Witam serdecznie, tym
razem przepis na chałkę z kruszonką. Chałka jest bardzo smaczna,
puszysta i delikatna. Polecam upiec chałkę, bo jest naprawdę
bardzo smaczna.
Do przygotowania chałki
będziemy potrzebowali:
400 g mąki pszennej (typ
od 400 do 500)
150 g letniego mleka
(mleko podałam w gramach dlatego ponieważ łatwiej jest odważyć
150 gramów mleka, niż odmierzyć 150 ml)
60 g cukru kryształ
(jeżeli lubimy słodsze wypieki to możemy dodać więcej cukru)
60 g masła roztopionego i
przestudzonego
1 żółtko + 1 całe
jajko (rozmiar L)
25 g drożdży świeżych
szczypta soli
na kruszonkę:
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka cukru kryształ
1 łyżka masła o
temperaturze pokojowej
do pomalowania chałki:
1 białko
i około 2 łyżek mleka
Link do filmiku z
przepisem na: Chałka z kruszonką
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję
rozczyn:
Do miski rozkruszam
drożdże, dodaję około łyżeczki cukru, letnie mleko (całe), i
około 2 dużych łyżek mąki. Składniki mieszam, miskę nakrywam
ściereczką i dostawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut, tak
żeby drożdże zaczęły pracować.
Po 15 minutach (ciasto
można przygotować robotem):
Do rozczynu dodaję
pozostałe składniki na ciasto (oprócz masła), mieszam łyżką i
gdy składniki wstępnie się połączą dodaję roztopione i
przestudzone masło. Jeszcze przez chwilę mieszam, tak żeby masło
wchłonęło się w ciasto.
Następnie ciasto wykładam
na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam przez kilka minut, tak żeby
ciasto stało się gładkie i lśniące.
Tak przygotowane ciasto
przekładam do miski lekko oprószonej mąką, miskę nakrywam
szczelnie folią spożywczą i dostawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
Jeżeli w kuchni jest chłodno, to miskę z ciastem możemy wstawić
do piekarnika nagrzanego do około 30°C.
Po 30 minutach:
Po 30 minutach, ciasto
odpowietrzam. Ciasto ugniatam kilkukrotnie w misce, ponownie miskę
nakrywam folia spożywczą i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe
miejsce na około 30 minut, tak żeby ciasto podwoiło swoją
objętość.
Końcowe przygotowanie
chałki:
Wyrośnięte ciasto
wykładam na blat, przerabiam kilka razy i formuję wałek, który
dzielę na 3 w miarę równe części. Z każdego kawałka formuję
kulkę i nakrywam folią aby ciasto nie obsychało.
Następnie z każdej kulki
formuję wałek o długości około 40 centymetrów.
Gdy wałeczki mam już
uformowane, to wyplatam chałkę. Chałkę wyplatam w taki sam sposób
jak wyplata się warkocze. Należy pamiętać aby końcówki dobrze i
mocno zapleść (ścisnąć), aby się nie rozeszły podczas
pieczenia.
Tak przygotowaną chałkę,
przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakrywam
folią spożywczą i pozostawiam na około 15 minut do wyrośnięcia.
Przygotowanie kruszonki:
W tym czasie gdy wyrasta
chałka przygotuję kruszonkę. Na blat wysypuję mąkę, dodaję
cukier i miękkie masło. Składniki łączę ze sobą palcami, tak
żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa.
Pieczenie chałki:
Przed pieczeniem chałkę
maluję białkiem. Do białka dodaję około 2 łyżek mleka,
roztrzepuję i dokładnie maluje chałkę.
Następnie górę i boki
chałki posypuje kruszonką.
Blachę z chałką wkładam
do piekarnika nagrzanego do 170°C, na środkową półkę i piekę około 35 minut, do
suchego patyczka. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez
używania termoobiegu.
Po upieczeniu, chałkę od
razu wyjmuję z piekarnika i odstawiam do wystudzenia.
Chałka z kruszonką jest
gotowa, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Dzien dobry. Ile zajmuje uieczenie chałki?
OdpowiedzUsuńW sumie około 2 godzin.
UsuńŁatwa, szybka i przepyszna!
OdpowiedzUsuńZabrałam się za jej zrobienie od razu, gdy pojawiła się na yt. Przypomniała mi moje dzieciństwo. Dziękuję za ten przepis!
