Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na zdrową i
dobrą zapiekankę z kaszy jaglanej i cukinii , jest prosta w
przygotowaniu i bardzo syta .
Będziemy potrzebować :
300 g kaszy jaglanej
2 średniej wielkości cukinie
150 g żółtego sera
400 g pomidorów krojonych z puszki
razem z zalewą
4 łyżeczki oregano
sól , pieprz
olej do podsmażenia cukinii
Naczynie do zapiekania
użyłam o wymiarach 22 cm x 22 cm
Link do filmu z przygotowaniem : Kaszy jaglanej zapiekanej z cukinią
Przygotowanie :
- Kaszę jaglaną gotuję według przepisu na opakowaniu – po ugotowaniu wsypuję ją do dużej miski w której będę mieszała wszystkie składniki zapiekanki
- Żółty ser ścieram na tarce o grubych oczkach
- Umytą cukinię kroję razem ze skórką w nie za dużą kostkę – najpierw wzdłuż na pół potem w paseczki i następnie w kostkę tak chyba jest najłatwiej ją pokroić w kostkę :)
- Pokrojoną cukinię podsmażam na rozgrzanym oleju przez około 15 minut
- Pomidorów użyłam z własnych przetworów które przygotowałam w jesieni :) link do przepisu http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2013/09/cae-pomidory-w-zalewie-na-zime.html
- Moje były całe w zalewie więc je pokroiłam na mniejsze kawałki , zalewy nie odlewam tylko dodaję do zapiekanki
- Jeżeli używamy ze sklepu to też nie odlewamy zalewy tylko dodajemy do zapiekanki
Końcowe przygotowanie zapiekanki z
kaszy jaglanej
- Do miski z ugotowaną kaszą jaglaną dodaję podsmażoną cukinię (cukinię dodaję bez oleju i soku który zgromadził się podczas smażenia )
- dodaję pomidory razem z zalewą , dodaję oregano i doprawiam solą i pieprzem
- Wszystko razem dokładnie mieszam .
- Naczynie do zapiekania smaruję olejem
- i przekładam do naczynia przygotowaną masę – lekko ugniatając
- Górę zapiekanki posypuje żółtym serem
Pieczenie zapiekanki
- Naczynie z zapiekanką wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na środkową półkę – piekarnik mam włączony na ogrzewanie góra dół bez termoobiegu
- Zapiekankę zapiekam około 20 minut
Kasza jaglana zapiekana z cukinią jest
gotowa można podawać Życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
uwielbiam takiego typu zapiekanki, a ta wygląda bardzo smacznie :-)
OdpowiedzUsuńKasza jaglana u mnie prawie codziennie a z cukinią pychota. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł na szybkie letnie danie:)
OdpowiedzUsuńBabciu, pysznie zapowiada się Twoja zapiekanka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
Jakie bogactwo , samo zdrowie. :)
OdpowiedzUsuńmmmmm aż od samego patrzenia ślinka cieknie <3
OdpowiedzUsuńlubieessc.blogspot.com
Kolejny przepis, który prezentuje się smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńMi osobiście bardzo smakuje ta zapiekanka :)
UsuńPozdrawiam serdecznie
Wygląda przepysznie :) Chyba jutro zrobię, ale chciałabym do niej dodać mielone mięso wieprzowe, podsmażone, a następnie uduszone w pomidorach w zalewie. Myśli Pani, że to dobry pomysł? Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWydaje mi się że będzie smaczne i bardziej treściwe bo z dodatkiem mięsa.
UsuńŻyczę smacznego i pozdrawiam serdecznie
Czegoś mi brakuje w tej zapiekance ale nie wiem czego właśnie i chyba za dużo oregano tak czuć było same oregano przepis fajny tylko coś jeszcze brakuje
OdpowiedzUsuńTrudno mi powiedzieć czego brakuje :) mnie to danie smakowało ale każdy ma swoje gusta
UsuńPozdrawiam serdecznie