Witam Serdecznie
Pokażę jak przygotować domowy chleb na zakwasie z mąki pszennej i
orkiszowej . Bardzo łatwo się go robi i jest bardzo smaczny .
Będziemy potrzebować :
200g mąki pszennej (poznańskiej )
250g mąki pszennej grubo mielonej typ
2000
200g mąki orkiszowej grubo mielonej
40g drożdży
1 łyżeczka cukru trzcinowego
250 ml wody
1 łyżeczka soli
250 ml zakwasu żurkowego
Przepis na zakwas żurowy .
http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2013/03/przygotowanie-zakwasu-na-zur.html
Przepis na zakwas żurowy .
http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2013/03/przygotowanie-zakwasu-na-zur.html
Przygotowanie :
Robienie chleba zaczynam od
przygotowania rozczynu , do dużej miski rozkruszam drożdże dodaję
cukier ( przyśpiesza fermentację ) 50ml wody ciepłej ( to jest
ważne żeby niebyła za ciepła bo można zaparzyć drożdże )
wsypuję niewielką ilość mąki pszennej zwykłej i mieszam .
Następnie miskę nakrywam ściereczką i odstawiam do ciepłego
miejsca na około 15 minut .
Po takim czasie rozczyn powinien stać
się gęsty puszysty jak pianka . Do takiego rozczynu dodaję resztę
maki pszennej ( poznańskiej ) , mąkę orkiszową ,mąkę pszenną
typ 2000 , zakwas ,pozostałą część wody , sól i dokładnie
mieszam , do momentu aż składniki ładnie się połączą . Teraz
wykładam masę na blat ( stolnicę ) podsypaną mąką i dokładnie
wyrabiam dłonią około 3 minut do momentu aż ciasto ładnie
odstaje od dłoni .
Tak wyrobione ciasto wkładam do miski
przykrywam ściereczką i odstawiam na około 40 minut , po tym
czasie ciasto jest pięknie wyrośnięte ( powinno podwoić swoją
objętość ) i można formować chlebek . Z tej ilości ciasta
wychodzi jeden duży chleb ale można go piec w dwóch małych
foremkach wtedy chlebki są zgrabniejsze . Po włożeniu ciasta do
foremki ( foremkę mam wyłożoną papierem do pieczenia ) odstawiam
jeszcze na 10 minut aby wyrosło .
Przed samym wstawienie chlebka do
piekarnika maluję go zimną wodą i wstawiam do piekarnika
rozgrzanego do 200stopni na środkową półkę .Duży chlebek piecze
się około 50 minut , jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest
upieczony można użyć suchego patyczka ( na przykład do szaszłyków
) i wbić w chleb jeżeli wyjmiemy patyczek suchy to oznacza że
chleb jest upieczony . chleb mamy gotowy. Życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
dzień dobry, czy można zastąpić jakąś mąką mąkę orkiszową? :)
OdpowiedzUsuńmożna dodać więcej pszennej grubo mielonej
Usuń(przepraszam że dopiero dziś odpisuję ale miałam małe problemy z internetem )