Witam Serdecznie
Dzisiaj do obiadu zrobiłam ćwikłę z
chrzanem ( niektórzy nazywają to buraczkami ćwikłowymi)
idealnie pasowały do ziemniaków z
kotletami mielonymi :)
Będziemy potrzebowali:
500g buraków
3 łyżeczki chrzan utarty (wtedy jest
pikantniejsza jeżeli chcemy łagodniejszą dodajemy 2 łyżeczki )
1 i 1/2 łyżeczki cukru
sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
Buraki myję dokładnie , zalewam wodą
i gotuje do miękkości . odcedzam i przelewam zimną wodą
odstawiam do ostudzenia . Następnie
obieram je ze skórki i trę na tarce o drobnych oczkach . Utarte
buraki doprawiam chrzanem , cukrem i sokiem z cytryny . Przed
podaniem odstawiam na 30 minut do lodówki aby smaki dobrze się
połączyły . Smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz