Witam serdecznie i zapraszam na pyszną zupę grzybową z makaronem. Jako że sezon grzybowy w pełni, to może ktoś się skusi na taką zupkę i zainspiruje się przepisem. Zupa jest bardzo smaczna, więc polecam ☺️
Do przygotowania zupy grzybowej, będziemy potrzebowali:
garnek o pojemności około 4 litrów
około 500 gramów grzybów
200 gramów makaronu – użyłam kokardek które na opakowaniu mają czas gotowania 10 minut – czyli w zupie po około 15 minutach makaron powinien być ugotowany.
por (nie za duży) lub cebula
marchewka
pietruszka
kawałek korzenia selera
pęczek natki pietruszki
200 g śmietany 18% lub 12%
sól, pieprz
olej do smażenia
około 1 ½ łyżki masła
i około 2 L wody (ilość wody zależy jak gęstą zupę lubimy)
Link do filmiku z przepisem na: Zupa grzybowa z makaronem
Przygotowanie składników:
Oczyszczone i umyte grzyby kroję na mniejsze kawałki.
Pora kroję w cienkie ćwierć plasterki i przekładam do osobnej miseczki.
Oczyszczoną marchew, pietruszkę, selera, drobno kroję.
Natkę pietruszki siekam.
Gotowanie zupy:
W garnku na rozgrzanym oleju podsmażam por, przez około 2 minuty. Następnie dodaje masło, grzyby, doprawiam solą, pieprzem i duszę około 5 minut.
Następnie dodaję marchew, pietruszkę, seler, wodę i zagotowuję.
Gdy zupa się zagotuje, dodaję makaron i gotuję do miękkości makaronu. Następnie do zupy dodaję śmietanę, którą przed dodaniem hartuję zupą, zagotowuję, dodaję natkę pietruszki, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Zupa jest gotowa.
Zupa grzybowa z makaronem jest gotowa, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz