Witam serdecznie, tym razem propozycja na pyszną sałatkę z buraczkami i kapustą kiszoną. Która idealnie pasuje do mięsiwa jak i do obiadu.
Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali:
około 600 gramów buraczków – ugotowanych i obranych
około 300 gramów kapusty kiszonej – lekko odciśniętej
1 mała puszka groszku konserwowego – po odsączeniu około 130 gramów
1 cebula – około 100 gramów
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżki sezamu
około 2-3 łyżek oliwy
do smaku sól, pieprz
olej do smażenia
Link do filmiku z przepisem na: Sałatka z buraczkami i kiszoną kapustą
Przygotowanie:
Ugotowane i obrane buraki ścieram na tarce o grubych oczkach.
Cebulę kroję w kostkę, natkę pietruszki i szczypiorek drobno siekam. Kapustę kiszoną drobno kroję.
Teraz na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, podgrzewam przez chwilę sezam, tak żeby się lekko zrumienił i dodaję do buraczków.
Następnie na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam cebulę przez chwilę, tak żeby się zeszkliła. Do cebuli dodaję kapustę i jeszcze smażę około 15 minut, kapusta powinna zmięknąć ale nadal być delikatnie chrupka.
Przestudzoną kapustę z cebulą dodaję do buraczków, dodaję zieleninę, odsączony groszek, oliwę, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam. Po wymieszaniu sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.
Sałatka jest gotowa, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz