Nowe Przepisy

piątek, 20 marca 2020

Focaccia - rewelacyjne włoskie pieczywo - focaccia z oliwkami i ziołami

focaccia
Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszne włoskie pieczywo focaccia. Focaccia jest bardzo smaczna, możemy nią zastąpić tradycyjne pieczywo lub podać jako przekąskę z oliwą do maczania.

Do przygotowania focacci będziemy potrzebowali:
400 g mąki pszennej
250 ml letniego mleka lub wody
1 opakowanie drożdży instant (7g lub 8g wzależności od firmy) – porcja na 500 g mąki
2 łyżki oleju lub oliwy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

oliwki
zioła prowansalskie
olej lub oliwa

Link do filmiku z przepisem na: Focaccia z oliwkami


Przygotowanie:
Do miski wlewam letnie mleko, dodaję cukier, drożdże, mieszam i odstawiam na około 10 minut.

Następnie dodaję mąkę, sól, olej i mieszam łyżką. Gdy składniki wstępnie się połączą, ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam przez kilka minut, tak żeby stało się gładkie i elastyczne. Jeżeli podczas wyrabiania (chociaż nie powinno), ciasto kleiło by się do blatu to możemy podsypać większą ilością mąki.
Ciasto możemy wyrobić ręcznie lub robotem.

Wyrobione ciasto przekładam do miski lekko oprószonej mąką, miskę nakrywam ściereczką (można folią spożywczą) i odstawiam w ciepłe miejsce na około 60 minut.

Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.

Po około 60 minutach:
Wyrośnięte ciasto wykładam na blat podsypany mąką, formuję wałek i dzielę na cztery w miarę równe części. Z każdego kawałka formuję kulkę, układam na blacie podsypanym mąką, nakrywam ściereczka i pozostawiam na około 10 minut, żeby ciasto odpoczęło.

Po 10 minutach:
W międzyczasie odsączone z zalewy oliwki i przekrawam na pół.
Na blacie lekko podsypanym mąką rozwałkowuję kulkę ciasta na grubość około 0,5 centymetra, cisto rozwałkowuję na kształt owalu I układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Górę maluję olejem, posypuję ziołami prowansalskimi i układam oliwki wciskając je w ciasto aby po upieczeniu nie odpadały.
Tak przygotowaną focaccie odstawiam na około 10 minut, żeby podrosła.

Pieczenie:
Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200°C, na środkową półkę. Focaccie piekę około 18 minut na złoty kolor, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika.

Upieczoną focaccie zdejmuję z blachy i dostawiam do wystudzenia.

Focaccia z oliwkami jest gotowa, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

1 komentarz :

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.