Nowe Przepisy

wtorek, 26 lutego 2013

Babeczki Kruche z Pastą Serową


Witam Serdecznie
Dzisiaj tez trochę po eksperymentowałam ze śniadaniem i przygotowałam babeczki z kruchego ciasta tylko że nie ze zwykłej mąki a razowej pszennej i na wierzch pasta z dodatkami z białego sera . Przygotowanie jest trochę praco chłonne ale zawsze coś innego .



Będziemy potrzebować

Na ciasto kruche

300g mąki pszennej razowej typ 2000
120g tłuszczu (margaryna lub masło)
3 żółtka
1/2 łyżeczki cukru pudru
1/2 łyżeczki soli

Pasta
250 g sera białego
150ml jogurtu naturalnego lub śmietany
dodatki : szczypiorek , koperek , czerwona papryka lub inne według uznania .




Przygotowanie ciasta :
Na stolnice lub blat wysypuje całość mąki dodaje cukier puder i sól do tego dodaje margarynę i łączę w jedną masę , do siekania można użyć noża , ja osobiście robię dłońmi pocierając o siebie składniki .Gdy już mam połączone składniki dodaje żółtka, krótko wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki na około 20 minut. Ciasto kruche nie powinno się za długo wyrabiać ponieważ powstają zaciągi i nie jest już takie kruche.
Do zrobienia ciasta można użyć również robota ale ja preferuje stare dobre metody :) . 
Ciasto gotowe teraz przygotowuje małe foremki na babeczki smarując je margaryną aby łatwiej wychodziły po upieczeniu . Tak przygotowane foremki wyklejam ciastem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 25 minut . Następnie wyjmuje babeczki z foremek jak jeszcze są ciepłe . Teraz przygotuje sobie pastę .


Ser biały i jogurt dokładnie ucieram na jednolita masę . Paprykę kroję na drobniutkie kawałki , siekam koperek i szczypiorek . Ser dzielę na trzy porcje i do każdej dodaje inny z dodatków dokładnie mieszam doprawiam solą , dzięki temu mam trzy różne pasty na babeczki ta z papryką jest ładnie czerwona a pozostałe zielonkawe . 
Teraz nakładam na babeczki pastę można używając worka do dekoracji ale można użyć łyżeczki na górę przybieram listkiem koperku plasterkiem rzodkiewki . Babeczki gotowe . Smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa



4 komentarze :

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.