Nowe Przepisy

piątek, 1 marca 2013

Chlebki z Kaszy Jaglanej i Kaszy Gryczanej



Witam Serdecznie
W innym wpisie jakiś czas temu pisałam  że będę robiła różnego rodzaju zdrowe chlebki ze strony
http://www.instytutirl.com.pl/index6.php  , wczoraj zrobiłam chlebki wskazane dla ludzi z cukrzycą dzięki którym poziom cukru utrzymuje się na równym poziomie do 5 godzin po spożyciu , chlebki są bardzo smaczne pomimo że zdrowe :)  zachęcam do robienia takiego rodzaju pieczywa ponieważ jest  bardziej syte niż normalne pieczywo ze sklepu a do tego wpływa bardzo dobrze na nasz organizm .



Będziemy potrzebowali :

400g kaszy jaglanej
400g kaszy gryczanej
150g otręby pszenne
przyprawy : sól kamienna , kminek mielony , zioła - bazylia , oregano , tymianek

garnek o pojemności przynajmniej 4 l
2,5 litra wody
miska z zimna wodą (przyda się podczas formowania chlebków)


Przygotowanie:
Do wrzącej wody wsypuję kaszę jaglaną i kaszę gryczaną  i gotuję na wolnym ogniu prze około 15 minut . Następnie dodaję otręby już przy zakręconym gazie , dokładnie mieszam  ( jeżeli jest za gęste można dodać trochę przegotowanej wody , a za rzadkie to dodaję więcej otrąb) .Tak przygotowaną masę odstawiam na 10 – 15 minut . 
Gdy masa jest chłodniejsza dzielę ja na dwie równe części i dodaje przyprawy , do jednej części zioła bazylie , tymianek , oeregano  a drugiej kminek mielony i dokładnie wyrabiam ręką . 
Dzięki temu mam dwa rodzaje aromatycznych chlebków . Teraz  przystępuję  do formowania mini chlebków , maczam dłonie w zimnej wodzie (dzięki temu masa nie klei się do rąk ) biorę  masę i formuje kulki delikatnie spłaszczone , układam na blachę i maluję zimną wodą (dzięki temu będą bardziej chrupkie po upieczeniu) . 
Przed włożeniem chlebków do piekarnika rozgrzewam go do temperatury 220 stopni ( ale można piec nawet w temperaturze 240 stopni ) i pieką się około 60 minut . Chlebków używam zamiast normalnego pieczywa sklepowego nadają się do robienia kanapek  czy  zup . Smacznego

Pozdrawiam Babcia Ewa  





19 komentarzy :

  1. Mogę użyć otrąb bezglutenowych, np gryczanych? Jeszcze nie piekłam, ale muszę spróbować, bo jak nie to, to nic mi nie zostało :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jeżeli chodzi tylko o zamianę otrąb pszennych na bezglutenowe , to wydaje mi się że nie ma problemu .

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam - moje pytanie, czy te chlebki po upieczeniu można mrozić ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mroziłam ale pewnie tak , skoro normalny chleb można zamrozić , pączki , ciasta to i ten na pewno też :)

      Usuń
    2. Mroziłam je, nie szkodzi im pobyt w zamrażarce, tylko potem są bardziej sypkie, łatwiej się kruszą, ale smak pozostaje bez zmian.

      Usuń
  4. Mam pytanie, ile chlebków wyjdzie z podanego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. około 25 chlebków , zależy jakiej wielkości zrobimy

      Usuń
    2. ja nie mam takiej wprawy jak autorka przepisu ale polecam odmierzanie łyżką do lodów, wychodzą fajne, kształtne kulki, wystarczy lekko spłaszczyć i gotowe

      Usuń
    3. Dobry pomysł z tą łyżką do lodów :)

      Usuń
  5. Przepraszam czy one nie potrzebują drożdży ani zakwasu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie nie potrzeba bo tam niema mąki i one nie wyrastają ,

      Usuń
  6. CHLEB NA CUKRZYCĘ-IRL, JEST W CHWILI OBECNEJ NAJBARDZIEJ WARTOŚCIOWYM PRODUKTEM ŻYWIENIOWYM DLA CZŁOWIEKA NA PLANECIE ZIEMIA:
    72% Energii (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 21% wzrostu). W całych swoich dziejach ludzkość (7 mld), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego produktu żywieniowego.

    CHLEB NA CUKRZYCĘ-IRL, MOŻNA PAKOWAĆ PRÓŻNIOWO:
    Np. po 3 szt. jest on wówczas przydatny do spożycia przez ponad 1 rok. Energię biologiczną w ilości ok. 72% stanowią tzw. NISKIE WĘGLOWODANY TJ. DO 26% WZROSTU. Na turystyczne wycieczki, trasy, dalekie wyjazdy czyli: logiczna, zdrowotna konieczność. Również akcje pomocy humanitarnej.

    OKRUSZKI !! DLA DZIECI, DLA SPORTOWCÓW, CHORYCH (SZPITAL), OSÓB STARSZYCH (DODAJEMY DO WSZELKICH POSIŁKÓW):
    Każdy chleb wg opracowań IRL KRAKÓW tj. upieczone mini chlebki, mielimy (mikser) uzyskując tzw. okruszki czyli produkt biologicznie wzorcowy w praktycznej do spożycia formie. Rozdrobniony chleb jest naturalnym źródłem energii dla człowieka i powinien stanowić podstawowy składnik każdego posiłku / 24h. Nasz organizm pozyskuje o 30% więcej energii, niż po spożyciu ugotowanego ryżu, co stanowi zwiększenie energetycznych możliwości życiowych dla wszystkich komórek, a w szczególności komórek nerwowych naszego mózgu. Układ immunologiczny otrzymuje dodatkową energię do walki z bakteriami, wirusami, także z komórkami nowotworowymi wzmacniając szanse obronne organizmu (dużo większa energia dla białych krwinek układu odpornościowego).

    PRZEPIS, zamieszczony jest na stronie internetowej; *****
    Skrót adresu strony w Internecie: INSTYTUTIRL

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy przed gotowaniem kaszę można przepłukać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak oczywiście , najlepiej na sicie bo durszlak ma za duże dziurki :)

      Usuń
  8. Trzeba piec z termoobiegiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie używałam termoobiegu podczas pieczenia .

      Usuń
  9. Witam. Dziś pierwszy raz przeczytałam Pani przepisy na mega zdrowe chlebki. Chciałam zapytać czy można dodać do nich sezam i siemię lniane. Pozdrawiam serdecznie Kamila

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można, chociaż w oryginalnym przepisie instytutu ich nie ma ale można dodać .
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.