Witam serdecznie i zapraszam na obłędnie😊 pyszne śledzie w sosie salsa. Śledziki są naprawdę bardzo smaczne, więc polecam je przygotować, bo warto. Mówię to ja babcia Ewa 😊 wiem że przepis jest dość znany ale może ktoś jeszcze nie robił takich śledzi i przepis mu się przyda.
Do przygotowania śledzi będziemy potrzebowali:
500 g solonych śledzi a'la Matias
2 średnie cebule (około 150 g)
2 marchewki (około 200 g)
1 duża papryka (około 250 g)
4 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego
4 kopiaste łyżki ketchupu pikantnego
około 3/4 szklanki wody
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
3 ziarenka ziela angielskiego
listek laurowy
2 łyżki sosu sojowego
około 2 łyżek soku z cytryny
do smaku: sól, pieprz, papryka ostra, słodka
olej do smażenia
opcjonalnie cukier
Link odo filmiku z przepisem na: Śledzie w sosie salsa
Przygotowanie:
Filety śledziowe są słone, więc przed przygotowaniem sałatki moczę je w zimnej wodzie, przez około 2-3 godziny, w zależności jak słone mam śledzie.
Podczas moczenia zmieniam wodę.
W tym czasie gdy moczą się śledzie, przygotowuję sos:
Cebulę kroję w drobną kostkę. Marchew ścieram na tarce o grubych oczkach. Oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, kroję na mniejsze kawałki.
W rondelku na rozgrzanym oleju podsmażam cebulę przez około 2-3 minuty, tak żeby się zeszkliła.
Następnie dodaję marchew, paprykę, bazylię, oregano, ziele angielskie, listek laurowy, wodę, mieszam i duszę pod przykryciem około 15 minut, do miękkości warzyw.
Na koniec dodaję koncentrat pomidorowy, ketchup, sok z cytryny, sos sojowy, doprawiam i jeszcze przez chwilę podgrzewam, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.
Gotowy sos przekładam do miski i odstawiam do wystudzenia.
Wymoczone śledzie dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym, kroję na mniejsze kawałki i przekładam do miski z sosem. Mieszam i odstawiam na około 2 godziny aby przeszły smakiem.
Śledzie w sosie salsa są gotowe, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz