Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszny
chleb bananowy , jest prosty i szybki do wykonania a jeszcze szybszy
do zjedzenia :) rewelacyjny dla dzieci i na pewno lepszy niż słodkie
bułki ze sklepu .
Będziemy potrzebować :
450 g obranych bananów
200 g mąki pszennej (poznańskiej )
80 g cukru pudru
120 g masła lub margaryny
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
sok wyciśnięty z jednej cytryny
foremka o wymiarach długość 24 cm x
szerokość 7 cm x wysokość 12 cm
Link do filmu z przygotowania : Chleb Bananowy
Przygotowanie :
Ciasto na chleb bananowy przygotuję
tym razem za pomocą robota , ale jeżeli nie mamy można użyć
miksera lub makutry .
- Banany obieram ze skórki , kroję w cienkie plasterki i skrapiam sokiem z cytryny
- pokrojone banany rozgniatam za pomocą tłuczka ( można użyć blendera)
Przygotowanie ciasta :
- do miski robota daję masło i cukier puder i mieszam do momentu powstania jednolitej puszystej masy
- następnie dodaję jajka i rozgniecione banany i mieszam do powstania jednolitej masy
- do takiej masy dodaję pozostałe składniki : mąkę , sodę , sól ,proszek , cynamon i mieszam jeszcze przez chwilę do połączenia składników .
- Tak przygotowane ciasto na chleb bananowy przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia
- I wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę
- piekę około 70 minut w piekarniku ogrzewanym od dołu i od góry bez termoobiegu
- Jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest gotowy można użyć wykałaczki lub patyczka do szaszłyków wbić w chleb i jeżeli po wyjęciu jest suchy to znaczy że jest upieczony .
Chleb bananowy jest gotowy życzę
smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
cudnie wygląda i na pewno też równie dobrze smakuje muszę go zrobić
OdpowiedzUsuńPyszne są bananowe chlebki, Twój wygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za miłe słowa :)
UsuńCzy mozna uzyc innego rodzaju maki?
OdpowiedzUsuń