Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na
pyszny domowy sok brzoskwiniowy, który możemy przelać do butelek
i za pasteryzować, lub wypić od razu po przygotowaniu. Sok jest
bardzo smaczny także polecam wypróbować przepis póki są tanie
brzoskwinie.
Do przygotowania soku brzoskwiniowego
będziemy potrzebować:
Z podanych proporcji wyjdzie około 2
litrów soku
około 1,2 kg brzoskwiń przed obraniem
i wydrylowaniem, tak żeby po obraniu było około 1 kg brzoskwiń
1 litr wody
sok wyciśnięty z jednej cytryny
około 100 g cukru brązowego lub
białego, można również użyć ksylitol lub fruktozę
wyparzone butelki lub słoiki
Link do filmu z przepisem: Sok z brzoskwiń
Przygotowanie:
Brzoskwinie cienko obieram i kroję na
mniejsze kawałki (pestkę wyrzucam).
Następnie pokrojone brzoskwinie
przekładam do garnka, dodaję wodę, sok z cytryny, cukier i garnek
stawiam na gazie.
Od momentu zagotowania, brzoskwinie
gotuję około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Końcowe przygotowanie soku:
Po ugotowaniu w garnku rozdrabniam
brzoskwinie za pomocą blendera. Następnie z góry soku zbieram
łyżką piankę, która powstała podczas rozdrabniania brzoskwiń.
Gorący sok rozlewam do słoików lub
butelek, które wcześniej wyparzyła. Brzeg dokładnie wycieram i
mocno zakręcam wieczko. Następnie słoiki i butelki (jeżeli można,
zależy od wieczka) ustawiam do góry dnem, nakrywam ściereczką i
pozostawiam do wystudzenia.
Jeżeli słoiki (butelki) złapały,
nie odskakuje wieczko i nie ciekną to odstawiam do spiżarki
(piwnicy). Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały to
należy je pasteryzować.
Pasteryzacja:
Garnek wykładam ściereczką, ustawiam
słoiki i butelki, oddzielam je ściereczką tak aby się nie stykały
(można kupić specjalne plastikowe kratki na słoiki ja nie mam to
używam ściereczek). Oddzielam je dlatego, żeby podczas
pasteryzowania przez przypadek słoik nie pękł.
Jeżeli nie mamy odpowiednio dużego
garnka to pasteryzację możemy przeprowadzić na sucho w piekarniku.
A jeżeli butelki bardzo wystają ponad
brzeg garnka, to możemy je pasteryzować na leżąco w garnku.
Słoiki zalewam wodą do około 3/4
wysokości, garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się
delikatnie ruszać, zmniejszam płomień i pasteryzuję około 15 -
20 minut w zależności od wielkości słoika, większe pasteryzuję
dłużej.
Po pasteryzacji słoiki układam do
góry dnem na ściereczce, nakrywam ściereczką i pozostawiam do
wystudzenia.
Sok brzoskwiniowy jest gotowy, można
wstawić do spiżarki i wyjąć późną jesienią lub zimą lub
wypić po wystudzeniu. Życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Świetny przepis, sok bardzo smaczny :) I przede wszystkim zdrowy!
OdpowiedzUsuńMiło mi że przepis się podoba i serdecznie pozdrawiam ♥
UsuńSok w tych proporcjach przepyszny. Dałam połowę cukru z uwagi na słodkie brzoskwinie. Mam pytanie: Czy można zastosować na 1 kg owoców jedynie 0,5 l wody ( lub nawet mniej) i dopiero rozcieńczać po otwarciu butelki do spożycia?
OdpowiedzUsuńPewnie że można zrobić tak, jak Pani proponuje.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Będę robiła tylko nie mam Tak dużych mam działkowe jak odbiorę to nie wiem co zostanie Ale spróbuję
OdpowiedzUsuńNa pewno się uda i będzie smaczny.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Zrobiłam w sierpniu z brzoskwiń z ogrodu. Teraz (grudzień) otwieram słoiki przechowane w piwnicy i bardzo mi smakuje. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJa pasteryzuję sok z wyciskarki bez dodawania wody.
OdpowiedzUsuń