Nowe Przepisy

sobota, 7 września 2013

Dżem z Dyni i Jabłek

Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszny dżem z dyni i jabłek o smaku pomarańczowym. Dżem jest bardzo smaczny, więc polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania dżemu z dyni będziemy potrzebowali:
Z podanej porcji wyjdzie około 1500 ml dżemu

1 kg dyni (po obraniu)
około 500 g jabłek winnych po obraniu
½ szklanki cukru (szklanka 250 ml) można dodać więcej lub mniej
sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
otarta skórka z jednej pomarańczy
sok wyciśnięty z ½ cytryny (około 3 łyżek)

1/2 szklanki wody

½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki mielonego imbiru

Link do filmiku z przepisem na: Dżem z dyni i jabłek


Przygotowanie:
Obraną ze skórki i oczyszczoną z gniazd nasiennych dynię, kroję na mniejsze i przekładam do garnka.

Z dokładnie umytej pomarańczy ścieram skórkę i wyciskam sok.

Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne, kroję na mniejsze kawałki i polewam sokiem z cytryny.

Smażenie dżemu:
Do dyni dodaję wodę, garnek stawiam na gazie i gotuję pod przykryciem na średnim ogniu około 10 minut, tak żeby dynia zmiękła. Od czasu do czasu mieszam i jeżeli dynia przywiera do dna, to możemy dodać odrobinę więcej wody.

Następnie do dyni dodaję pozostałe składniki dżemu i całość smażę bez przykrycia około 15 minut, na małym ogniu. Dżem od czasu do czasu mieszam.

Po około 15 minutach, zdejmuję garnek z gazu i rozdrabniam składniki dżemu blenderem.

Rozdrobniony dżem smażę jeszcze około 10 minut. Długość smażenia dżemu zależy od tego jak gęsty dżem chcemy uzyskać.

Gorący dżem przekładam do wcześniej wyparzonych słoików, brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko.

Słoiki ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do wystudzenia.
Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały, to należy je pasteryzować.

Tak przygotowany dżem przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu. Dżem dyniowy jest gotowy, życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa




31 komentarzy :

  1. Suuuuuuper ;) i co wazne zrobione przez faceta ;) ja też potrafie :) darek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że dżemik się udał i smakuje :) a co do tego że zrobiony przez faceta to chciałam zauważyć że najlepszymi kucharzami na świecie są mężczyźni :)

      Usuń
  2. jestem właśnie w trakcie robienia tego dżemu i wyszedł mi bardzo słodki, czy takowy ma być? jeśli nie, to czy da się coś zrobić z przesłodzonym dżemem ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jedynie co mi przychodzi do głowy to przygotowanie proporcjonalniej porcji dżemu bez cukru np. 1kg dyni 0,5 kg jabłek i reszta składników przez pół - bez cukru i przygotować tak jak dżem z cukrem a potem wszystko razem wymieszać i słoiki za pasteryzować

      Usuń
  3. miałam po prostu za słodkie jabłka do tego dżemu, dlatego tak wyszło a nie inaczej :) dziękuję za poradę, ale postanowiłam że co ma być to będzie, jak rzeczywiście okaże się za słodki to będziemy martwić się tym później :)
    Mam jeszcze jedno pytanie, ile czasu mogą stać pasteryzowane słoiki?
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. długo mogą stać :) jeszcze jak w chłodnym miejscu jak piwnica lub spiżarka to rok co najmniej .

      Usuń
  4. super:) słoiczki zrobione, opisane i czas aby zawędrowały do piwnicy, jak tylko będzie okazja do ich wykorzystania od razu podzielę się tym, czy smakowały domownikom :) pozdrawiam,
    p.s- bardzo podoba mi się Pani Babciu ta strona, bo przepisy są proste i niewyszukane a zarazem inne , no i radość ich przyrządzania nie do opisania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, a jeśli wieczko nie złapało to po jakim czasie muszę zjeść dżem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli słoik nie złapał to można jeszcze raz go za pasteryzować , tylko trzeba sprawdzić czy wieczko lub słoik nie jest uszkodzony ,

      A jeżeli nie to można jak w przypadku otwarcia do jedzenia około 3 tygodni przy przechowywaniu w lodówce

      Usuń
  6. Witam serdecznie. Czy imbir może byc świeży, starty czy lepiej aby był suchy, sproszkowany?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie miałam świeżego dlatego użyłam z torebki ale można użyć świeżego i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach

      Usuń
  7. Pyszności :) Zrobiłam parę dni temu z podwójnych proporcji i już jeden słoiczek zjedzony.

    OdpowiedzUsuń
  8. Dżem jest doskonały- dodałam skórkę i sok z 2 pomarańczy i smakuje jak dżem pomarańczowy:) ma boski smak, zapach i piękny kolor:) - pychota pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że smakuje a przepis na dżem z dyni i jabłek się przydał
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  9. a ja zrobiłam dynię z pigwą startą na drobnych oczkach, cukier do smaku+kwasek cytrynowy.pycha

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak to podać, na chleb?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak na pieczywie lub użyć do przygotowania drożdżówek , ciastek z dżemem .
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  11. jestem w trakcie robienia dzemu. dodalam 800g cukru na 3kg dyni,1.,5kg kwasnych jablek itd..jak w przepisie..i wiecej bym nie slodzila jest tak na cyk :))dzieki za przepis. ide myc sloiczki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę, miło mi że przepis się przydał a dżem smakuje.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  12. Właśnie skończyłam robić dżem. Dodałam 3/4 kg cukru, ale miałam słodsze jabłka, więc dżem wyszedł w sam raz. Przepis rewelacyjny! Niesamowite połączenie dyni, jabłek i pomarańczy. I ten aromat pomarańczy.... Super! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi że przepis się przydał, odnośnie cukru to kwestia gustu ja lubię dodać więcej :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  13. W tym roku też robiłyśmy dżem z dyni, ale bez jabłek. Na zimowe wieczory będzie jak znalazł. Oprócz podanych składników dodajemy aromat pomarańczowy - dżem smakuje niczym pomarańczowy, a poza tym to przecież olejek. Dynia jest bogata w witaminę A, która rozpuszcza się w tłuszczach, więc tak można lepiej korzystać z jej dobrodziejstw. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za podzielenie się własnym przepisem na dżem z dyni musi być równie smaczny jak mój :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  14. Wpadłem kiedyś na taki pomysł, bo nie chciało mi pasteryzować jak robiłem powidła śliwkowe. Po nałożeniu gorących powideł do słoika na tych miast wlałem łyżeczkę spirytusu, podpaliłem i w trakcie palenia zakręciłem wieczko. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo dobry przepis smakowały i dzisiaj zaczynam robić drugą porcje.Pozdrwiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, że przepis się przydał i że dżem smakuje
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  16. Wspaniały przepis, dżem jest wyśmienity! :)
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepis się przydał a dżem smakuje
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  17. Robię już kolejny przepis pani i wszystko jest wspaniałe dziękuję i proszę o więcej takich przepisów

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za tak miły komentarz i cieszę się, że przepisy się przydają. Pozdrawiam serdecznie 💖

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.