cieknie to sprawdzam wieczko i najczęściej wymieniam wieczko i znowu pasteryzuję.
Słoik może być również uszczerbiony ale to Pani cała partia się zepsuła więc to odpada.
Może przyczyną było to że pomidory nie były przykryte zalewą (sokiem z pomidorów)
Może coś nie tak z pomidorami, były hodowane na jakiś dziwnych nawozach że tylko do zjedzenia się nadają (to tylko moje przemyślenia).
Nic mi więcej do głowy nie przychodzi.
Te słoiki które są jeszcze dobre, można otworzyć i zrobić przecier pomidorowy, na przykład z mojego przepisu który znajduje się na blogu
Jedynie to co napisałam przyszło mi do głowy, wiem że nie wiele ale zawsze coś.
Pozdrawiam serdecznie ♥ ♥ ♥
Mam pytanie,czy gdybym otworzyla zapasteryzowane juz sloiki w celu dodania soli,zaopbiegloby to psuciu sie przetworow?(zauwazylam plesn,wczesniej nie dodawalam soli.Pomidory w calosci bez skorek ukladalam scisle w sloikach bez zadnej zalewy na wierzch ukladalam po kilka listkow swiezej bazylii).Bardzo prosze o rade,co moglabym w tej sytuacji zrobic o ile cos w ogole da sie zrobic ?
OdpowiedzUsuńW podanym przepisie wszystko jest ok.Nie ma powodu by psuły sie przetwory w ten sposób robione .Ja kiedyś zalewałam zalewą z solonej wody a pomidory były z plastrami cebuli i po 10 minutowej pasteryzacji od zagotowania mogłam je trzymać nawet kilka lat (nie zauważyłam słoika i nie z użyłam wcześniej )
OdpowiedzUsuńPOmidory bez zalewy nie maja prawa sie przetrzymać bo jest w nich za duzo powietrza !
OdpowiedzUsuń