Nowe Przepisy

piątek, 8 marca 2013

Polewa Czekoladowa z Kakao



Witam Serdecznie
Pokażę jak przygotować polewę czekoladową od podstaw bez użycia czekolady tylko kakao . Jest na pewno lepsza niż taka kupna gotowa ze sklepu a bardzo łatwo ją się robi.


Będziemy potrzebować :

4 łyżki kakao prawdziwe (ciemne ) (około 35 g)
120 g masła
3 łyżki mleka (około 50 ml)
90 g cukru pudru (około 8 łyżek)

Link do filmu z przygotowania: Polewa czekoladowa z kakao 



Przygotowanie :

Do rondelka wlewam mleko , dodaję cukier puder stawiam na małym ogniu i mieszam do rozpuszczenia cukru. Następnie dodaję masło , mieszam aż do rozpuszczenia masła i połączenia składników . Teraz dodaję kakao i dokładnie mieszam aby wszystko się połączyło ale nie doprowadzam do wrzenia , polewę gdy ma piękny połysk odstawiam do lekkiego schłodzenia i używam do wypieków. Smacznego

Pozdrawiam Babcia Ewa



Na blogu umieściłam również przepis na polewę bez masła i mleka, warto wypróbować.
Link do wpisu na blogu: Polewa czekoladowa bez masła i mleka 


57 komentarzy :

  1. ja dodaję śmietanę i żelatynę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ze śmietaną robiłam polewę ale z żelatyną jeszcze nie próbowałam , jeżeli masz przepis to podaj go lub link , zawsze można spróbować zrobić inaczej a może będzie lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Polewa z żelatyną----------5 łyżek cukru pudru , 3 łyżki kakao , 1/2 kostki margaryny , 3 łyżki kwaśnej śmietany-wszystko dobrze wymieszać i mieszając zagotować . Do masy dodać 1 łyżkę żelatyny rozpuszczonej w 1 łyżce wrzącej wody ,dobrze wymieszać

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten babciny jest świetny. Własnie zrobiłam do Murzynka. :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Najlepsza na świecie, zawsze się udaje, jest pyszna, szybciutka w wykonaniu i przepięknie się błyszczy, dziękuję za znakomity przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Prawda jest taka, że niestety, ale w czekoladzie jest coraz mniej czekolady...

    OdpowiedzUsuń
  7. witam, na jak duze ciasto starcza tej polewy w takich proporcjach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na dużą blachę ciasta na pewno wystarczy - 25 cm x 35 cm

      Usuń
    2. Witam. Jak na pierwsza w zyciu robiona polewe to super przepis. Pozdrawiam. Rafal

      Usuń
    3. Cieszę się że przepis się przydał a polewa się udała :)

      Usuń
  8. Super przepis,pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. super, moja pierwsza polewa i taka pyyyyszna:p, dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę :) i cieszę się że polewa wyszła .
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    2. A czy ta polewa zastygnie na ciasteczkach

      Usuń
    3. tak zastygnie tylko nie nakładała bym grubej warstwy polewy bo spłynie i odstawiła bym ciastka w chłodne miejsce do zastygnięcia .

