Nowe Przepisy

środa, 19 października 2022

Jesienna zupa krem z dyni z jabłkiem

Witam serdecznie i zapraszam na jesienną zupę z dyni i jabłek. Zupa jest bardzo smaczna i jeżeli lubimy dynię, to na pewno będzie nam smakowała.

Do przygotowania kremu z dyni będziemy potrzebowali:

około 1 kg dyni po obraniu (przed obraniem około 1,5 kg) może być zwyczajna, piżmowa lub Hokkaido

jabłko winne – około 300 g

2 cebule czerwone (około 200 g)

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka tymianku

sól, pieprz

od 1 ½ do 2 ½ szklanki wywaru warzywnego – wszystko zależy od tego jak gęstą zupę chcemy uzyskać – ja dodałam 1 ½ szklanki (szklanka 250 ml)

plus do podania śmietana 12% lub 18%

oraz groszek ptysiowy

Link do filmiku z przepisem na: Krem z dyni


Przygotowanie:

Z dyni usuwam pestki, obieram ze skórki, kroję na mniejsze kawałki i przekładam do garnka.

Cebulę, czosnek również kroję na mniejsze kawałki i dodaję do dyni.

Jabłka nie obieram, tylko usuwam gniazdo nasienne, kroję na mniejsze kawałki i dodaję do pozostałych składników.

Garnek stawiam na gazie, dodaję przyprawy, bulion i gotuję pod przykryciem około 20 minut, do miękkości składników.

Gdy składniki są już miękkie, zakręcam gaz a składniki w garnku rozdrabniam blenderem.

Krem z dyni jest gotowy, dodatkowo podaję go z śmietaną i groszkiem ptysiowym. Życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.