Nowe Przepisy

wtorek, 13 grudnia 2022

Rewelacyjne śledzie po grecku - śledziki że palce lizać

Witam serdecznie i zapraszam na przepyszne śledzie po grecku. Wykorzystałam sos który robię do ryby po grecku i z takiego połączenia wyszły przepyszne śledzie. Więc dzielę się przepisem i polecam wypróbować.

Do przygotowania śledzi będziemy potrzebowali:

500 g solonych śledzi a'la Matias

pietruszka ( około 100 g)

2 średnie marchewki (około160 g)

średnia cebula (około 100 g)

kawałek selera (około 80 g)

około 3/4 szklanki wody

łyżeczka musztardy

4 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego (około 100 g)

1 łyżka soku z cytryny

do smaku: sól, pieprz

papryka ostra, 2 szczypty cukru

olej do smażenia

Link odo filmiku z przepisem na: Śledzie po grecku




Przygotowanie:

Filety śledziowe są słone, więc przed przygotowaniem sałatki moczę je w zimnej wodzie, przez około 2-3 godziny, w zależności jak słone mam śledzie.

Podczas moczenia zmieniam wodę.

W tym czasie gdy moczą się śledzie, przygotowuję sos:

Cebulę kroję w drobną kostkę.

Marchew, pietruszkę i selera ścieram na tarce o grubych oczkach.

W rondelku na rozgrzanym oleju podsmażam cebulę przez około 2-3 minuty, tak żeby się zeszkliła.

Następnie dodaję starte warzywa, wodę, mieszam i duszę pod przykryciem do miękkości warzyw, około 15 minut.

Na koniec dodaję musztardę, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny, doprawiam i jeszcze przez chwilę podgrzewam, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.

Gotowy sos przekładam do miski i odstawiam do wystudzenia.

Wymoczone śledzie dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym, kroję na mniejsze kawałki i przekładam do miski z sosem. Mieszam i odstawiam na około godzinę aby przeszły smakiem.

Śledzie po grecku są gotowe, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.