Nowe Przepisy

środa, 21 kwietnia 2021

Czosnek niedźwiedzi - 3 przepyszne pasty z czosnkiem niedźwiedzim, które warto zrobić

Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować trzy przepisy na pyszne pasty z czosnkiem niedźwiedzim, który jest bardzo zdrowy i warto go jeść gdy jest na niego sezon. Pasty są bardzo smaczne, więc polecam je zrobić.

Czosnek niedźwiedzi ma te same właściwości zdrowotne co zwykły czosnek, wspomaga nasz układ immunologiczny, trawienny oraz sercowo-naczyniowy...

Do przygotowania pierwszej pasty będziemy potrzebowali:

dużą garść czosnku niedźwiedziego

awokado

pęczek szczypiorku

3 jajka ugotowane na twardo

około 3-4 łyżek majonezu

sól, pieprz

i około 2 łyżeczek soku z cytryny


Do przygotowania drugiej pasty będziemy potrzebowali:

250 g twarogu – tłustego, półtłustego lub chudego

3 jajka ugotowane na twardo

dwie garście czosnku niedźwiedziego

po 2-3 łyżki majonezu i jogurtu naturalnego kremowego

sól, pieprz


Do przygotowania trzeciej pasty będziemy potrzebowali:

około 300 g serka kremowego naturalnego

kostka serka sałatkowego Favita lub sera feta

dwie garście czosnku niedźwiedziego

3-4 łyżki oliwy

pieprz


Link do filmiku z przepisem na: Pasty z czosnkiem niedźwiedzim


Przygotowanie:

Pasta I:

Umyte i osuszone listki czosnku niedźwiedziego, drobno kroję i przekładam do miski. Szczypiorek, jajka i awokado również drobno kroję i dodaję do czosnku.

Dodaję majonez, doprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny, i dokładnie mieszam. Jeżeli pasta jest za sucha, to dodaję więcej majonezu - pasta jest gotowa.

Pasta II:

Do miski przekładam twaróg, dodaję po dwie łyżki majonezu i jogurtu, i ucieram.

Następnie drobno kroję umyte i osuszone listki czosnku niedźwiedziego i dodaję do sera. Drobno kroję jajka i dodaję do pozostałych składników. Doprawiam solą, pieprzem i wszystko razem dokładnie mieszam, jeżeli pasta jest za sucha to dodaję więcej majonezu i jogurtu – pasta jest gotowa.

Pasta III:

Do miski przekładam serek kremowy, ser Favita i ucieram, tak żeby serki się połączyły. Następnie drobno kroję umyte i osuszone listki czosnku niedźwiedziego i dodaję do sera. Dodaję oliwę, doprawiam pieprzem i jeżeli trzeba to solą. Dokładnie mieszam – pasta jest gotowa.

Pasty z czosnkiem niedźwiedzim są gotowe, życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.