Nowe Przepisy

wtorek, 9 kwietnia 2013

Chleb Pszenny – Orkiszowy na Zakwasie



Witam Serdecznie
Pokażę jak przygotować domowy chleb na zakwasie z mąki pszennej i orkiszowej . Bardzo łatwo się go robi i jest bardzo smaczny .


Będziemy potrzebować :

200g mąki pszennej (poznańskiej )
250g mąki pszennej grubo mielonej typ 2000
200g mąki orkiszowej grubo mielonej
40g drożdży
1 łyżeczka cukru trzcinowego
250 ml wody
1 łyżeczka soli
250 ml zakwasu żurkowego

Przepis na zakwas żurowy .
http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2013/03/przygotowanie-zakwasu-na-zur.html



Przygotowanie :

Robienie chleba zaczynam od przygotowania rozczynu , do dużej miski rozkruszam drożdże dodaję cukier ( przyśpiesza fermentację ) 50ml wody ciepłej ( to jest ważne żeby niebyła za ciepła bo można zaparzyć drożdże ) wsypuję niewielką ilość mąki pszennej zwykłej i mieszam . Następnie miskę nakrywam ściereczką i odstawiam do ciepłego miejsca na około 15 minut .

Po takim czasie rozczyn powinien stać się gęsty puszysty jak pianka . Do takiego rozczynu dodaję resztę maki pszennej ( poznańskiej ) , mąkę orkiszową ,mąkę pszenną typ 2000 , zakwas ,pozostałą część wody , sól i dokładnie mieszam , do momentu aż składniki ładnie się połączą . Teraz wykładam masę na blat ( stolnicę ) podsypaną mąką i dokładnie wyrabiam dłonią około 3 minut do momentu aż ciasto ładnie odstaje od dłoni .

Tak wyrobione ciasto wkładam do miski przykrywam ściereczką i odstawiam na około 40 minut , po tym czasie ciasto jest pięknie wyrośnięte ( powinno podwoić swoją objętość ) i można formować chlebek . Z tej ilości ciasta wychodzi jeden duży chleb ale można go piec w dwóch małych foremkach wtedy chlebki są zgrabniejsze . Po włożeniu ciasta do foremki ( foremkę mam wyłożoną papierem do pieczenia ) odstawiam jeszcze na 10 minut aby wyrosło .
Przed samym wstawienie chlebka do piekarnika maluję go zimną wodą i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200stopni na środkową półkę .Duży chlebek piecze się około 50 minut , jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony można użyć suchego patyczka ( na przykład do szaszłyków ) i wbić w chleb jeżeli wyjmiemy patyczek suchy to oznacza że chleb jest upieczony . chleb mamy gotowy. Życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa




2 komentarze :

  1. dzień dobry, czy można zastąpić jakąś mąką mąkę orkiszową? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można dodać więcej pszennej grubo mielonej
      (przepraszam że dopiero dziś odpisuję ale miałam małe problemy z internetem )

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.