Nowe Przepisy

piątek, 19 marca 2021

Babka budyniowa z budyniem czekoladowym – pyszna i wilgotna

Witam serdecznie, tym razem propozycja na babkę budyniową z budyniem czekoladowym. Babka jest bardzo smaczna, puszysta i wilgotna, więc polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania babki będziemy potrzebowali:

120 g mąki pszennej (typ 400-550) – około 3/4 szklanki 250 ml

170 g oleju – około 3/4 szklanki 250 ml – użyłam oleju rzepakowego

4 jajka (rozmiar L)

3 budynie czekoladowe bez cukru (użyłam Dr Oetker 45 g w sumie 135 g)

160 g drobnego cukru kryształ – około 3/4 szklanki 250 ml

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka cukru waniliowego/wanilinowego

szczypta soli

na polewę:

około 4 łyżek zimnego mleka

1 łyżeczka żelatyny spożywczej

100 g masła

3 łyżki kakao ciemnego

75 g cukru pudru – troszkę mniej jak 1/2 szklanki 250 ml

użyłam foremki z kominkiem, o średnicy 24 cm i wysokości 10 cm


Link do filmiku z przepisem na: Babka budyniowa


Przygotowanie:

Do miski wybijam jajka, dodaję cukier, cukier waniliowy i miksuję na najwyższych obrotach przez około 3-4 minuty, tak żeby jajka zbielały i stały się puszyste.

Następnie dodaję olej i przez chwilę miksuję, tak żeby składniki się połączyły.

Na koniec dodaję proszek do pieczenia, sól i stopniowo mąkę i budyń, cały czas miksując, ale na najwolniejszych obrotach do połączenia się składników.

Pieczenie babki budyniowej:

Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C na drugą od dołu półkę, i piekę około 50 minut do suchego patyczka, długość pieczenia zależy od piekarnika i od foremki.

Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.

Upieczoną babkę wyjmuję od razu z piekarnika i foremki, i odstawiam do wystudzenia.

Wystudzoną babkę możemy dodatkowo udekorować polewą, lukrem lub cukrem pudrem.

Przygotowanie polewy:

Do miseczki wlewam mleko, dodaję łyżeczkę żelatyny, mieszam i odstawiam na około 10 minut do napęcznienia.

Do rondelka przekładam masło, kakao, cukier puder, podgrzewam cały czas mieszając , tak żeby składniki się połączyły.

Rondelek zdejmuję z gazu i dodaję żelatynę, dokładnie mieszam i odstawiam do przestudzenia.

Gdy polewa zaczyna delikatnie tężeć, to maluję nią babkę i odstawiam do zastygnięcia.

Babka budyniowa jest gotowa, życzę udanego wypieku i smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa


2 komentarze :

  1. Babka bardzo smaczna. Polecam wykonanie przepisu. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz i serdecznie pozdrawiam 💖😘

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.