Nowe Przepisy

poniedziałek, 29 marca 2021

Sałatka z buraczkami i kapustą kiszoną do mięsiwa lub obiadu

Witam serdecznie, tym razem propozycja na pyszną sałatkę z buraczkami i kapustą kiszoną. Która idealnie pasuje do mięsiwa jak i do obiadu.

Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali:

około 600 gramów buraczków – ugotowanych i obranych

około 300 gramów kapusty kiszonej – lekko odciśniętej

1 mała puszka groszku konserwowego – po odsączeniu około 130 gramów

1 cebula – około 100 gramów

1 pęczek szczypiorku

1 pęczek natki pietruszki

2 łyżki sezamu

około 2-3 łyżek oliwy

do smaku sól, pieprz

olej do smażenia


Link do filmiku z przepisem na: Sałatka z buraczkami i kiszoną kapustą


Przygotowanie:

Ugotowane i obrane buraki ścieram na tarce o grubych oczkach.

Cebulę kroję w kostkę, natkę pietruszki i szczypiorek drobno siekam. Kapustę kiszoną drobno kroję.

Teraz na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, podgrzewam przez chwilę sezam, tak żeby się lekko zrumienił i dodaję do buraczków.

Następnie na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam cebulę przez chwilę, tak żeby się zeszkliła. Do cebuli dodaję kapustę i jeszcze smażę około 15 minut, kapusta powinna zmięknąć ale nadal być delikatnie chrupka.

Przestudzoną kapustę z cebulą dodaję do buraczków, dodaję zieleninę, odsączony groszek, oliwę, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam. Po wymieszaniu sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.

Sałatka jest gotowa, życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.