niedziela, 22 grudnia 2013

Kapusta z Grochem i Grzybami na Wigilię


Witam Serdecznie

Podzielę się przepisem na kapustę kiszoną z grochem i grzybami na wigilię , można ją przygotować kilka dni wcześniej .


Będziemy potrzebować :

1 kg kapusty kiszonej
300 g fasoli średniej
20 g suszonych grzybów
100 g cebuli
3 ząbki czosnku
przyprawy
1 łyżeczka kminku
4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczkę majeranek
szczypta cukru
2 listki laurowe
sól , pieprz

Przygotowanie :

Przygotowanie kapusty z grochem zaczynam od przygotowania grochu

  1. Groch płuczę i wrzucam do garnka z wodą tak żeby był przykryty i odstawiam na kilka godzin
  2. następnie groch gotuję do miękkości
  3. najłatwiej sprawdzić czy groch jest ugotowany wyjmując jedno ziarnko i jak się go ostudzi dmuchając na niego to skórka powinna schodzić wtedy jest ugotowany
  4. ugotowany groch dzielę na dwie części , jedną część grochu rozgniatam widelcem na papkę a drugiej części nie rozgniatam
  5. Suszone grzyby namaczam w zimnej wodzie żeby zmiękły - na około 2 godziny
  6. następnie kroję je w drobne paseczki

  7. Cebulę kroję kroję w drobną kostkę i podsmażam na szklisty kolor
  8. czosnek drobno siekam

  9. Kapustę kiszoną gotuję w drugim garnku – jeżeli kapusta jest za kwaśna to przed gotowaniem płuczę ją na durszlaku przelewając zimną wodą
  10. kapustę zalewam wodą tak żeby była przykryta , stawiam na gazie i gotuję
  11. dodaję przyprawy i resztę składników : pieprz , ziele angielskie , listek laurowy , sól , cukier , kminek , posiekane grzyby , czosnek
  12. po około 15 minutach gotowania kapusty dodaję podsmażoną cebulę i dalej gotuję
  13. Pod koniec gotowania kapusty dodaję rozgnieciony i cały groch i dokładnie mieszam – jeżeli trzeba to jeszcze doprawiam
  14. Gdy kapusta jest miękka zakręcam gaz , dodaję majeranek i dokładnie mieszam
Kapusta z grochem jest gotowa życzę smacznego



Pozdrawiam Babcia Ewa  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...