Do przygotowania ciasta będziemy potrzebowali:
użyłam foremki 34 cm x 24 cm
około 1 kg jabłek winnych przed obraniem (może być troszkę więcej)
480 g mąki pszennej (typ od 400 do 550) – około 3 szklanek 250 ml
220 g cukru – około 1 szklanki 250 ml
6 jajek rozmiar L
200 ml oleju – to jest około 185 gramów – użyłam rzepakowego
150 g zmielonych orzechów włoskich – około 1 i 1/3 szklanki 250 ml (po zmieleniu)
80 g rodzynek – około ½ szklanki 250 ml
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 ½ łyżeczki sody
Link do filmu z przepisem na: Ciasto wiewiórka
Przygotowanie:
Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne, kroję w drobną kostkę i przekładam do dużej miski w której przygotuję ciasto.
Do jabłek dodaję cukier, rodzynki, olej, mieszam i odstawiam na około 2 godziny, tak żeby jabłka puściły sok.
Po około 2 godzinach:
Do jabłek dodaję pozostałe składniki na ciasto i mieszam łyżką, tak żeby składniki się połączyły. Następnie ciasto wykładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównuję i piekę.
Pieczenie:
Foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na druga od dołu półkę i piekę około 45 minut, do suchego patyczka. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika i wielkości foremki.
Upieczone ciasto wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia. Wystudzone ciasto możemy oprószyć cukrem pudrem, pomalować lukrem lub polewą czekoladową.
Ciasto wiewiórka jest gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne, kroję w drobną kostkę i przekładam do dużej miski w której przygotuję ciasto.
Do jabłek dodaję cukier, rodzynki, olej, mieszam i odstawiam na około 2 godziny, tak żeby jabłka puściły sok.
Po około 2 godzinach:
Do jabłek dodaję pozostałe składniki na ciasto i mieszam łyżką, tak żeby składniki się połączyły. Następnie ciasto wykładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównuję i piekę.
Pieczenie:
Foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na druga od dołu półkę i piekę około 45 minut, do suchego patyczka. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika i wielkości foremki.
Upieczone ciasto wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia. Wystudzone ciasto możemy oprószyć cukrem pudrem, pomalować lukrem lub polewą czekoladową.
Ciasto wiewiórka jest gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz