Witam serdecznie i zapraszam na jesienną zupę z dyni i jabłek. Zupa jest bardzo smaczna i jeżeli lubimy dynię, to na pewno będzie nam smakowała.
Do przygotowania kremu z dyni będziemy potrzebowali:
około 1 kg dyni po obraniu (przed obraniem około 1,5 kg) może być zwyczajna, piżmowa lub Hokkaido
jabłko winne – około 300 g
2 cebule czerwone (około 200 g)
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz
od 1 ½ do 2 ½ szklanki wywaru warzywnego – wszystko zależy od tego jak gęstą zupę chcemy uzyskać – ja dodałam 1 ½ szklanki (szklanka 250 ml)
plus do podania śmietana 12% lub 18%
oraz groszek ptysiowy
Link do filmiku z przepisem na: Krem z dyni
Przygotowanie:
Z dyni usuwam pestki, obieram ze skórki, kroję na mniejsze kawałki i przekładam do garnka.
Cebulę, czosnek również kroję na mniejsze kawałki i dodaję do dyni.
Jabłka nie obieram, tylko usuwam gniazdo nasienne, kroję na mniejsze kawałki i dodaję do pozostałych składników.
Garnek stawiam na gazie, dodaję przyprawy, bulion i gotuję pod przykryciem około 20 minut, do miękkości składników.
Gdy składniki są już miękkie, zakręcam gaz a składniki w garnku rozdrabniam blenderem.
Krem z dyni jest gotowy, dodatkowo podaję go z śmietaną i groszkiem ptysiowym. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz