Witam serdecznie, tym razem propozycja na babkę budyniową z budyniem czekoladowym. Babka jest bardzo smaczna, puszysta i wilgotna, więc polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania babki będziemy potrzebowali:
120 g mąki pszennej (typ 400-550) – około 3/4 szklanki 250 ml
170 g oleju – około 3/4 szklanki 250 ml – użyłam oleju rzepakowego
4 jajka (rozmiar L)
3 budynie czekoladowe bez cukru (użyłam Dr Oetker 45 g w sumie 135 g)
160 g drobnego cukru kryształ – około 3/4 szklanki 250 ml
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego/wanilinowego
szczypta soli
na polewę:
około 4 łyżek zimnego mleka
1 łyżeczka żelatyny spożywczej
100 g masła
3 łyżki kakao ciemnego
75 g cukru pudru – troszkę mniej jak 1/2 szklanki 250 ml
użyłam foremki z kominkiem, o średnicy 24 cm i wysokości 10 cm
Link do filmiku z przepisem na: Babka budyniowa
Przygotowanie:
Do miski wybijam jajka, dodaję cukier, cukier waniliowy i miksuję na najwyższych obrotach przez około 3-4 minuty, tak żeby jajka zbielały i stały się puszyste.
Następnie dodaję olej i przez chwilę miksuję, tak żeby składniki się połączyły.
Na koniec dodaję proszek do pieczenia, sól i stopniowo mąkę i budyń, cały czas miksując, ale na najwolniejszych obrotach do połączenia się składników.
Pieczenie babki budyniowej:
Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C na drugą od dołu półkę, i piekę około 50 minut do suchego patyczka, długość pieczenia zależy od piekarnika i od foremki.
Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.
Upieczoną babkę wyjmuję od razu z piekarnika i foremki, i odstawiam do wystudzenia.
Wystudzoną babkę możemy dodatkowo udekorować polewą, lukrem lub cukrem pudrem.
Przygotowanie polewy:
Do miseczki wlewam mleko, dodaję łyżeczkę żelatyny, mieszam i odstawiam na około 10 minut do napęcznienia.
Do rondelka przekładam masło, kakao, cukier puder, podgrzewam cały czas mieszając , tak żeby składniki się połączyły.
Rondelek zdejmuję z gazu i dodaję żelatynę, dokładnie mieszam i odstawiam do przestudzenia.
Gdy polewa zaczyna delikatnie tężeć, to maluję nią babkę i odstawiam do zastygnięcia.
Babka budyniowa jest gotowa, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Babka bardzo smaczna. Polecam wykonanie przepisu. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz i serdecznie pozdrawiam 💖😘
Usuń