Nowe Przepisy

sobota, 9 marca 2013

Ćwikła z Chrzanem – buraczki ćwikłowe



Witam Serdecznie
Dzisiaj do obiadu zrobiłam ćwikłę z chrzanem ( niektórzy nazywają to buraczkami ćwikłowymi)
idealnie pasowały do ziemniaków z kotletami mielonymi :)


Będziemy potrzebowali:

500g buraków
3 łyżeczki chrzan utarty (wtedy jest pikantniejsza jeżeli chcemy łagodniejszą dodajemy 2 łyżeczki )
1 i 1/2 łyżeczki cukru
sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

Buraki myję dokładnie , zalewam wodą i gotuje do miękkości . odcedzam i przelewam zimną wodą
odstawiam do ostudzenia . Następnie obieram je ze skórki i trę na tarce o drobnych oczkach . Utarte buraki doprawiam chrzanem , cukrem i sokiem z cytryny . Przed podaniem odstawiam na 30 minut do lodówki aby smaki dobrze się połączyły . Smacznego

Pozdrawiam Babcia Ewa  



Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.