Witam Serdecznie
W innym wpisie jakiś czas temu pisałam że będę robiła różnego rodzaju zdrowe chlebki ze strony
http://www.instytutirl.com.pl/index6.php , wczoraj zrobiłam chlebki wskazane dla ludzi z cukrzycą dzięki którym poziom cukru utrzymuje się na równym poziomie do 5 godzin po spożyciu , chlebki są bardzo smaczne pomimo że zdrowe :) zachęcam do robienia takiego rodzaju pieczywa ponieważ jest bardziej syte niż normalne pieczywo ze sklepu a do tego wpływa bardzo dobrze na nasz organizm .
Będziemy potrzebowali :
400g kaszy jaglanej
400g kaszy gryczanej
150g otręby pszenne
przyprawy : sól kamienna , kminek
mielony , zioła - bazylia , oregano , tymianek
garnek o pojemności przynajmniej 4 l
2,5 litra wody
miska z zimna wodą (przyda się
podczas formowania chlebków)
Przygotowanie:
Do wrzącej wody wsypuję kaszę
jaglaną i kaszę gryczaną i gotuję na wolnym ogniu prze około 15 minut .
Następnie dodaję otręby już przy zakręconym gazie , dokładnie mieszam ( jeżeli jest za gęste można dodać trochę
przegotowanej wody , a za rzadkie to dodaję więcej otrąb) .Tak
przygotowaną masę odstawiam na 10 – 15 minut .
Gdy masa jest
chłodniejsza dzielę ja na dwie równe części i dodaje przyprawy ,
do jednej części zioła bazylie , tymianek , oeregano a drugiej kminek mielony i dokładnie wyrabiam ręką .
Dzięki temu mam dwa
rodzaje aromatycznych chlebków . Teraz przystępuję do
formowania mini chlebków , maczam dłonie w zimnej wodzie (dzięki
temu masa nie klei się do rąk ) biorę masę i formuje kulki
delikatnie spłaszczone , układam na blachę i maluję zimną wodą
(dzięki temu będą bardziej chrupkie po upieczeniu) .
Przed włożeniem chlebków
do piekarnika rozgrzewam go do temperatury 220 stopni ( ale można
piec nawet w temperaturze 240 stopni ) i pieką się około 60 minut .
Chlebków używam zamiast normalnego pieczywa sklepowego nadają się
do robienia kanapek czy zup . Smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
Świetne chlebki! ;)
OdpowiedzUsuńMogę użyć otrąb bezglutenowych, np gryczanych? Jeszcze nie piekłam, ale muszę spróbować, bo jak nie to, to nic mi nie zostało :)
OdpowiedzUsuńjeżeli chodzi tylko o zamianę otrąb pszennych na bezglutenowe , to wydaje mi się że nie ma problemu .
OdpowiedzUsuńWitam - moje pytanie, czy te chlebki po upieczeniu można mrozić ?
OdpowiedzUsuńNie mroziłam ale pewnie tak , skoro normalny chleb można zamrozić , pączki , ciasta to i ten na pewno też :)
UsuńMroziłam je, nie szkodzi im pobyt w zamrażarce, tylko potem są bardziej sypkie, łatwiej się kruszą, ale smak pozostaje bez zmian.
UsuńMam pytanie, ile chlebków wyjdzie z podanego przepisu?
OdpowiedzUsuńokoło 25 chlebków , zależy jakiej wielkości zrobimy
Usuńja nie mam takiej wprawy jak autorka przepisu ale polecam odmierzanie łyżką do lodów, wychodzą fajne, kształtne kulki, wystarczy lekko spłaszczyć i gotowe
UsuńDobry pomysł z tą łyżką do lodów :)
UsuńPrzepraszam czy one nie potrzebują drożdży ani zakwasu?
OdpowiedzUsuńNie nie potrzeba bo tam niema mąki i one nie wyrastają ,
UsuńCHLEB NA CUKRZYCĘ-IRL, JEST W CHWILI OBECNEJ NAJBARDZIEJ WARTOŚCIOWYM PRODUKTEM ŻYWIENIOWYM DLA CZŁOWIEKA NA PLANECIE ZIEMIA:
OdpowiedzUsuń72% Energii (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 21% wzrostu). W całych swoich dziejach ludzkość (7 mld), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego produktu żywieniowego.
CHLEB NA CUKRZYCĘ-IRL, MOŻNA PAKOWAĆ PRÓŻNIOWO:
Np. po 3 szt. jest on wówczas przydatny do spożycia przez ponad 1 rok. Energię biologiczną w ilości ok. 72% stanowią tzw. NISKIE WĘGLOWODANY TJ. DO 26% WZROSTU. Na turystyczne wycieczki, trasy, dalekie wyjazdy czyli: logiczna, zdrowotna konieczność. Również akcje pomocy humanitarnej.
OKRUSZKI !! DLA DZIECI, DLA SPORTOWCÓW, CHORYCH (SZPITAL), OSÓB STARSZYCH (DODAJEMY DO WSZELKICH POSIŁKÓW):
Każdy chleb wg opracowań IRL KRAKÓW tj. upieczone mini chlebki, mielimy (mikser) uzyskując tzw. okruszki czyli produkt biologicznie wzorcowy w praktycznej do spożycia formie. Rozdrobniony chleb jest naturalnym źródłem energii dla człowieka i powinien stanowić podstawowy składnik każdego posiłku / 24h. Nasz organizm pozyskuje o 30% więcej energii, niż po spożyciu ugotowanego ryżu, co stanowi zwiększenie energetycznych możliwości życiowych dla wszystkich komórek, a w szczególności komórek nerwowych naszego mózgu. Układ immunologiczny otrzymuje dodatkową energię do walki z bakteriami, wirusami, także z komórkami nowotworowymi wzmacniając szanse obronne organizmu (dużo większa energia dla białych krwinek układu odpornościowego).
PRZEPIS, zamieszczony jest na stronie internetowej; *****
Skrót adresu strony w Internecie: INSTYTUTIRL
Czy przed gotowaniem kaszę można przepłukać?
OdpowiedzUsuńTak oczywiście , najlepiej na sicie bo durszlak ma za duże dziurki :)
UsuńTrzeba piec z termoobiegiem?
OdpowiedzUsuńNie używałam termoobiegu podczas pieczenia .
UsuńWitam. Dziś pierwszy raz przeczytałam Pani przepisy na mega zdrowe chlebki. Chciałam zapytać czy można dodać do nich sezam i siemię lniane. Pozdrawiam serdecznie Kamila
OdpowiedzUsuńTak można, chociaż w oryginalnym przepisie instytutu ich nie ma ale można dodać .
UsuńPozdrawiam serdecznie