Witam Serdecznie
Pokażę jak przygotować kulebiak w
cieście drożdżowym , jest to prosty przepis i łatwy w wykonaniu ,
dobrze smakuje z barszczem czerwonym
Będziemy potrzebować :
Przepis na dwa kulebiaki ( jeżeli
robimy jeden to wszystkie składniki przez pół )
na ciasto
500g mąki pszennej (poznańskiej)
3 żółtka
2 łyżki oliwy lub oleju
1 łyżeczka soli
250 ml mleka ( ciepłego )
30 g drożdży
1 łyżeczka cukru
białko do pomalowania ciasta
2 łyżki mąki do podsypywania
farsz
800 g kapusty kiszonej ugotowanej
2 laski kiełbasy długości kulebiaka
Przepis na barszcz czerwony :
http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2013/02/barszcz-czerwony-czysty.html
Przygotowanie :
Zaczynam od przygotowania kapusty
kiszonej , kapustę gotuję w niewielkiej ilości wody do miękkości
, odcedzam . Kroję na drobne kawałki i odparowuję na patelni lub w
garnku z przyprawami . Dodaję sól , pieprz , kminek paprykę ostrą
i na wolnym ogniu podgrzewam i mieszam aż odparuje i będzie w miarę
sucha . Kapusta jest gotowa , odstawiam do ostudzenia . W tym czasie
przygotuję rozczyn na ciasto drożdżowe .
Do dużej miski rozkruszam drożdże
dodaję cukier ( przyśpiesza fermentację ) zalewam niewielką
ilością lekko ciepłego mleka ,( to jest ważne żeby nie było
za ciepłe bo można zaparzyć drożdże ) wsypuję niewielką ilość
mąki i mieszam . Następnie miskę nakrywam ściereczką i odstawiam
do ciepłego miejsca na około 15 minut .
Po takim czasie rozczyn powinien stać
się gęsty puszysty jak pianka .
Do takiego rozczynu dodaję resztę
mąki , mleko , sól i żółtka dokładnie mieszam ,jak już
składniki ładnie się połączą dodaję oliwę lub olej i jeszcze
chwilkę mieszam . Teraz wykładam masę na stolnicę i dokładnie
wyrabiam dłonią około 3 do 4 minut do momentu aż ciasto ładnie
odstaje od dłoni .
Tak wyrobione ciasto wkładam do miski
przykrywam ściereczką i odstawiam na około 30 do 40 minut , po tym
czasie ciasto jest pięknie wyrośnięte ( powinno podwoić swoją
objętość ) .
Ciasto dzielę na dwie części i
wałkuję na kształt prostokąta . Dłuższy bok powinien mieć
długość blachy w której będziemy piec kulebiak .
Na tak rozwałkowane ciasto , wzdłuż
dłuższego boku układam kiełbasę tak około 1 centymetra od
brzegu , następnie kładę kapustę na pozostałą część ciasta
tak aby była rozłożona po całym cieście , oprócz drugiego
brzegu ciasta aby łatwiej było zawijać kulebiak .
Ciasto razem z farszem zwijam jak
makowiec , brzegi ciasta zawijam do środka żeby farsz nie wychodził
podczas pieczenia i układam na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia ( tak aby końcówka ciasta była pod spodem wtedy nam
kulebiak się nie rozwali :) jeżeli robię dwa kulebiaki to
oddzielam je papierem aby się nie skleiły podczas pieczenia .
Tak przygotowane ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam jeszcze na około 15 do 20 minut do wyrośnięcia .
Tak przygotowane ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam jeszcze na około 15 do 20 minut do wyrośnięcia .
Po tym czasie maluję
kulebiak białkiem ( dzięki temu będzie miał piękną złocista i
błyszczącą skórkę ) można jeszcze posypać kminkiem ale jest
to nie konieczne . Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na
środkową półkę i piekę około 40 minut .
Kulebiak jest gotowy życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
Czy można pominąć kiełbasę?
OdpowiedzUsuńTak można upiec z samą kapustą
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