Witam serdecznie, tym
razem chciałabym zaproponować przepis na pyszne włoskie pieczywo
focaccia. Focaccia jest bardzo
smaczna, możemy nią zastąpić tradycyjne pieczywo lub podać jako
przekąskę z oliwą do maczania.
Do przygotowania focacci
będziemy potrzebowali:
400 g mąki pszennej
250 ml letniego mleka lub
wody
1 opakowanie drożdży
instant (7g lub 8g wzależności od firmy) – porcja na 500 g mąki
2 łyżki oleju lub oliwy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
oliwki
zioła prowansalskie
olej lub oliwa
Link do filmiku z
przepisem na: Focaccia z oliwkami
Przygotowanie:
Do miski wlewam letnie
mleko, dodaję cukier, drożdże, mieszam i odstawiam na około 10
minut.
Następnie dodaję mąkę,
sól, olej i mieszam łyżką. Gdy składniki wstępnie się połączą,
ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam przez
kilka minut, tak żeby stało się gładkie i elastyczne. Jeżeli
podczas wyrabiania (chociaż nie powinno), ciasto kleiło by się do
blatu to możemy podsypać większą ilością mąki.
Ciasto możemy wyrobić
ręcznie lub robotem.
Wyrobione ciasto
przekładam do miski lekko oprószonej mąką, miskę nakrywam
ściereczką (można folią spożywczą) i odstawiam w ciepłe
miejsce na około 60 minut.
Jeżeli w kuchni jest
chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do
około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do
wyrośnięcia.
Po około 60 minutach:
Wyrośnięte ciasto
wykładam na blat podsypany mąką, formuję wałek i dzielę na
cztery w miarę równe części. Z każdego kawałka formuję kulkę,
układam na blacie podsypanym mąką, nakrywam ściereczka i
pozostawiam na około 10 minut, żeby ciasto odpoczęło.
Po 10 minutach:
W międzyczasie odsączone z zalewy
oliwki i przekrawam na pół.
Na blacie lekko podsypanym mąką rozwałkowuję kulkę ciasta na grubość około 0,5 centymetra, cisto rozwałkowuję na kształt owalu I układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Górę maluję olejem, posypuję ziołami prowansalskimi i układam oliwki wciskając je w ciasto aby po upieczeniu nie odpadały.
Na blacie lekko podsypanym mąką rozwałkowuję kulkę ciasta na grubość około 0,5 centymetra, cisto rozwałkowuję na kształt owalu I układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Górę maluję olejem, posypuję ziołami prowansalskimi i układam oliwki wciskając je w ciasto aby po upieczeniu nie odpadały.
Tak przygotowaną focaccie odstawiam na
około 10 minut, żeby podrosła.
Pieczenie:
Blachę wstawiam do
nagrzanego piekarnika do 200°C, na środkową półkę. Focaccie
piekę około 18 minut na złoty kolor, piekarnik mam ustawiony na
grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Długość pieczenia
może się różnić w zależności od piekarnika.
Upieczoną focaccie
zdejmuję z blachy i dostawiam do wystudzenia.
Focaccia z oliwkami jest
gotowa, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Rewelacyjne pieczywo.
OdpowiedzUsuń