Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na masę
cukrową którą można wykorzystać do zdobienia tortów , ciast lub
jak w moim przypadku zrobienia ozdobnej choinki :) Taka masa jest
jadalna jedyny minus to to że jest bardzo słodka :)
Przygotowałam białą masę ale można
użyć barwników spożywczych i ją zabarwić na kolor jaki chcemy
Będziemy potrzebować :
z takiej porcji możemy nakryć tort o
średnicy około 24 cm
450 g cukru pudru
18 g masła
6 g żelatyny
30 ml wody
50 g glukozy w proszku
Link do filmu z przygotowania :Masa Cukrowa
Link do drugiego filmu z przygotowania: Masy cukrowa biała i kolorowa
https://www.youtube.com/watch?v=pp7QxNzIvYI
Przygotowanie :
- do rondelka wlewam wodę dodaję żelatynę , mieszam i odstawiam na 10 minut
- po 10 minutach dodaję do żelatyny masło , glukozę
- rondelek stawiam na gaz i mieszając rozpuszczam składniki
- należy tak podgrzewać żeby nie doprowadzić do zagotowania masy
- wszystko powinno się rozpuścić tak żeby powstał jednolity płyn
Po rozpuszczeniu żelatyny z innymi
składnikami przygotuję masę cukrową
- do miski wsypuję cukier puder
- dodaję masę z rondelka i wszystko na początku mieszam łyżką ( dlatego że płyn z rondelka jest gorący :)
- następnie wyrabiam dłonią w misce
- a na koniec wykładam masę cukrową na blat i wyrabiam ręką aż powstanie gładka jednolita masa (blat można podsypywać cukrem pudrem)
Masa cukrowa jest już gotowa teraz
zrobię z niej choinki :)
Pozdrawiam Babcia Ewa
Ja zazwyczaj nie jem masy cukrowej - straszliwie jest słodka... Za t mój Tato ją uwielbia :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie czy jak chce dodać barwnik sypki do masy to muszę go najpierw delikatnie rozrobić w wodzie?
OdpowiedzUsuńNajlepiej rozpuścić go w kilku kroplach wody , łatwiej będzie go rozprowadzić w masie
UsuńPrzepis fajny ja użyłam 2łyżek odciśniętego soku z czarnej porzeczki zamiast wody i dodałam tylko 1 szklankę cukru pudru. Po wysuszeniu masy myślałam że będzie bardziej łamliwa i łatwiejsza do krojenia, a była trochę twarda. Wszystko resztę robiłam według przepisu
OdpowiedzUsuńWitam, przez jaki czas i gdzie można przechowywać masę?
OdpowiedzUsuńNajlepiej użyć ją od razu , czyli rozwałkować i udekorować ciasto lub uformować z niej ozdoby . Ponieważ szybko obsycha i z każdą godziną staje się coraz twardsza i trudniej ją rozwałkować lub modelować . Na krótki czas żeby nie obsychała można zawinąć w folię spożywczą lub wilgotną ( nie mokrą ) ściereczkę , wtedy powinna dłużej zachować plastyczność .
Usuńmam pytanie, jak dlugo moge przechowywac figurki z masy cukrowej ?
OdpowiedzUsuńZrobiłam z masy na przykład choinkę jest opisana w innym wpisie . Nadal stoi i ma się dobrze :)
UsuńKiedy trzeba dodać barwnik
UsuńGdy jest gotowa, to masę można podzielić na mniejsze kawałki i dodać barwnik i jeszcze raz wyrobić aby rozprowadzić barwnik.
Usuń