Sałatkę śledziową polecam, bo jest bardzo smaczna.
Do przygotowania śledzi po cygańsku będziemy potrzebowali:
około 500 gramów filetów śledziowych a’la Matias
1 średnia cebula – około 100 gramów
150 gramów papryki marynowanej
100 gramów pieczarek marynowanych lub grzybów leśnych
150 gramów ogórków konserwowych
na sos:
4 łyżki ketchupu pikantnego lub łagodnego (użyłam pikantnego)
2 łyżeczki z górką musztardy (użyłam chrzanowej)
4 łyżki oleju (użyłam rzepakowego)
1 duży ząbek czosnku
do smaku: sól, pieprz, papryka ostra cukier
Link do filmiku z przepisem na: Śledzie po cygańsku
Przygotowanie:
Filety śledziowe są słone, więc przed przygotowaniem sałatki moczę je w zimnej wodzie, przez około 2-3 godziny, w zależności jak słone mam śledzie.
Podczas moczenia zmieniam wodę.
Gdy śledzie są już wymoczone, to je dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym, kroję na mniejsze kawałki i przekładam do salaterki.
Cebulę, ogórki, paprykę kroję w drobną kostkę i dodaję do śledzi. Pieczarki kroję w plasterki i również dodaję do śledzi.
Na koniec przygotowuję sos. Czosnek drobniutko kroję i przekłam do miseczki. Dodaję do niego olej, ketchup, musztardę, doprawiam i dokładnie mieszam, sos jest gotowy.
Sos dodaję do sałatki, mieszam i odstawiam na około 2 godziny, żeby sałatka przeszła smakiem.
Śledzie po cygańsku są gotowe, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz