Witam serdecznie i zapraszam na przepyszne ciasto z rabarbarem i kruszonką. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, wilgotne i bardzo smaczne. Polecam wypróbować przepis i życzę udanego wypieku.
Użyłam foremki o wymiarach 18 cm x 28 cm
na kruszonkę:
2 łyżki masła o temperaturze pokojowej
2 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
Link do filmiku z przepisem na: Ciasto z rabarbarem
na ciasto:
około 500 gramów rabarbaru
320 gramów mąki pszennej (typ do 550) – 2 szklanki 250 ml
110 gramów cukru – ½ szklanki 250 ml
125 ml oleju
4 kopiaste łyżki jogurtu naturalnego
3 jajka rozmiar L
2 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
około 500 gramów rabarbaru
320 gramów mąki pszennej (typ do 550) – 2 szklanki 250 ml
110 gramów cukru – ½ szklanki 250 ml
125 ml oleju
4 kopiaste łyżki jogurtu naturalnego
3 jajka rozmiar L
2 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
na kruszonkę:
2 łyżki masła o temperaturze pokojowej
2 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
Link do filmiku z przepisem na: Ciasto z rabarbarem
Przygotowanie:
Dokładnie umyty rabarbar, kroję na mniejsze kawałki.
Dokładnie umyty rabarbar, kroję na mniejsze kawałki.
Składniki na kruszonkę łączę ze sobą dłońmi, tak żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa.
Do miski wybijam jajka, dodaję cukier, cukier waniliowy i miksuję przez kilka minut, aż jajka zbieleją i będą puszyste. Następnie cały czas miksując dodaję olej, jogurt naturalny, szczyptę sol, proszek do pieczenia, sodę, oraz stopniowo mąkę i miksuję aż składniki się połączą i nie będzie grudek.
Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównuję, na górę układam rabarbar i posypują kruszonką.
Pieczenie:
Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C, na środkową półkę i piekę około 45 minut, do suchego patyczka.
Upieczone ciasto od razu wyjmuję z piekarnika i foremki, i odstawiam do wystudzenia.
Ciasto z rabarbarem jest gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Do miski wybijam jajka, dodaję cukier, cukier waniliowy i miksuję przez kilka minut, aż jajka zbieleją i będą puszyste. Następnie cały czas miksując dodaję olej, jogurt naturalny, szczyptę sol, proszek do pieczenia, sodę, oraz stopniowo mąkę i miksuję aż składniki się połączą i nie będzie grudek.
Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównuję, na górę układam rabarbar i posypują kruszonką.
Pieczenie:
Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C, na środkową półkę i piekę około 45 minut, do suchego patyczka.
Upieczone ciasto od razu wyjmuję z piekarnika i foremki, i odstawiam do wystudzenia.
Ciasto z rabarbarem jest gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz