Witam serdecznie i zapraszam na ciastka czekoladowe z dodatkiem miodu w kszta艂cie choinek 馃巹馃巹馃巹 Ciastka s膮 bardzo smaczne, mocno czekoladowe i pi臋knie wygl膮daj膮. Polecam wypr贸bowa膰 przepis. 馃巹馃巹馃巹
Do przygotowania ciastek b臋dziemy potrzebowali:
z podanej porcji wyjdzie oko艂o 50 ciastek
320 g m膮ki pszennej (typ do 550) – 2 szklanki 250 ml
100 g mas艂a lub margaryny o temperaturze pokojowej
1 jajko ca艂e (rozmiar L)
1 偶贸艂tko
60 g cukru pudru – oko艂o ½ szklanki
30 g kakao ciemnego – oko艂o 3 艂y偶ek z g贸rk膮
2 艂y偶ki z g贸rk膮 miodu p艂ynnego
1 i 1/3 艂y偶eczki proszku do pieczenia
1 艂y偶eczka cukru waniliowego
szczypta soli
na lukier:
2 艂y偶ki ziemnej wody
2 艂y偶eczki soku z cytryny
i oko艂o 150 g cukru pudru
oraz do dekoracji kolorowa posypka
Link do filmiku z przepisem na: Ciastka czekoladowe
Przygotowanie:
Do m膮ki dodaj臋 proszek do pieczenia, szczypt臋 soli, kakao i mieszam.
Do drugiej miski przek艂adam mas艂o, dodaj臋 jajko i 偶贸艂tko, cukier waniliowy, cukier puder, mi贸d i mieszam mikserem z za艂o偶onymi hakami do wyrabiania ciasta, tak 偶eby sk艂adniki wst臋pnie si臋 po艂膮czy艂y.
Nast臋pnie dodaj臋 stopniowo m膮k臋 i mieszam mikserem z hakami, do po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w. Na koniec ciasto zagniatam d艂oni膮, tak 偶eby si臋 sta艂o l艣ni膮ce, g艂adkie i elastyczne.
Tak przygotowane ciasto zawijam w foli臋 spo偶ywcz膮 i wk艂adam do lod贸wki na oko艂o 1 godzin臋.
Wa艂kowanie i pieczenie:
Sch艂odzone ciasto wa艂kuj臋 na blacie podsypanym delikatnie m膮k膮, na grubo艣膰 oko艂o 4 milimetr贸w i wykrawam foremk膮 ciastka.
Ciastka uk艂adam na blasze wy艂o偶onej papierem do pieczenia i piek臋 na 艣rodowej p贸艂ce oko艂o 10 minut w temperaturze 180°C.
Upieczone zdejmuj臋 z blachy i odstawiam do wystudzenia.
Przygotowanie lukru i dekoracja:
Do miseczki przelewam wod臋, sok z cytryny i stopniowo dodaj臋 cukier puder, ca艂y czas mieszaj膮c. Lukier robi臋 do艣膰 g臋sty aby nie sp艂ywa艂 z ciastek.
Tak przygotowany lukier przek艂adam do r臋kawa cukierniczego lub woreczka i nak艂adam zygzakiem na ciastko, posypuj臋 kolorow膮 posypk膮, ciastka s膮 gotowe.
Ciastka choinki s膮 gotowe, 偶ycz臋 udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prze艣lij komentarz