Witam Serdecznie
Dzisiaj na obiad zrobiłam coś
cięższego, placki ziemniaczane smażone na oleju i do tego
pieczarki które też nie należą do lekko strawnych a na konie
wszystko posypałam żółtym serem. Może nie do końca zdrowe ale domownicy mówią że bardzo smaczne :).
Będziemy potrzebować:
Na placki ziemniaczane
1 kg ziemniaków
2 małe cebule
2 jajka
1/2 szklanki mąki pszennej (poznańska)
sól , pieprz
na farsz
500g pieczarek
2 małe cebule
200g sera żółtego
olej / oliwa do smażenia
sól pieprz
Przygotowanie:
Zaczynam od przygotowania placków
ziemniaczanych : obrane ziemniaki i cebulę trę na tarce o drobnych
oczkach , do masy ziemniaczano - cebulowej dodaję jajka mąkę sól i
pieprz dokładnie mieszam i smażę na dużej patelni jeden placek ,
placki powinny być w miarę duże , dzięki temu łatwiej będzie je zwijać (rolować ) z farszem . Placki smażę na delikatnie złoty
kolor za bardo nie przysmażam bo później idą i tak do piekarnika.
Przygotowanie farszu
Obraną cebulę i wypłukane pieczarki
drobno kroję . Cebulę podsmażam na patelni i następnie dodaję
pieczarki , wszystko razem podsmażam aż ładnie się usmażą i
odparuje woda doprawiam od smaku solą i pierzem.
Część żółtego sera pokroiłam w
słupki a pozostałą starłam na tarce o grubych oczkach
Na usmażone placki nakładam farsz ,
rozprowadzam go po całym placku z jednej strony z której będę
zwijała kładę pokrojony w słupki żółty ser i zawijam w rulon
tak przygotowany placek wkładam do naczynia żaroodpornego . Na sam
koniec posypuję wszystko startym żółtym serem i naczynie wędruje
do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15 minut. Smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Zapiekane placki ziemniaczane? Świetny pomysł! Nigdy jakoś nie wpadłam na zapieczenie ich pod jakimś serem i pieczarkami, a przecież muszą smakować wspaniale.
OdpowiedzUsuńCiekawe podane te placki. kilka dni temu mama z teściową rozmawiały o podobnym sposobie zapiekania placków, dzieci chciały aby im zrobić ale nie bardzo wiedziałam jak. Teraz już ma przepis:)
OdpowiedzUsuńMiło mi że przepis się podoba i że mogłam pomóc :)
OdpowiedzUsuńNie zwijam tylko składam na pół dodatkowo posypuję papryką pokrojoną w kostkę są faktycznie pyszne . Podobają mi się wszystkie przepisy Babci.Pozdrawiam .
OdpowiedzUsuń