Witam Serdecznie
Dzisiaj tez trochę po
eksperymentowałam ze śniadaniem i przygotowałam babeczki z
kruchego ciasta tylko że nie ze zwykłej mąki a razowej pszennej i
na wierzch pasta z dodatkami z białego sera . Przygotowanie jest
trochę praco chłonne ale zawsze coś innego .
Będziemy potrzebować
Na ciasto kruche
300g mąki pszennej razowej typ 2000
120g tłuszczu (margaryna lub masło)
3 żółtka
1/2 łyżeczki cukru pudru
1/2 łyżeczki soli
Pasta
250 g sera białego
150ml jogurtu naturalnego lub śmietany
dodatki : szczypiorek , koperek ,
czerwona papryka lub inne według uznania .
Przygotowanie ciasta :
Na stolnice lub blat wysypuje całość
mąki dodaje cukier puder i sól do tego dodaje margarynę i łączę
w jedną masę , do siekania można użyć noża , ja osobiście
robię dłońmi pocierając o siebie składniki .Gdy już mam
połączone składniki dodaje żółtka, krótko wyrabiamy ciasto
i wkładamy do lodówki na około 20 minut. Ciasto kruche nie
powinno się za długo wyrabiać ponieważ powstają zaciągi i nie
jest już takie kruche.
Do zrobienia ciasta można użyć również robota ale ja preferuje stare dobre metody :) .
Ciasto gotowe teraz przygotowuje małe foremki na babeczki smarując je margaryną aby łatwiej wychodziły po upieczeniu . Tak przygotowane foremki wyklejam ciastem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 25 minut . Następnie wyjmuje babeczki z foremek jak jeszcze są ciepłe . Teraz przygotuje sobie pastę .
Do zrobienia ciasta można użyć również robota ale ja preferuje stare dobre metody :) .
Ciasto gotowe teraz przygotowuje małe foremki na babeczki smarując je margaryną aby łatwiej wychodziły po upieczeniu . Tak przygotowane foremki wyklejam ciastem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 25 minut . Następnie wyjmuje babeczki z foremek jak jeszcze są ciepłe . Teraz przygotuje sobie pastę .
Ser biały i jogurt dokładnie ucieram
na jednolita masę . Paprykę kroję na drobniutkie kawałki , siekam
koperek i szczypiorek . Ser dzielę na trzy porcje i do każdej
dodaje inny z dodatków dokładnie mieszam doprawiam solą , dzięki
temu mam trzy różne pasty na babeczki ta z papryką jest ładnie
czerwona a pozostałe zielonkawe .
Teraz nakładam na babeczki pastę można używając worka do dekoracji ale można użyć łyżeczki na górę przybieram listkiem koperku plasterkiem rzodkiewki . Babeczki gotowe . Smacznego
Teraz nakładam na babeczki pastę można używając worka do dekoracji ale można użyć łyżeczki na górę przybieram listkiem koperku plasterkiem rzodkiewki . Babeczki gotowe . Smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
Fajne i pomysłowe babeczki.
OdpowiedzUsuńCiekawe babeczki:)
OdpowiedzUsuńwyglądają obłędnie!
OdpowiedzUsuńwypróbowałam przepis :) smakują cudownie i rewelacyjnie wyglądają na stole :)
OdpowiedzUsuń