Nowe Przepisy

środa, 16 października 2013

Drożdżówki z Dżemem w Polewie Czekoladowej


Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na bardzo proste w przygotowaniu drożdżówki domowe z dżemem w kształcie grzebieni . Są bardzo dobre i na pewno lepsze niż ze sklepu :)


Będziemy potrzebować :
z tych proporcji wyjdzie 8 drożdżówek

330 g mąki pszennej ( poznańskiej )
120 ml mleka ciepłego
50 g masła roztopionego i wystudzonego
50 g cukru
25 g drożdży
2 żółtka
1 białko z jajka
otarta skórka z połowy cytryny
1/3 łyżeczki soli

1 białko do pomalowania drożdżówek przed pieczeniem

nadzienie drożdżówek ulubiony dżem własnej roboty lub ze sklepu :)

Polewa :
2 łyżki kakao
45 g cukru pudru ( ja akurat nie miałam i dodałam kryształu )
40 g masła
1 łyżka mleka

Link do filmu z przygotowania : Drożdżówki z Dżemem w Polewie Czekoladowej

Przygotowanie :

Zaczynam od przygotowania ciasta drożdżowego na drożdżówki
  1. Do dużej miski rozkruszam drożdże dodaje łyżeczkę cukru około połowy mleka i łyżkę mąki , wszystko razem mieszam
  2. Miskę z rozczynem nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut w ciepłe miejsce
  3. Po tym czasie rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka :)
  4. do takiego rozczynu dodaję resztę składników : otartą skórkę z połowy cytryny , sól , dwa żółtka , jedno białko , mleko , cukier i wszystko razem mieszam łyżką
  5. gdy składniki się połączą dodaję tłuszcz (roztopione i ostudzone masło ) i mieszam aż się wchłonie w ciasto
  6. gdyby ciasto było za rzadkie wtedy dodaję trochę więcej mąki lub gdy jest za sztywne wtedy dodaję odrobinę mleka – spowodowane może to być wielkością jajek lub jakością mąki
  7. ciasto wykładam na blat podsypany delikatnie mąką i wyrabiam ciasto dłońmi przez około 3 - 4 minuty aż będzie odstawało ładnie od dłoni
  8. Następnie tak wyrobione ciasto wkładam do miski oprószonej mąką nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 40 minut tak żeby podwoiło swoją objętość

Po 40 minutach
  1. ciasto na drożdżówki wyjmuję z miski na blat podsypany mąką
  2. przerabiam kilka razy i tworzę dłońmi wałek który podzielę na 8 równych części
  3. z każdego kawałka ciasta dłońmi formuję kulkę
  4. następnie kulki rozwałkowuje wałkiem na okrągły placek o grubości kilku milimetrów
  5. na środek nakładam łyżeczkę dżemu i składam na pół tak jak bym sklejała pieroga brzeg delikatnie ściskam żeby dżem nie wypłyną
  6. nożem nacinam brzeg w 4 -5 miejscach delikatnie rozchylając nacięcia tak żeby powstał grzebień

Drożdżówki układam na blasze wyłożonej papierem i odstawiam na około 15 minut do wyrośnięcia

po 15 minutach

  1. drożdżówki maluję rozmąconym białkiem
  2. i wstawiam blachę do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę
  3. drożdżówki piekę około 15 minut w piekarniku ogrzewanym od dołu i od góry bez termoobiegu

Po upieczeniu drożdżówek przygotuję polewę

  1. do rondelka daję wszystkie składniki polewy : kakao , masło , cukier ,mleko rondelek stawiam na gazie i na wolnym ogniu podgrzewam mieszając ( ale nie doprowadzając do wrzenia )
  2. gdy wszystkie składniki się połączą i polewa będzie błyszcząca wyłączam gaz
  3. gotową polewą maluję drożdżówki


Drożdżówki grzebienie są gotowe można zapakować dziecku do szkoły :) życzę smacznego


Pozdrawiam Babcia Ewa  







5 komentarzy :

  1. Pani Ewo ! śliczne, na pewno je zrobię, rany, ale bym sobie teraz do herbatki jedną (lub dwie spałaszowała), pychota ! :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny ten kształt, taki fantazyjny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha, pycha, pycha, już ich nie ma, bo były takie pyszne :)))), dziękuję za przepis :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki za inspiracje! Szukam jeszcze przepisu na słodkie ciasto drożdżowe bez jajek. A może ten przepis dało by się adaptować do potrzeb alergików?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli nie możemy użyć jajek to można ciasto drożdżowe przygotować bez jajek. Tylko trzeba zwiększyć ilość składników płynnych aby ciasto nie było za twarde lub zmniejszyć ilość mąki.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.