      Usuń
  10. Moja Mama zawsze taką robi :) Gy zadzwoniłam do niej po przepis, odesłała mnie do internetu i tak się tu znalazłam. Dziękuję, polewa jest tak pyszna, że zawsze zjadam połowę jeszcze gorącej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło ze przepis się przydał :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  11. Babciu - jesteś wielka ! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wcale nie , 54 kilo ważę :))
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  12. Super polewa , teraz wypróbowałam do makowca po japońsku , jestem pod wrażeniem bo dawno mi sie polewa nie udawała, dziekuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  13. Super Polewa :) Babciu !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi że przepis na polewę się przydał i się udała.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  14. Czy mogę zamiast masła dodać margarynę? Na jaką powierzchnię starcza polewa? Na ciasto 25\35 starczy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można dodać margarynę, tylko taką do wypieków a nie do smarowania pieczywa. Dokładnie nie powiem na jaki placek wystarczy tej polewy ale na taki placek jak podała Pani to na pewno wystarczy.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  15. Bardzo mi się podoba ten blog ! Babciu Ewo, brawo ! Pyszna polewa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa i cieszę się że polewa smakowała :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  16. świetna polewa, smaczna i ekspresowa :-). Trochę ją zmodyfikowałam, synek ma skazę białkową. zamiast mleka użyłam śmietanki ryżowej, kakao zastapiłam karobem a masło margaryną bezmleczną, zamiast cukru pudru wykorzystałam ciemny
    cukier trzcinowy :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponuję zobaczyć ten przepis na polewę jest bez masła i mleka. Tylko cukier do podmiany i kakao. Życzę dużo zdrowia maleństwu
      Link: http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2015/12/polewa-czekoladowa-bez-masa-i-mleka.html

      Usuń
  17. Jestem w szoku bo minuta pracy a polewa pyszna i ez grudek.... Dzięki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i dziękuję za miły komentarz , umieściłam jeszcze jedną polewę bez masła proszę wypróbować jest równie smaczna jak ta i szybka w przygotowaniu.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  18. Dziękuję chwila pracy a polewa piekna i smaczna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że polewa wyszła a przepis się przydał
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  19. Super,przepis z moich lat dziecinnych jaki sie robiło w szkole na zajęciach ZPT(zajęcia prakto-techniczne)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi że dzięki przepisowi powróciły miłe wspomnienia z lat szkolnych :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  20. Robię polewę z tego przepisu od dawna :) Dzisiaj wyląduje na serniku :) Dzięki za kapitalny przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i dziękuję za miły komentarz
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  21. Smakuje jak prawdziwa czekolada

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi że polewa smakuje :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  22. A mi sie jakby oddzielil tluszcz od czekolady. Tzn na wierzchu masy zostaje jakas substancja, czy to normalne?

    OdpowiedzUsuń
  23. Prosta, szybka, smakuje ja km trzeba

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi że przepis się przydał a polewa smakowała.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  24. Super polewa, wyszła idealna.
    Bardzo dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i cieszę się że polewa wyszła i smakowała
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  25. super, właśnie polałam nią piernik i przyozdobiłam orzechami;-) Dziękuję - identyczny jak mojej mamy (ale jej już nie mogę ząpytać :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło że znalazła Pani ten przepis a polewa smakuje jak Pani mamy.
      Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych i wesołych świat ♥

      Usuń
  26. Kto nie lubi czekoladowej polewy :d u mnie w domu potrafi zniknąć zanim poleje nią ciasto, a to wszystko za sprawą dwóch łasochów. Pozdrowienia dla Babci Ewy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miły komentarz i cieszę się że polewa smakuje.
      Pozdrawiam serdecznie Panią oraz małych łasuchów ♥ ♥ ♥

      Usuń
  27. Wygląda tak pysznie!
    Szkoda że jestem na diecie:)

    OdpowiedzUsuń
  28. Pyszna, zjadłam połowę przed nałożeniem na ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Robiłam kiedyś coś podobnego i dzieciaki zjadły czekoladę z wafelkami zanim zdążyłam ułożyć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to jest z tymi dziećmi, one wiedzą co dobre :)
      Pozdrawiam serdecznie Panią oraz dzieci ♥

      Usuń
  30. Dziękuje za przepis! W życiu nie robiłam, ale robię z pani przepisu babkę drozdza z rodzynkami (właśnie się piecze) - polewa wyszła super!! Dziękuje ze szczegółowe wytłumaczenie :). Wesołych Śwąt!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę, mam nadzieję że babka się udała i smakowała.
      Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥

      Usuń
  31. Dziś dwie są nie udane idę robić z tego przepisu trzecią do skutku wszyscy tak zachwalają idę próbować!!!

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.