Do przygotowania ciasta drożdżowego, będziemy potrzebowali:
Użyłam foremki o wymiarach 24 cm x 34 cm
około 500 gramów rabarbaru
400 gramów mąki pszennej (typ do 550) – 2 ½ szklanki 250 ml
110 gramów cukru - ½ szklanki 250 ml
250 ml letniego mleka
80 gramów masła – roztopionego i przestudzonego
3 żółtka (rozmiar L)
30 gramów drożdży świeżych – można zamienić na suche - około 3 łyżeczek drożdży instant
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
2 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego
szczypta soli
na kruszonkę:
3 łyżki masła o
temperaturze pokojowej
3 łyżki cukru
5 łyżki mąki
pszennej
Link do filmiku z przepisem na: Drożdżowe z rabarbarem
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję rozczyn, do miski rozkruszam drożdże, dodaję około łyżeczki cukru, dużą łyżkę mąki i około 100 mililitrów letniego mleka. Mieszam łyżką, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut, tak żeby drożdże zaczęły pracować.
Po 15 minutach:
Do rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto, oprócz masła i mieszam łyżką przez chwilę, żeby składniki wstępnie się połączyły. Następnie dodaję roztopione i przestudzone masło i mieszam przez kilka minut łyżką, tak żeby ciasto stało się gładkie i lśniące.
Miskę z tak przygotowanym ciastem, nakrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
Jeżeli w kuchni jest chłodno, to miskę z ciastem możemy wstawić do nagrzanego piekarnika do około 30°C.
Po 30 minutach:
Wyrośnięte ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, dłoń nawilżam olejem żeby łatwiej było przenieść ciasto z miski do foremki. Ciasto równo rozprowadzam w foremce, nakrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotuję rabarbar i kruszonkę.
Rabarbar kroję na mniejsze kawałki.
Składniki na kruszonkę łączę ze sobą, tak żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa.
Pieczenie drożdżówki:
Na wyrośnięte ciasto układam rabarbar, delikatnie go wciskam i posypuję kruszonką.
Blaszkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C na środkową półkę i piekę około 35 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto od razu wyjmuję z piekarnika i foremki, i odstawiam do wystudzenia.
Drożdżówka z rabarbarem jest gotowa, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Link do filmiku z przepisem na: Drożdżowe z rabarbarem
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję rozczyn, do miski rozkruszam drożdże, dodaję około łyżeczki cukru, dużą łyżkę mąki i około 100 mililitrów letniego mleka. Mieszam łyżką, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut, tak żeby drożdże zaczęły pracować.
Po 15 minutach:
Do rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto, oprócz masła i mieszam łyżką przez chwilę, żeby składniki wstępnie się połączyły. Następnie dodaję roztopione i przestudzone masło i mieszam przez kilka minut łyżką, tak żeby ciasto stało się gładkie i lśniące.
Miskę z tak przygotowanym ciastem, nakrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
Jeżeli w kuchni jest chłodno, to miskę z ciastem możemy wstawić do nagrzanego piekarnika do około 30°C.
Po 30 minutach:
Wyrośnięte ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, dłoń nawilżam olejem żeby łatwiej było przenieść ciasto z miski do foremki. Ciasto równo rozprowadzam w foremce, nakrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotuję rabarbar i kruszonkę.
Rabarbar kroję na mniejsze kawałki.
Składniki na kruszonkę łączę ze sobą, tak żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa.
Pieczenie drożdżówki:
Na wyrośnięte ciasto układam rabarbar, delikatnie go wciskam i posypuję kruszonką.
Blaszkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C na środkową półkę i piekę około 35 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto od razu wyjmuję z piekarnika i foremki, i odstawiam do wystudzenia.
Drożdżówka z rabarbarem jest gotowa, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz