Nowe Przepisy

piątek, 7 lipca 2017

Przepis na sok brzoskwiniowy – pasteryzowany na zimę i nie tylko

Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na pyszny domowy sok brzoskwiniowy, który możemy przelać do butelek i za pasteryzować, lub wypić od razu po przygotowaniu. Sok jest bardzo smaczny także polecam wypróbować przepis póki są tanie brzoskwinie.

Do przygotowania soku brzoskwiniowego będziemy potrzebować:

Z podanych proporcji wyjdzie około 2 litrów soku

około 1,2 kg brzoskwiń przed obraniem i wydrylowaniem, tak żeby po obraniu było około 1 kg brzoskwiń

1 litr wody
sok wyciśnięty z jednej cytryny
około 100 g cukru brązowego lub białego, można również użyć ksylitol lub fruktozę

wyparzone butelki lub słoiki


Link do filmu z przepisem: Sok z brzoskwiń


Przygotowanie:

Brzoskwinie cienko obieram i kroję na mniejsze kawałki (pestkę wyrzucam).

Następnie pokrojone brzoskwinie przekładam do garnka, dodaję wodę, sok z cytryny, cukier i garnek stawiam na gazie.

Od momentu zagotowania, brzoskwinie gotuję około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.


Końcowe przygotowanie soku:
Po ugotowaniu w garnku rozdrabniam brzoskwinie za pomocą blendera. Następnie z góry soku zbieram łyżką piankę, która powstała podczas rozdrabniania brzoskwiń.

Gorący sok rozlewam do słoików lub butelek, które wcześniej wyparzyła. Brzeg dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko. Następnie słoiki i butelki (jeżeli można, zależy od wieczka) ustawiam do góry dnem, nakrywam ściereczką i pozostawiam do wystudzenia.

Jeżeli słoiki (butelki) złapały, nie odskakuje wieczko i nie ciekną to odstawiam do spiżarki (piwnicy). Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały to należy je pasteryzować.

Pasteryzacja:
Garnek wykładam ściereczką, ustawiam słoiki i butelki, oddzielam je ściereczką tak aby się nie stykały (można kupić specjalne plastikowe kratki na słoiki ja nie mam to używam ściereczek). Oddzielam je dlatego, żeby podczas pasteryzowania przez przypadek słoik nie pękł.
Jeżeli nie mamy odpowiednio dużego garnka to pasteryzację możemy przeprowadzić na sucho w piekarniku.

A jeżeli butelki bardzo wystają ponad brzeg garnka, to możemy je pasteryzować na leżąco w garnku.


Słoiki zalewam wodą do około 3/4 wysokości, garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie ruszać, zmniejszam płomień i pasteryzuję około 15 - 20 minut w zależności od wielkości słoika, większe pasteryzuję dłużej.
Po pasteryzacji słoiki układam do góry dnem na ściereczce, nakrywam ściereczką i pozostawiam do wystudzenia.

Sok brzoskwiniowy jest gotowy, można wstawić do spiżarki i wyjąć późną jesienią lub zimą lub wypić po wystudzeniu. Życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.