Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym zachęcić państwa do upieczenia przepysznej babki majonezowej. Babka po upieczeniu jest wilgotna, puszysta i delikatna, polecam wypróbować przepis bo naprawdę warto.
Do przygotowania babki będziemy potrzebowali:
4 jajek (rozmiar L)
160 g drobne cukru kryształ (około 3/4 szklanki 250 ml)
6 łyżek z górka majonezu (160 g)
120 g mąki pszennej – około 3/4 szklanki 250 ml (typ 400-550)
135 g mąki ziemniaczanej (około 3/4 szklanki 250 ml)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego/wanilinowego
otarta skórka z jednej cytryny – może być olejek cytrynowy
szczypta soli
użyłam foremki z kominkiem, o średnicy 24 cm i wysokości 10 cm
Link do filmiku z przepisem na: Babka majonezowa
Przygotowanie:
Do miski wybijam jajka, dodaję cukier, cukier waniliowy i miksuję na najwyższych obrotach przez około 3-4 minuty, tak żeby jajka zbielały i stały się puszyste.
Następnie dodaję majonez, otartą skórę z cytryny i przez chwilę miksuję, tak żeby składniki się połączyły.
Na koniec dodaję proszek do pieczenia, sól i stopniowo mąkę ziemniaczaną i pszenną, cały czas miksując, ale na najwolniejszych obrotach do połączenia się składników.
Pieczenie babki majonezowej:
Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C na drugą od dołu półkę, i piekę około 47 minut do suchego patyczka, długość pieczenia zależy od piekarnika i od foremki.
Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.
Upieczoną babkę wyjmuję od razu z piekarnika i foremki, i odstawiam do wystudzenia.
Wystudzoną babkę możemy dodatkowo udekorować lukrem lub cukrem pudrem.
Babka majonezowa jest gotowa, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Witam, czy trzeba czymś smarować blaszaną formę przed przelaniem ciasta?
OdpowiedzUsuńBlaszane blaszki zawsze smaruję masłem lub wykładam papierem do pieczenia. Pozdrawiam serdecznie 💖😘
Usuń