Witam serdecznie i zapraszam na przepyszne śledzie po grecku. Wykorzystałam sos który robię do ryby po grecku i z takiego połączenia wyszły przepyszne śledzie. Więc dzielę się przepisem i polecam wypróbować.
Do przygotowania śledzi będziemy potrzebowali:
500 g solonych śledzi a'la Matias
pietruszka ( około 100 g)
2 średnie marchewki (około160 g)
średnia cebula (około 100 g)
kawałek selera (około 80 g)
około 3/4 szklanki wody
łyżeczka musztardy
4 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego (około 100 g)
1 łyżka soku z cytryny
do smaku: sól, pieprz
papryka ostra, 2 szczypty cukru
olej do smażenia
Link odo filmiku z przepisem na: Śledzie po grecku
Przygotowanie:
Filety śledziowe są słone, więc przed przygotowaniem sałatki moczę je w zimnej wodzie, przez około 2-3 godziny, w zależności jak słone mam śledzie.
Podczas moczenia zmieniam wodę.
W tym czasie gdy moczą się śledzie, przygotowuję sos:
Cebulę kroję w drobną kostkę.
Marchew, pietruszkę i selera ścieram na tarce o grubych oczkach.
W rondelku na rozgrzanym oleju podsmażam cebulę przez około 2-3 minuty, tak żeby się zeszkliła.
Następnie dodaję starte warzywa, wodę, mieszam i duszę pod przykryciem do miękkości warzyw, około 15 minut.
Na koniec dodaję musztardę, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny, doprawiam i jeszcze przez chwilę podgrzewam, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.
Gotowy sos przekładam do miski i odstawiam do wystudzenia.
Wymoczone śledzie dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym, kroję na mniejsze kawałki i przekładam do miski z sosem. Mieszam i odstawiam na około godzinę aby przeszły smakiem.
Śledzie po grecku są gotowe, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz