Nowe Przepisy

piątek, 14 października 2022

Zupa grzybowa z makaronem

Witam serdecznie i zapraszam na pyszną zupę grzybową z makaronem. Jako że sezon grzybowy w pełni, to może ktoś się skusi na taką zupkę i zainspiruje się przepisem. Zupa jest bardzo smaczna, więc polecam ☺️

Do przygotowania zupy grzybowej, będziemy potrzebowali:

garnek o pojemności około 4 litrów


około 500 gramów grzybów

200 gramów makaronu – użyłam kokardek które na opakowaniu mają czas gotowania 10 minut – czyli w zupie po około 15 minutach makaron powinien być ugotowany.

por (nie za duży) lub cebula

marchewka

pietruszka

kawałek korzenia selera

pęczek natki pietruszki

200 g śmietany 18% lub 12%

sól, pieprz

olej do smażenia

około 1 ½ łyżki masła

i około 2 L wody (ilość wody zależy jak gęstą zupę lubimy)


Link do filmiku z przepisem na: Zupa grzybowa z makaronem


Przygotowanie składników:

Oczyszczone i umyte grzyby kroję na mniejsze kawałki.

Pora kroję w cienkie ćwierć plasterki i przekładam do osobnej miseczki.

Oczyszczoną marchew, pietruszkę, selera, drobno kroję.

Natkę pietruszki siekam.

Gotowanie zupy:

W garnku na rozgrzanym oleju podsmażam por, przez około 2 minuty. Następnie dodaje masło, grzyby, doprawiam solą, pieprzem i duszę około 5 minut.

Następnie dodaję marchew, pietruszkę, seler, wodę i zagotowuję.

Gdy zupa się zagotuje, dodaję makaron i gotuję do miękkości makaronu. Następnie do zupy dodaję śmietanę, którą przed dodaniem hartuję zupą, zagotowuję, dodaję natkę pietruszki, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Zupa jest gotowa.

Zupa grzybowa z makaronem jest gotowa, życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.