Witam Serdecznie
Wczoraj upiekłam przepyszny chleb z
cukinii który smakiem przypomina bardziej piernik niż chleb .
Można go jeść sam bez dodatków tylko mleczko do kubka lub kawa i to wystarczy :) a aromat z pieczonego chlebka unosi się w całym
domu :)
Będziemy potrzebować :
400 g mąki pszennej (poznańskiej )
1 1/2 szklanki cukru brązowego
2 szklanki startej cukinii
1 szklanka orzechów włoskich ( przed
mieleniem )
3 jajka
1 szklanka oleju
1 1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
3 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki olejku waniliowego
Przygotowanie :
Do przygotowania ciasta można użyć
robota , miksera lub miski i rózgi . Ja tym razem użyję do
przygotowania robota
- Cukinie dokładnie myję , odcinam końcówki i ścieram na tarce o grubych oczkach
- cukinia powinna być średniej wielkości wtedy po utarciu będzie dwie szklanki :)
- Orzechy włoskie mielę w młynku do orzechów
- jeżeli nie mamy młynka to można bardzo drobno posiekać
Składniki mam już przygotowane
zabieram się za przygotowanie ciasta .
- do miski dodaję jajka (białko i żółtko ) i cukier włączam robota na średnich obrotach i czekam aż składniki ładnie się połączą
- następnie dodaję olej gdy powstanie jednolita masa
- dodaję suche składniki , sól , sodę , proszek do pieczenia , cynamon , mąkę , olejek waniliowy
- wszystko dokładnie mieszam na jednolitą masę
- teraz dodaję cukinię i orzechy stopniowo na przemian
- i wyrabiam ciasto jeszcze przez chwile aż masa będzie jednolita
Ciasto na chleb z cukinii jest gotowe
teraz przełożę do foremek i będę piekła chleb
- ciasto przekładam do dwóch foremek wyłożonych papierem do pieczenia ( można użyć jednej większej wtedy będziemy mieli jeden większy )
- chleb wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę ( piekarnik mam włączony na grzanie od góry i dołu – bez termoobiegu )
- i piekę około 80 minut - Bardzo ważne długość pieczenia może się różnić( nie wiem od czego to zależy możliwe że od soczystości cukinii ) i się wahać od 50 minut do 80 minut należy zacząć sprawdzać czy chleb jest upieczony po 50 minutach
- Najlepiej to tego wykorzystać wykałaczkę lub patyczek od szaszłyka wbijam go w chlebek i jeżeli po wyjęciu jest suchy to znaczy że chleb jet upieczony
Chleb z cukinii jest upieczony życzę
smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
Ciekawy przepis:)
OdpowiedzUsuń