Nowe Przepisy

czwartek, 15 grudnia 2022

Obłędnie pyszne śledzie w sosie salsa

Witam serdecznie i zapraszam na obłędnie😊 pyszne śledzie w sosie salsa. Śledziki są naprawdę bardzo smaczne, więc polecam je przygotować, bo warto. Mówię to ja babcia Ewa 😊 wiem że przepis jest dość znany ale może ktoś jeszcze nie robił takich śledzi i przepis mu się przyda.

Do przygotowania śledzi będziemy potrzebowali:

500 g solonych śledzi a'la Matias

2 średnie cebule (około 150 g)

2 marchewki (około 200 g)

1 duża papryka (około 250 g)

4 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego

4 kopiaste łyżki ketchupu pikantnego

około 3/4 szklanki wody

1 łyżeczka bazylii

1 łyżeczka oregano

3 ziarenka ziela angielskiego

listek laurowy

2 łyżki sosu sojowego

około 2 łyżek soku z cytryny

do smaku: sól, pieprz, papryka ostra, słodka

olej do smażenia

opcjonalnie cukier


Link odo filmiku z przepisem na: Śledzie w sosie salsa



Przygotowanie:

Filety śledziowe są słone, więc przed przygotowaniem sałatki moczę je w zimnej wodzie, przez około 2-3 godziny, w zależności jak słone mam śledzie.

Podczas moczenia zmieniam wodę.

W tym czasie gdy moczą się śledzie, przygotowuję sos:

Cebulę kroję w drobną kostkę. Marchew ścieram na tarce o grubych oczkach. Oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, kroję na mniejsze kawałki.

W rondelku na rozgrzanym oleju podsmażam cebulę przez około 2-3 minuty, tak żeby się zeszkliła.

Następnie dodaję marchew, paprykę, bazylię, oregano, ziele angielskie, listek laurowy, wodę, mieszam i duszę pod przykryciem około 15 minut, do miękkości warzyw.

Na koniec dodaję koncentrat pomidorowy, ketchup, sok z cytryny, sos sojowy, doprawiam i jeszcze przez chwilę podgrzewam, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.

Gotowy sos przekładam do miski i odstawiam do wystudzenia.

Wymoczone śledzie dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym, kroję na mniejsze kawałki i przekładam do miski z sosem. Mieszam i odstawiam na około 2 godziny aby przeszły smakiem.

Śledzie w sosie salsa są gotowe, życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.