Bardzo proszę i cieszę się, że przepis się przydał i dziękuję za miły komentarz. Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowia 💖
UsuńUwielbiam chałki, domowe są najlepsze
OdpowiedzUsuńZawsze to co domowe jest najlepsze. Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowia 💖
UsuńU mnie w domu włączamy Pani kanał na telewizorze i wszyscy oglądamy jak zaczarowani. Nie dość, że to są przepisy z duszą to do tego ma Pani niezwykle spokojny głos i wszystko tłumaczy Pani w prosty i przyjemny sposób. Byłoby fajnie, gdyby powstał odcinek, w którym to Pani będzie gwiazdą i opowie nam widzom coś o sobie. :)
OdpowiedzUsuńMarcin.
Bardzo dziękuję za tak miły komentarz, jest mi bardzo miło że jestem oglądana przez Państwa całą rodzinę (aż dostałam tremy jak to czytałam). Na pewno kiedyś się pokaże, bo muszę wszystkim widzom podziękować za to, że mnie oglądają i piszą tak miłe komentarze. Pozdrawiam serdecznie i życzę dużo zdrowia Panu oraz całej Pana rodzinie 💖
UsuńBardzo dobra chałka w moim przypadku trochę więcej mleka musiałem dodać, polecam!
OdpowiedzUsuńBardzo polecam w moim przypadku musiałem dodać więcej mleka bo ciasto wg mnie było za sztywne.
OdpowiedzUsuńU Pana było za sztywne, ktoś inny pisał na youtube że było za luźne. Są różne rodzaje mąki i może z tego wynika problem. Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowia 💖
UsuńTo moje pierwsze zetknięcie z chałką i odkąd przepis został tutaj zamieszony robiłam ją 13 razy! Proporcje są idealne do mąki typ 400 - ciasto jest mięciutkie i delikatne. Typ 450 wymaga wg. mnie odrobiny więcej mleka (używam mleka 3,2% bez laktozy). W dwóch słowach - wspaniały przepis! Bardzo za niego dziękuję ♥
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się przydał i że chałka smakuje. Zdradzę Pani sekret :), że podczas nagrywania używałam mąki typ 450, wilgotność mąki różni się od producenta. Pozdrawiam serdecznie 💖
UsuńOd dwóch tygodni "chodziła za mną" chałka. Przeglądałam różne przepisy i mama zasugerowała Panią. Właśnie wyjęłam chałkę z pieca...i dostałam ślinotoku :-D
OdpowiedzUsuńDzień dobry. Jak to jest z tym mlekiem czy te 150 dodajemy do rozczyn, A potem już nie? Bo mi wyszło na prawdę twarde i nie chciało się unieść. Musiałam wyrzucić. I jaką mąkę Pani poleca. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń150 gramów mleka to całe mleko jakie użyłam do ciasta (rozczyn + ciasto), nic więcej. Do tego dochodzi jajko całe i jedno żółtko (jajka L), masło po roztopieniu 60 gramów - ciasto wychodzi jak na filmiku. Każda mąka pszenna będzie dobra typu 400 do 550, jednej ulubionej nie mam. Wydaje mi się że składniki były źle odważone. Pozdrawiam serdecznie
UsuńDo komentarza powyżej -Jak ci nie wyszło to musisz być naprawdę kiepska w gotowaniu .... Dokładny przepis jest i film i opis i nie rozumiem jak może komuś coś nie wyjść i jak można pisać że ciasto twarde jak jest delikatne super się pracuje. Ja zawsze używam mąki 400 bądż 450 czasami 500. Chałka najlepsza jaką jadłam następnym razem do ciasta planuj dodać troszke rodzynek
OdpowiedzUsuńNo i po co takie oburzenie? Nie wszytskim wsyztsko wychodzi. Moze ml zostaly odmierzone nie gramy, a moze maka inna. Mi tez wyszlo twardawe, dodalam mleka la eja mieszkam we wloszexh i tu inne maki sa i zawsze jest ciezko z polskimi przepisami bo sa na inne maki.... a jak za czlowiekiem chpdza polskie smaki to i tak probuje. Wlasnie chalke robie i zobaczumy co z tego bedzie.
UsuńŚwietny przepis, na pewno przetestuję.
OdpowiedzUsuńŚliczna chałka!
OdpowiedzUsuńMiło mi, że się podoba.
UsuńWitam cieplutko :) Bardzo dziękuję za podzielenie się tym wspaniałym przepisem-miód na moje kubeczki smakowe, chałka jest idealna i zanim rodzinka wróci to mam nadzieję że coś zostawię bo degustacji nie widzę końca :) pozdrawiam i jeszcze raz pięknie dziękuję :)
OdpowiedzUsuńA czy zamiast mleka można użyć tyle samo wody? :)
OdpowiedzUsuńPyszna zawsze się udaje cudna mięciutka pachnąca prze pyszna - sama jak i z maslem i z dżemem i popita mlekiem super
OdpowiedzUsuń