Nowe Przepisy

poniedziałek, 14 listopada 2022

Najłatwiejsze ciasto z jabłkami i orzechami – ciasto wiewiórka


Witam serdecznie i zapraszam na przepyszne ciasto z jabłkami, które jest bardzo proste w przygotowaniu. Ciasto jest wilgotne, bardzo smaczne i zawsze się udaje. Polecam wypróbować przepis i życzę udanego wypieku

Do przygotowania ciasta będziemy potrzebowali:

użyłam foremki 34 cm x 24 cm

około 1 kg jabłek winnych przed obraniem (może być troszkę więcej)

480 g mąki pszennej (typ od 400 do 550) – około 3 szklanek 250 ml

220 g cukru – około 1 szklanki 250 ml

6 jajek rozmiar L

200 ml oleju – to jest około 185 gramów – użyłam rzepakowego

150 g zmielonych orzechów włoskich – około 1 i 1/3 szklanki 250 ml (po zmieleniu)

80 g rodzynek – około ½ szklanki 250 ml

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 ½ łyżeczki sody


Link do filmu z przepisem na: Ciasto wiewiórka



Przygotowanie:

Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne, kroję w drobną kostkę i przekładam do dużej miski w której przygotuję ciasto.

Do jabłek dodaję cukier, rodzynki, olej, mieszam i odstawiam na około 2 godziny, tak żeby jabłka puściły sok.

Po około 2 godzinach:
Do jabłek dodaję pozostałe składniki na ciasto i mieszam łyżką, tak żeby składniki się połączyły. Następnie ciasto wykładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównuję i piekę.

Pieczenie:

Foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na druga od dołu półkę i piekę około 45 minut, do suchego patyczka. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika i wielkości foremki.

Upieczone ciasto wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia. Wystudzone ciasto możemy oprószyć cukrem pudrem, pomalować lukrem lub polewą czekoladową.

Ciasto wiewiórka jest gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.