Nowe Przepisy

poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Kulebiak z Kapustą z Ciasta Drożdżowego



Witam Serdecznie
Pokażę jak przygotować kulebiak w cieście drożdżowym , jest to prosty przepis i łatwy w wykonaniu , dobrze smakuje z barszczem czerwonym


Będziemy potrzebować :

Przepis na dwa kulebiaki ( jeżeli robimy jeden to wszystkie składniki przez pół )

na ciasto
500g mąki pszennej (poznańskiej)
3 żółtka
2 łyżki oliwy lub oleju
1 łyżeczka soli
250 ml mleka ( ciepłego )
30 g drożdży
1 łyżeczka cukru
białko do pomalowania ciasta
2 łyżki mąki do podsypywania

farsz

800 g kapusty kiszonej ugotowanej
2 laski kiełbasy długości kulebiaka

Przygotowanie :

Zaczynam od przygotowania kapusty kiszonej , kapustę gotuję w niewielkiej ilości wody do miękkości , odcedzam . Kroję na drobne kawałki i odparowuję na patelni lub w garnku z przyprawami . Dodaję sól , pieprz , kminek paprykę ostrą i na wolnym ogniu podgrzewam i mieszam aż odparuje i będzie w miarę sucha . Kapusta jest gotowa , odstawiam do ostudzenia . W tym czasie przygotuję rozczyn na ciasto drożdżowe .

Do dużej miski rozkruszam drożdże dodaję cukier ( przyśpiesza fermentację ) zalewam niewielką ilością lekko ciepłego mleka ,( to jest ważne żeby nie było za ciepłe bo można zaparzyć drożdże ) wsypuję niewielką ilość mąki i mieszam . Następnie miskę nakrywam ściereczką i odstawiam do ciepłego miejsca na około 15 minut .
Po takim czasie rozczyn powinien stać się gęsty puszysty jak pianka . 
Do takiego rozczynu dodaję resztę mąki , mleko , sól i żółtka dokładnie mieszam ,jak już składniki ładnie się połączą dodaję oliwę lub olej i jeszcze chwilkę mieszam . Teraz wykładam masę na stolnicę i dokładnie wyrabiam dłonią około 3 do 4 minut do momentu aż ciasto ładnie odstaje od dłoni .

Tak wyrobione ciasto wkładam do miski przykrywam ściereczką i odstawiam na około 30 do 40 minut , po tym czasie ciasto jest pięknie wyrośnięte ( powinno podwoić swoją objętość ) .

Ciasto dzielę na dwie części i wałkuję na kształt prostokąta . Dłuższy bok powinien mieć długość blachy w której będziemy piec kulebiak .
Na tak rozwałkowane ciasto , wzdłuż dłuższego boku układam kiełbasę tak około 1 centymetra od brzegu , następnie kładę kapustę na pozostałą część ciasta tak aby była rozłożona po całym cieście , oprócz drugiego brzegu ciasta aby łatwiej było zawijać kulebiak .
Ciasto razem z farszem zwijam jak makowiec , brzegi ciasta zawijam do środka żeby farsz nie wychodził podczas pieczenia i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ( tak aby końcówka ciasta była pod spodem wtedy nam kulebiak się nie rozwali :) jeżeli robię dwa kulebiaki to oddzielam je papierem aby się nie skleiły podczas pieczenia .
Tak przygotowane ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam jeszcze na około 15 do 20 minut do wyrośnięcia . 
Po tym czasie maluję kulebiak białkiem ( dzięki temu będzie miał piękną złocista i błyszczącą skórkę ) można jeszcze posypać kminkiem ale jest to nie konieczne . Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 40 minut .
Kulebiak jest gotowy życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa




2 komentarze :

  1. Czy można pominąć kiełbasę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można upiec z samą kapustą
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.