Szukaj w tym blogu

Ładowanie...

piątek, 8 marca 2013

Polewa Czekoladowa z Kakao



Witam Serdecznie
Pokażę jak przygotować polewę czekoladową od podstaw bez użycia czekolady tylko kakao . Jest na pewno lepsza niż taka kupna gotowa ze sklepu a bardzo łatwo ją się robi.


Będziemy potrzebować :

4 łyżki kakao prawdziwe (ciemne )
120g masła
3 łyżki mleka
90 g cukru pudru



Przygotowanie :

Do rondelka wlewam mleko , dodaję cukier puder stawiam na małym ogniu i mieszam do rozpuszczenia cukru. Następnie dodaję masło , mieszam aż do rozpuszczenia masła i połączenia składników . Teraz dodaję kakao i dokładnie mieszam aby wszystko się połączyło ale nie doprowadzam do wrzenia , polewę gdy ma piękny połysk odstawiam do lekkiego schłodzenia i używam do wypieków. Smacznego

Pozdrawiam Babcia Ewa



26 komentarzy:

  1. ja dodaję śmietanę i żelatynę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ze śmietaną robiłam polewę ale z żelatyną jeszcze nie próbowałam , jeżeli masz przepis to podaj go lub link , zawsze można spróbować zrobić inaczej a może będzie lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Polewa z żelatyną----------5 łyżek cukru pudru , 3 łyżki kakao , 1/2 kostki margaryny , 3 łyżki kwaśnej śmietany-wszystko dobrze wymieszać i mieszając zagotować . Do masy dodać 1 łyżkę żelatyny rozpuszczonej w 1 łyżce wrzącej wody ,dobrze wymieszać

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten babciny jest świetny. Własnie zrobiłam do Murzynka. :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Najlepsza na świecie, zawsze się udaje, jest pyszna, szybciutka w wykonaniu i przepięknie się błyszczy, dziękuję za znakomity przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Prawda jest taka, że niestety, ale w czekoladzie jest coraz mniej czekolady...

    OdpowiedzUsuń
  7. witam, na jak duze ciasto starcza tej polewy w takich proporcjach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na dużą blachę ciasta na pewno wystarczy - 25 cm x 35 cm

      Usuń
    2. Witam. Jak na pierwsza w zyciu robiona polewe to super przepis. Pozdrawiam. Rafal

      Usuń
    3. Cieszę się że przepis się przydał a polewa się udała :)

      Usuń
  8. Super przepis,pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. super, moja pierwsza polewa i taka pyyyyszna:p, dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę :) i cieszę się że polewa wyszła .
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    2. A czy ta polewa zastygnie na ciasteczkach

      Usuń
    3. tak zastygnie tylko nie nakładała bym grubej warstwy polewy bo spłynie i odstawiła bym ciastka w chłodne miejsce do zastygnięcia .

      Usuń
  10. Moja Mama zawsze taką robi :) Gy zadzwoniłam do niej po przepis, odesłała mnie do internetu i tak się tu znalazłam. Dziękuję, polewa jest tak pyszna, że zawsze zjadam połowę jeszcze gorącej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło ze przepis się przydał :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  11. Babciu - jesteś wielka ! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wcale nie , 54 kilo ważę :))
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  12. Super polewa , teraz wypróbowałam do makowca po japońsku , jestem pod wrażeniem bo dawno mi sie polewa nie udawała, dziekuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  13. Super Polewa :) Babciu !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi że przepis na polewę się przydał i się udała.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  14. Czy mogę zamiast masła dodać margarynę? Na jaką powierzchnię starcza polewa? Na ciasto 25\35 starczy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można dodać margarynę, tylko taką do wypieków a nie do smarowania pieczywa. Dokładnie nie powiem na jaki placek wystarczy tej polewy ale na taki placek jak podała Pani to na pewno wystarczy.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...